Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 21:15 2 136 21

Политико: Шарл Мишел е призовавал Урсула фон дер Лайен да представи възможно най-скоро предложения за таван на цените на газа

  • газ-
  • газпром-
  • урсула фон дер лaйен-
  • шарл мишел

Еврокомисията е заявила пред представители на страните членки, че ценовият таван на газа е рисковано, почти неосъществимо начинание и не се препоръчва, са съобщили трима представители на страни от ЕС

Политико: Шарл Мишел е призовавал Урсула фон дер Лайен да представи възможно най-скоро предложения за таван на цените на газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поискал от шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да представи "възможно най-скоро" законодателство за въвеждане на пределни цени на природния газ. Това съобщи сп. "Политико", позовавайки се на писмо от Мишел до Фон дер Лайен, до което медията е получила достъп.

В писмото, изпратено на 7 ноември, председателят на Европейския съвет е призовавал Комисията да представи в срок "временен ценови коридор за трансакциите с природен газ", за да могат министрите на енергетиката на 27-те страните членки да го обсъдят на Съвета "Енергетика ", планиран за 24 ноември. Също така Мишел очаква от ЕК да "сподели очаквания график" за довършване на работа по темата.

Вчера Еврокомисията е заявила обаче пред представители на страните членки, че ценовият таван на газа е рисковано, почти неосъществимо начинание, и не се препоръчва, са съобщили трима представители на страни от ЕС.

Двама от националните представители са казали пред Ройтерс, че не е възможно да се въведе таван за цената на газа, който в същото време да не засегне дългосрочните договори или сигурността на доставките.

Противно на това Мишел посочва в писмото си, че държавни и правителствени ръководители изрично са поискали въвеждането на подобна мярка на срещата на върха на Европейския съвет, проведена в края на миналия месец.

"В заключенията, одобрени съвместно от 27-те лидери, взехме решение за съставяне на ясна рамка за по-нататъшни действия. По-специално, параграф 18 идентифицира (...) кои конкретни решения сега трябва да бъдат взети спешно - включително временен ценови коридор за трансакции, свързани с природния газ", пише още в писмото, според което "министрите на енергетиката (на ЕС) се събраха на 25 октомври, за да постигнат напредък по тази рамка. Въпреки това, за да се постигне допълнителен напредък и резултати, законодателните предложения трябва да бъдат незабавно внесени от Комисията, за да допълнят пакета от 18 октомври".

"Европейският съвет продължава да се занимава с този въпрос и ще даде допълнителен тласък на процеса, ако е необходимо", гласи още писмото до Фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 забелязъх

    23 1 Отговор
    Редакциятя съзнавайки пошлостта на статийката,слага първо оценка 5 ,за да вдигне нивото ,предвид следащото обективно отрицание
  • 2 Адам Хилтън

    30 1 Отговор
    Все едно аз да наложа таван на цените на доматите у пазара - още си мислят че света се върти около тях.
  • 3 РЕАЛИСТ

    33 1 Отговор
    Искам и аз таван на цените на бензина, на кашкавала, на колбасите , на хляба и на плодовете и зеленчуците. Така ще се върнем в социализма и край на прехвалената пазарна икономика. Пазара видиш ли , щял да определя цената.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АААААААХАХАХАХАХХАХАХАХАХА

    1 16 Отговор
    НОВИНИ
    Кадировци да не изнасилват проруските войници, моли боец от ЛНР
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дьорд

    6 1 Отговор
    Политико льо Фигаро алгемейне цайтунг отрочета на Коминтерна ,85та финансита на комунистическия интернационал унгареца дьорд Сорос идва в бг и е посрещнат лично от бай Тошо неграмотния,след целувката уста в уста ,Сорос дръпва реч в НДК ,не можело чистачка на кенефи в прогнилия запад да взема повече от президента на Венецуела ,ще се инвестира в десни партии за да има бедни в лошия запад
  • 9 Урюрвкос

    16 0 Отговор
    тия чиновници-бюрократи предния път измислиха спотови пазарни цени и горивото скочи 4 пъти. Сега очаквам да пробият тавана на цените още няколко пъти. Важното е че няма виновни. Да вземат пример от нашите. Нашите нищо не правят защото който нищо не прави той не греши.
  • 10 Заминарайте за УК,на фронта!

    7 0 Отговор
    Ето такива като тези/ с психическо разтройство/,мобилизират в Русия. Да се мобилизират тея за Украйна.Така ще покажат на света ,че наистина са загрижени за УК,а не изпълняват краварски слугинаж!
  • 11 123

    12 0 Отговор
    Тези двамата когато и да бъдат разкарани, винаги ще бъде късно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 силва

    16 0 Отговор
    Да бе, айде да звъннат на Байдън и да му кажат че слагат таван на цената за газа, която между другото е 4 пъти по скъпа от същата за американския пазар. Успех им пожелавам.....малоумници!
  • 14 мдаа

    10 1 Отговор
    Водейки се от челния европейски опит и аз наложих таван на цените, за което уведомих всички магазини и пазари, от които пазарувам, както и всички доставчици. Максималните цени са следните: хляб . 0.80 лв.; кофичка кисело мляко - 0.80 лв.; прясно мляко - 1.50 лв./л.; сирене - 8 лв./кг; кашкавал - 12 лв./кг; кубик вода - 1.00 лв.; ток за киловатчас - 0.20 лв.; бензин - 1.80 лв./л; дизел - 2 лв/л, местен данък за апартамента - 50 лв. годишно; такса смет - 20 лв. годишно. Сега чакам да намалят цените, ако не стане - ще умра от глад и жажда, обаче няма да се дам.
  • 15 Чернокож китаец

    11 0 Отговор
    това което ни причини тази Лайн никой друг не ни го е причинявал
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гуджо

    6 0 Отговор
    Ще ти го напиша утре когато не си на смяна
    и тогава коментарът ми ще остане.
    Спокойна нощ!
  • 18 Хахаха

    6 0 Отговор
    Кой ще контролира къде отидоха 4,6 милиарда ваксини
  • 19 пешо

    7 0 Отговор
    а ще каже ли нещо за далаверата с ваксините
  • 20 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 0 Отговор
    ПРОСТО И ЯСНО .ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГИЯТА ЩЕ ПАДНАТ КОГАТО ОТПАДНАТ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ.ДРУГ НАЧИН НЕ ВИЖДАМ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
  • 21 Рошко

    2 0 Отговор
    Димомрстичния комунизъм вече е в Европа, таван за храни таван за горива таван за ваксини, а бе къде ми е десетата доза и ще има ли още "безплатни" само за 71 милиарда
Новини по държави: