Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 11:22 1 576 6

Балотаж в Джорджия ли ще реши мнозинството в американския Сенат?

  • републиканци-
  • джорджия-
  • сенат-
  • конгрес-
  • демократи-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • балотаж-
  • междинни избори

Кои са печелившите от междинните избори?

Балотаж в Джорджия ли ще реши мнозинството в американския Сенат? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Републиканци и демократи все още са в очакване на финалните резултати от американските междинни избори, които се проведоха преди два дни. Въпреки че все още няма финални данни за победители и победени, по всичко личи обаче, че републиканците ще спечелят камарата на представителите, където са спечелили 204 места от нужните им 218.

Как върви борбата за Сената?

Контролът върху 100-местния Сенат се свежда до три ключови съревнования, които все още са на ръба. За момента републиканците и демократите са спечелили по равно количество места в него - 48. За мнозинство са нужни 51. В Джорджия, щата с най-многобройно чернокожо население, сегашният сенатор от демократическата партия Рафаел Уорнок е пастор в известната баптистка църква "Ебенезер" в Атланта, където е проповядвал Мартин Лутър Кинг. Неговият опонент, Хершел Уокър, е състезател по американски футбол, когото бившият президент Доналд Тръмп привлича в политиката. Ако никой от кандидатите не получи мнозинство, надпреварата ще се насочи към втори тур на 6 декември.

В Аризона досегашният сенатор и демократ - пенсионираният астронавт Марк Кели е изправен срещу Блейк Мастърс, млад и подкрепян от Тръмп републиканец. Проучванията дават лека преднина на Кели, но щатът обикновено е много оспорван. В Невада първата американска сенаторка от латиноамерикански произход Катрин Кортез Масто е изправена пред тежка битка за преизбиране срещу Адам Лаксалт, бивш главен прокурор на щата. Както в Аризона, така и в Невада изборите се провеждат отчасти чрез гласуване по пощата, което означава, че резултатите в тези щати може да не са ясни още няколко дни.

Големите победи, които са ясни засега

Рон ДеСантис може би е най-големият печеливш републиканец в страната. Губернаторът на Флорида спечели в някога колебаещ се щат с разлика от близо 20 пункта и за него гласуваха и традиционно демократични окръзи. Огромната победа позиционира ДеСантис за потенциална президентска кампания през 2024 г. и го превръща в символ на републиканския успех в изборна нощ, която беше неубедителна за останалата част от партията. Флорида беше един от малкото щати, в които очакванията за "червена вълна" се сбъднаха. Демократическата партия пък получи огромен тласък в Пенсилвания в ранните часове на сряда сутринта, когато Джон Фетърман спечели надпреварата за Сената в този щат. Шест часа след затварянето на избирателните секции Фетърман бе обявен за победител в надпреварата срещу Мехмет Оз, известен лекар републиканец.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че Гевара

    15 2 Отговор
    Гражданската война в САЩ е факт.
  • 2 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Демократите губят катастрофално.Войната свърши.Мир и просперитет за Европа.
  • 3 Живите мъртви

    7 0 Отговор
    И ние имаме представители при демократите.Те това е демокрация!
  • 4 Мнение

    14 0 Отговор
    Щом преизбират умрял...това е сигурен знак как демократите мамят.Явно цял свят страда от това кой управлява там.Тези демократи не са никакви демократи,а нещо друго и не бива да печелят.
    Искаме световен мир,а не война.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Живите мъртви

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Нема ора баце!
  • 6 За протокола

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Точно така и за протокола, изборите, ще се решат в полза на републиканците, ако успеят да се справят с машинациите, манипулациите и измамите на демократите с уж "неработещите" принтери на машините?
    На предните избори демократите успяха с фалшификаци, но да видим дали, ще могат пак?