Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 09:40 1 696 20

"Известия": Среща на Джо Байдън с китайския ръководител Си Цзинпин е историческо събитие

  • русия-
  • москва-
  • сащ-
  • индонезия-
  • среща-
  • лидерски форум на г-20-
  • джо байдън -
  • си цзинпин

Си и Байдън ще се договорят за промяна в отношението на Пекин към Москва, добавя изданието "Взгляд"

"Известия": Среща на Джо Байдън с китайския ръководител Си Цзинпин е историческо събитие - 1
Снимка: Shutterstock

В коментари за официално започващия днес лидерски форум на Г-20 в Индонезия редица руски издания се спират на проведени вече двустранни разговори в кулоарите. Вчерашната първа лична среща на президента на САЩ Джо Байдън с китайския ръководител Си Цзинпин без преувеличение се нареди сред най-важните политически събития на седмицата, пише "Известия".

Тя обаче няма да спре Щатите и занапред да възпират Китай в сферата на високите технологии, ще продължат както опитите им да преустроят твърде важни технологични вериги, така и идеологическото съперничество, прогнозира пред вестника пекинският политолог Ши Инхун.

Изобщо няма признаци САЩ да отменят високите мита върху вноса от Китай. Ще се запази сътрудничеството в борбата с климатичните промени, но главно на ниво риторика, а практиката ще срещне спънки - несъвпадението на националните политики и конкуренцията за влияние, пояснява той.

Американистът Малек Дудаков, говорил пред "Взгляд", не очаква затопляне в американско-китайските отношения по-специално с оглед "доста твърдата (. . .) нагласа на Пекин спрямо САЩ". А и неотдавнашният 20-и конгрес на Китайската комунистическа партия видимо засили позициите на играчите, настояващи за конкуренция с Америка, казва експертът.

Ето най-важното за Русия: не се оправдаха предположенията, че Си и Байдън ще се договорят за промяна в отношението на Пекин към Москва, добавя изданието "Взгляд".

Голяма част от журналистите, пристигнали на остров Бали да отразят проявите на "двайсеторката", няма да бъдат допуснати до тях, отбелязва "Росийская газета".

Изцяло закрити за медиите ще бъдат заседанията за продоволствената и енергийната сигурност, също и дискусията за глобалната архитектура на здравеопазването. Най-важните световни въпроси ще бъдат обсъдени от лидерите в кулоарни срещи. Сред най-търсените ръководители е турският президент Реджеп Тайип Ердоган - заради дейното посредничество на Анкара в зърнената сделка и установения му диалог с руския лидер Владимир Путин. Според медиите Ердоган разчитал да разговаря на форума с Байдън. Дали обаче това ще стане след атентата в Истанбул и публичния отказ на Турция да приеме съболезнованията на САЩ като неискрени, пита се московският официоз.

Годишната среща на "двайсеторката" е затруднена от конфронтацията на западните ѝ членове с Русия, обръща внимание "Комерсант". Това е най-дълбокото разцепление на групата в историята й; председателстващата Индонезия се опитва да избегне провал, а заедно с нея и другите незападни членки се опитват да върнат в дневния ред проблемите на глобалното развитие и управлението на световната икономика в контекста на трусовете, предизвикани от санкционната война.

Междувременно в навечерието на срещата на Г-20 западни лидери от групата на "лошите ченгета" по отношение на Москва един след друг неочаквано заговориха, че е възможен диалог с Владимир Путин, който не участва в срещата на Г-20, добавя изданието, като дава за пример изявления на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, германския канцлер Олаф Шолц и президента на Франция Еманюел Макрон.

САЩ искат да обърнат "голямата двайсеторка" срещу Русия; изходът от схватката до голяма степен ще зависи от Индонезия, чийто президент Джоко Видодо се стреми да поеме важна роля на световната арена, четем в "Независимая газета".

Пред Видодо стои задачата да осигури поне подобие на консенсус, да издейства приемането на заключително комюнике. Той се обърна към страните от ЕС с молба да не говорят с толкова жар срещу Русия, посочва всекидневникът.

"Страните от АСЕАН, китайците, арабите, африканците, латиноамериканците изпитват огромно недоверие към САЩ. Те разбират, че целта на американците е да запазят доминиращата си позиция, все така да диктуват собствените си правила за решаване на конфликти. Между западния и незападния свят се е образувал един вид пропаст", коментира обстановката пред "Независимая газета" ориенталистът Дмитрий Мосяков. Той обаче не изключва "отделни атаки срещу Русия от страна на неутрални държави".

Днес всички усилия за координация в Г-20 са силно затруднени във връзка с конфликтната ситуация в Украйна. Затова не изключвам варианта на срещата изобщо да не бъде подписан никакъв документ, да има само размяна на мнения, тъй като западните участници ще настояват за формулировки като "нахлуването на Русия в Украйна", заявява пред изданието "Икономиката днес" ("Экономика сегодня") икономистът Никита Маслеников.

Но "ако се оставят нещата, както са, без никакви сериозни усилия да се решават съвместно очевидните проблеми на енергийната и продоволствената сигурност, проблемите с дълговете, инфлацията, забавянето в темповете на растежа и с климатичния дневен ред (. . .), това може да се превърне в катастрофа", подчертава руският аналитик.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    8 11 Отговор
    Дръпнатите, за съжаление са големи хитреци. Готови са да предадат другаря Путин за вмирисани долари. СРАМ!!!
  • 2 Хаха

    9 6 Отговор
    Че защо жълтите да ходят по акъла на бункерният миджет?
  • 3 Абе

    15 6 Отговор
    сащисаните клякат, или така ми се струва!?!?

    Коментиран от #7, #14

  • 4 Джеки Чан

    7 10 Отговор
    Ще си делкаме Русията - за нас Сибир!
    За Запада - Подмосковието!
    Речено - Сторено!
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор
    Много народи ПОМНЯТ кой ги е поробвал, експлоатирал и мамил ❗
    Усмивката в политиката НЕ винаги е приятелска ❗
  • 6 Китайски синдром

    6 6 Отговор
    Си Дзин Пин : Путин е пингвин 🐧!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    След поздрава в Камбоджа към правителството на .... Колумбия,
    на Бай изДън дори не му позволиха да се порадва на посрещачите , а лимузината и охраната му го отвеоха буквално ПРЕЗ ХРАСТИТЕ
    😀😀😀😀😀
  • 8 Пеци

    7 7 Отговор
    Заключението е, че Путлер създаде хаос в света с тази агресия, но се вижда, че катастрофира жестоко

    Коментиран от #9

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пеци":

    Заключението е , че Путин е поредния , който не иска да увива в зелените хартийки националното богатство и да ги изпраща в ШАШ❗
    Просто предишните ( Садам, Кадафи...) бяха по-малки и лесни хапки за Чичо Сам ❗

    Коментиран от #11, #15, #20

  • 10 ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ Е НАИСТИНА !

    6 3 Отговор
    КИТАЙ НИКОГА НЕ Е ПОСРЕЩАЛ ТАКЪВ ПАМПЕРСОНОСИТЕЛ !

    Коментиран от #13

  • 11 Пеци

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нека да се завива както руснаците сами си наричат дървената рубла.Повярвай тя не топли и не е фактор.
    Милиони руснаци държат по домовете си в буркани конвертирума валута, а по заможните сметки в чужбина, а буряти, чукчи ....и мизерния им народец в провинцията са се преминали с дървените рубли
  • 12 Путин в бункера

    2 3 Отговор
    Байдън и Си се ръкуваха приятелски, без страх от коронавируса, а джуджето трепери в бункера!?!
  • 13 да! историческо

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "ИСТОРИЧЕСКО СЪБИТИЕ Е НАИСТИНА !":

    Да си видял китайския президент да се ръкува с някой след корона истерията?!? Това е първото му ръкуване и то с Байдън!
  • 14 Ал Бунди

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    За тях ..не знам, ама че Русия изпадна от каруцата за векове, това е сигурно. Колко пъти да ви повтарям думите на Си Бемола на Конгреса на ККП...очертават се две оси, около които ще се групира светът за следващите сто години-САЩ и Китай.....Нещо още неясно? Или рублерастите витаете още в облаците, а? Даже Вацев и Нако Стефанов ви казват в прав текст, ама кой да слуша...с две думи-Раша Ваша изтече в канала на Историята..
  • 15 Некой си

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бе като гледам какво тричане му праят на Путлер в Украйна...ама нема лошо, ти си пиши, пиши си....а тричането продължава..

    Коментиран от #18

  • 16 Ал Бунди

    2 3 Отговор
    Един бедуин направи рай в пустинята само от петрол. А в Русия, която има всичко в недрата си- газ и петрол, злато и диаманти,още търсят бедуина....Руский мир ли...не, Благодаря!!!!
  • 17 1111

    4 0 Отговор
    А Бай Джо здрависа ли се с няколко призрака и таласъма?
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Некой си":

    На това , дето му викаш "тричане" ,
    в ЗАПАДНалИЯ свят му викат
    демокрация‼️
    Справка , реакцията на Хилари Клинтъ , когато й показаваха в реално време издевателствата над Кадафи ‼️
  • 19 Дано е разбрал с кого

    2 0 Отговор
    Дедо Бай кой беше дали е включил с кого се ръкува и в коя страна е. И този изтрещял старец ще се кандидатирал пак. И ние българите не се научихме как да си избираме депутатите, но и американците не ни отстъпват, от трън че на глог. Скоро даже и името си ще бърка, да не мислим и колко поразии може да сътвори.
  • 20 да питам

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    С какви хартийки е увил замъка си, с дървени рубли ли?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания