Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 16:11 1 875 7

Терор, докато турските курорти са препълнени с туристи

  • пкк-
  • истанбул-
  • турция-
  • терор-
  • жертви-
  • реджеп ердоган-
  • курорти-
  • бомба

Нападението дойде в момент, когато в големите градове гражданите се чувстваха в безопасност

Терор, докато турските курорти са препълнени с туристи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди да изминат 24 часа от терористичното нападение на централния булевард на Истанбул Истиклял, при което по официални данни загинаха шест души и бяха ранени 81, турските сили по сигурността заловиха и обезвредиха извършителя, пише БТА.

В излъченото от Дирекцията по сигурността в Истанбул съобщение се казва, че ”извършителят е сирийската гражданка Ахлам Албашир. При разпита тя призна връзката си с терористичните организация ПКК/СЗН“. Същата е била специално подготвена за разузнавателни и терористични операции и е била прехвърлена нелегално в Турция от района на Африн-Идлиб.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че след експлозията терористката трябвало да бъде прехвърлена в Гърция, като подчерта, че външни сили стоят зад терористичния атентат. Кюрдската работническа партия (ПКК) води война срещу турската държава от десетилетия и е обявена за терористична организация, а кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) са считани от Анкара за крило на ПКК в съвместната борба срещу турската държава.

В същото време турското разузнаване не изключва версията нападението да е свързано с Ислямска държава, на която принадлежи отговорността за няколко атентата в Турция, включително в Истанбул. Днес булевард Истиклял се върна към нормалния живот - премахнаха се загражденията, улицата бе разчистена и отворена за движение, отвориха магазините, заведенията, движи се носталгичният трамвай от площада Таксим до края на булеварда (Тунела), а на мястото на експлозията е поставен постамент, където минаващите оставят червени карамфили.

Вчерашното нападение породи в турското общество тревога ”от възкръсване на терора“ от организации като Ал Каида, ПКК, Ислямска държава (ИД), които сееха терор до преди няколко години. В нападението през март 2016 година, извършено на същия булевард Истиклял, за което отговорността бе поета от ИД, бяха убити петима чуждестранни туристи, а 36 души бяха ранени. Във вчерашното нападение обаче всичките загинали шестима души са турски граждани, сред тях е баща с тригодишен син и майка и дъщеря.

Нападението дойде в момент, когато в големите градове гражданите се чувстваха в безопасност, турските курорти се напълниха с туристи от всички краища на света, израелските туристи постигнаха рекорд по посещаемост през тази година, десетки европейски пенсионери планират да прекарат зимата в турските курорти, улиците, стадионите гъмжат от хора, магазините, заведенията са пълни с чуждестранни купувачи...Когато въпреки острите полемики и противоборството между управляващи и опозицията се подготвя политическата атмосфера за изборите за парламент и президент, които предстоят догодина, когато ще се навършат 100 години от обявяването на Турция за република от Мустафа Кемал Ататюрк. “Сега турското правителство, силите по сигурността и институциите са изправени пред жизненоважната задача да не позволят на терора да се превърне отново в заплаха за живота на хората, да ги свие и изолира от обществения живот, от исканията за демокрация, плурализъм, спазване на човешките права в атмосфера като сегашната, в която доминират икономическите несгоди”, коментира колумнистът Шюкрю Селман.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    16 9 Отговор
    Нашите пък са препълнени с млади украинци, на които ние им плащаме сметката.

    Коментиран от #2

  • 2 ЙоГе

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    Стига мрънка бе
  • 3 В турските курорти няма никой

    3 16 Отговор
    Не лъжете, че са препълнени

    Коментиран от #4

  • 4 Вчера се върнах от Анталия

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "В турските курорти няма никой":

    Кого лъжеш?

    Коментиран от #6

  • 5 Хахаха, обучен агент ще остави следа и

    1 5 Отговор
    Ще бъде заловен до 24 часа.... Фарс за фейсбукарите.
    Ердо ще използва сега това за изборите и следващи нападателни мисии. Аман.

    Коментиран от #7

  • 6 Опааа

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вчера се върнах от Анталия":

    Тоя лъже,защото ходи на кафявото море в БГ.😆
  • 7 Обученият агент

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха, обучен агент ще остави следа и":

    Отдавна се е покрил. Тази заловената женица е обикновен изпълнител.
Новини по държави: