Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 23:30 1 684 14

Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите; изходът от надпреварата за Сената не е ясен

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • камала харис

Досега двете водещи американски партии имаха по 50 сенатори, демократите обаче на практика имаха контрол над горната камара на Конгреса с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис

Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите; изходът от надпреварата за Сената не е ясен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Републиканците са напът да установят контрол над Камарата на представителите; изходът от надпреварата за Сената не е ясен, като засега двете водещи американски партии са спечелили по равен брой места, показват последните резултати от произведените вчера в Съединените щати междинни избори за Конгрес, съобщиха местни телевизии.

По данни на Си Ен Ен републиканците са спечелили 201 места в Камарата на представителите, а демократите - 182. Според телевизия Фокс нюз преднината на опозиционната партия е още по-голяма - тя има 199 мандата срещу 174 за партията на президента Джо Байдън.

За контрол над 435-местната долна камара на американския Конгрес са необходими 218 места. Досега демократите имаха контрол над Камарата на представителите, където държаха 220 места, срещу 212 за републиканците.

По данни на Си Ен Ен републиканците са отнели 10 места от демократите, които на свой ред са отнели четири.

Надпреварата за Сената е повече от оспорвана - и Си Ен Ен, и Фокс нюз дават по 48 места за всяка от двете партии. За контрол над 100-членната горна камара на Конгреса на САЩ са необходими 51 мандата.

Досега двете водещи американски партии имаха по 50 сенатори. Демократите обаче на практика имаха контрол над горната камара на Конгреса с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

На вчерашните избори в средата на мандата на президента Джо Байдън се гласуваше за 35 места в Сената и за пълно подновяване на състава на Камарата на представителите. Републиканците трябваше да бранят 21 кресла в горната камара на Конгреса, а демократите - 14.

По данни на Си Ен Ен партията на Байдън е отнела едно място в Сената от своите опоненти.

От четирите места в горната камара на Конгреса, които остава да бъдат разпределени, републиканците и демократите водят в по две от надпреварите. Така че е твърде вероятно Сенатът да остане поделен поравно и вицепрезидентката Харис ще продължи да има решаващия глас до следващите избори през 2024 г.

Любопитното е, че както преди две години, контролът върху горната камара на американския Конгрес може да бъде предопределен от балотаж в Джорджия, отбелязва Ройтерс. На изборите през ноември 2020 г. се стигна до втори тур и за двете места в този щат в Дълбокия юг на САЩ. На балотажите през януари миналата година спечелиха демократите. И сега кандидатът на партията на Байдън води в този щат, който някога бе републикански бастион. Балотажът обаче може да се смята за сигурен, тъй като сенатор Рафаел Уорнок на практика вече няма шанс да премине бариерата от 50 процента от гласовете. Той ще отиде на балотаж на 6 декември срещу републиканеца Хершел Уокър - бивша звезда по американски футбол, подкрепена лично от бившия президент Доналд Тръмп.

По последни данни на Си Ен Ен Уорнок води с 49,2 процента срещу 48,7 на сто за Уокър.

Републиканците постигнаха скромни победи на междинните избори, но демократите се представиха по-добре от очакваното, обобщава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че засега остава неясно кой ще контролира Конгреса и съответно дали президентът Джо Байдън ще може да прокарва своя дневен ред през следващите две години. Ако, както и се очакваше предварително, републиканците завоюват Камарата на представителите, макар и с малко мнозинство, те ще могат да блокират законопроекти на Байдън и да започват разследвания срещу него. От друга страна, при поделен контрол върху двете камари няма да бъдат възможни драстични политически промени.

Асошиейтед прес също отбелязва, че междинните избори в крайна сметка не са донесли голяма победа за републиканците. Демократите показаха изненадваща сила и контролът върху Конгреса остава неясен, обобщава агенцията.

АП посочва още, че кампанията за изборите е била ожесточена и е струвала милиарди долари. На атаки бяха подложени дори самото понятие за демокрация и гласуването като граждански ритуал.

Американските избиратели, изглежда, наказаха президента за високата инфлация, но в същото време не подкрепиха достатъчно републиканците заради стремежа им да забранят абортите, отбелязва Ройтерс. Представители на самата Голяма стара партия впрочем признаха, че изборите не са донесли очакваната от тях "червена вълна".

В исторически план, опозиционната партия печели междинните избори за Конгрес, а надеждите на републиканците бяха още по-големи, предвид икономическите проблеми и недоволството на много американци от поскъпването на живота.

Има всички изгледи президентските избори след две години да бъдат повторение на предишните. Демократът Байдън даде индикации, че възнамерява да се бори за втори мандат, а републиканецът Тръмп вероятно ще обяви след няколко дни, че ще се опита да вземе реванш за загубата си през 2020 г.

Републиканците са фаворити на букмейкърите за президентските избори през 2024 г. Една от водещите букмейкърски къщи - "Бет365", оценява шансовете на Голямата стара партия да си върне Белия дом на близо 60 процента (коефициент 1,61). Коефициентът за демократите е 2,30, а за независим кандидат - цели 26.

Подкрепени от Тръмп кандидати обаче загубиха някои знакови надпревари вчера. Възможно е това да загатва, че на много американски избиратели им е омръзнало от изборния и управленския хаос, предизвикан през последните години от предишния президент, който символизира дълбоката обществена и политическа поляризация в страната.

Показателно е, че основният фаворит на букмейкърите за победа на президентските избори след две години вече не е Тръмп, който бе с най-нисък коефициент преди изборите, а Рон Десантис. Популярният губернатор на Флорида, който превърна доскоро оспорвания и традиционно ключов за президентски избори южен щат във все по-стабилен републикански бастион, бе преизбран с лекота вчера. "Бет 365" дава коефициент от 3,40 за Десантис срещу 4,50 за Тръмп. Следват Байдън (коеф. 6) и двама други демократи - вицепрезидентката Харис и губернаторът на Флорида Гавин Нюсъм (коеф. 15 и за двамата).


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу сащ

    19 1 Отговор
    ще стане...
  • 2 За протокола

    26 1 Отговор
    "Президентът Байдън проведе изненадващо телефонно обаждане до републиканския губернатор на Охайо Майк Деуайн в сряда, като го поздрави за преизбирането му"
    Бай Дън отново не знае в кое измерение е! Поздравява републиканци!?
  • 3 Смех

    28 1 Отговор
    Тия демократи колко десетилетия провалиха.
    Правилото че не убиеш ли изруда още в началото води само до беди се потвърждава.
  • 4 Последния Софиянец

    16 1 Отговор
    Войната свърши!Радвай се народе!Мир и просперитет в Европа.

    Коментиран от #14

  • 5 РЕАЛИСТ

    33 2 Отговор
    Бой по демократичните кратуни. Вече няма по-гнусна дума от тази" демократ Това мисли само за война, грабежи и далавери.
  • 6 Добре

    25 0 Отговор
    Напът една дума ли е?
    Преди години за да станеш репортер трябваше задължително да си грамотен. Пък сега стана като да си полицай .......

    Коментиран от #13

  • 7 Мдаа

    4 2 Отговор
    Завръщането на джедаите !
  • 8 Факт е,

    17 0 Отговор
    Има много случаи, когато избирателите отиват да гласуват в избирателните секции, а там ги информират, че те вече са гласували !

    Освен това над 2 млн починалите американци не са заличени от избирателните списъци.
    На много места машините не са работили и на избирателите от комисията им предлагано да си оставят бюлетината, а по-късно щели да ги преброят.
    Това са само малка част от фрапиращите нарушения.
    Тотално фалшифициране на изборите !
  • 9 ОК!

    11 0 Отговор
    Не се радвайте много! Дори и републиканците да вземат и двете камари, със шефове като Мич Макконъл и Кевин Маккарти демократите пак ще си действат. Да не говорим че още доста РИНОвци има в РП. Отново с изборни машинации демократите успяха дори при загуба да направят разликите минимални. Така хем ще продължат си вършат магариите(такъв е и аватара им) но и РП ще обира негативите. Удобничко, за президентските избори.
  • 10 уайтнойз

    6 0 Отговор
    от толупа са внесли и бантускотския опит в обора... кой брой печели ;)
  • 11 Макробиолог

    7 0 Отговор
    Отделно в някои щати не се изисква идентификация,а пък въпросът дали си гражданин на САЩнавсякъде е забранен.Съвсем нормално било почти целия вот по пощата да е за демократите...и т.н.но и това няма да помогне.
  • 12 Макробиолог

    7 0 Отговор
    Колкото до Десантис и Флорида,тук обедителната победа не толкова негова заслуга,а факта че в тоя щат се изнесоха стотици хиляди американци,наситили се на демокр управление.
  • 13 Правилно

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Добре":

    казваш. Грамотността е признак на интелигентност.
  • 14 Очевидец

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не бързай да се радваш.Войната няма да свърши,защото от нея краварите печелят милиарди.Парите не миришат,а и републиканците го знаят това!Защо да я прекратяват?