Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 13:18 6 162 8

Кметът на Истанбул избухна: Срамувам се!

  • екрем имамоглу-
  • срам-
  • истанбул-
  • турция-
  • съд-
  • реджеп ердоган

Ситуацията е трагикомична, заяви кметът на най-големия турски град

Кметът на Истанбул избухна: Срамувам се! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Срам ме е от този съд, заяви кметът на Истанбул Екрем Имамоглу преди днешното заседание по делото, заведено срещу него заради "обида на членовете на Висшата избирателна комисия (ВИК)", предаде турската секция на Би Би Си.

Имамоглу, който може да получи присъда от четири години и един месец затвор, говори пред телевизия FOX преди съдебното заседание. "Срам ме е от този съд. Не може да има такова съдопроизводство. Това е като шега. Ситуацията е трагикомична", заяви кметът на най-големия турски град, подсъдим за "обида на бившия председател на ВИК Сади Гювен и членовете на комисията".

Днешното изслушване започна пред съд в истанбулския квартал Картал, предаде Хабертюрк. Опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) свика митинг в Картал с посланието "На съд е волята на жителите на Истанбул". Кметът на Анкара Мансур Яваш също сподели в профила си в Туитър посланието "Всички сме обединени срещу беззаконието".

В обвинителния акт се иска Имамоглу да бъде лишен от свобода за срок от една година, три месеца и 15 дни до 4четири години и един месец и да бъде отнето правото му да гласува на избори и да бъде избиран заради "публично нанесена обида на държавни служители, работещи в комисии, поради изпълнение на служебните им задължения", предаде БТА/

Имамоглу, член на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), е обвинен заради реч, която е произнесъл във връзка с повторението на изборите за местна власт през 2019 г. Имамоглу спечели тези избори с малкa преднина пред своя съперник от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с по-голяма подкрепа. В речта си Имамоглу заяви: "Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци". От пресслужбата на Истанбулската община обясниха, че той е отговорил по този начин на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който, според общината, нарекъл Имамоглу глупак. Посочено беше още, че Имамоглу не е критикувал Висшата избирателна комисия, а политиците, които са предизвикали анулирането на вота.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цепкало

    1 11 Отговор
    Квартал Картал или квартал Квартал-все едно е.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Имамоглу е с български корени

    11 9 Отговор
    Буен балкански нрав, казал е две думи повече, и може да бъде съден! При нас тук обаче е спокойно! За убийство след 3 години си на свобода! Демокрация братче!
  • 4 Диктатура

    16 15 Отговор
    Естествено, че е дело на диктатора Ердоан. Светска Турция си отива, наследството на Ататюрк замира. Ердоган иска турците да живеят в бедност, да получат ниски доходи и да изнасят стоки с висока себестойност, като Китай.
  • 5 Чети Пенчо ,чети

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цепкало":

    Черният лешояд, наричан още и Картал е едър представител на семейство Ястребови.
  • 6 Кемал Ататюрк

    6 0 Отговор
    Всички са равни пред закона!
  • 7 Да се знае..

    8 1 Отговор
    Тоя артист на снимката е един от най големите циркаджии в днешни времена..от световна класа
  • 8 Значи

    7 1 Отговор
    Наистина има право да се страмува тоя щото само той е способен да организира церемониите за закриване на започнали инвестиции..метро станции, пречиствателни станции и тн.
Новини по държави: