Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 10:30 1 959 17

ISW: Руснаците с петиция до Путин за демобилизация

  • русия-
  • украйна-
  • полша-
  • руска ракета-
  • руска агресия

Петицията вече е събрала почти 38 000 подписа, 1500 майки на деца с увреждания и майки с повече от три деца в домакинствата си също са подали петиция до Путин за освобождаване на съпрузите им от мобилизация

ISW: Руснаците с петиция до Путин за демобилизация - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руснаците все по-често се обръщат към различни платформи в социалните медии, за да изразят недоволството си от проблемите с мобилизацията - явление, което може да даде тласък на организирани онлайн движения в Русия. Шестнадесет антивоенни групи в Русия стартираха петиция с искане руският президент Владимир Путин да демобилизира всички мобилизирани руски мъже.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

Към момента на публикуване на тази петиция тя вече е събрала почти 38 000 подписа. Около 1500 майки на деца с увреждания и майки с повече от три деца в домакинствата си също са подали петиция до Путин за освобождаване на съпрузите им от мобилизация.

Руските сили нанесоха най-мащабните ракетни удари по украинската критична инфраструктура от началото на войната. Говорителят на командването на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи на 15 ноември, че руските сили са изстреляли около 100 крилати ракети Kh-101 и Kh-555 по цели в Украйна, предимно срещу украински обекти от критичната инфраструктура.

Украинският генерален щаб също така съобщи, че руските сили са нанесли удари по украинска инфраструктура с десет безпилотни летателни апарата. украински и руски източници съобщиха, че руските сили са нанесли удари по цели в Киев, както и в Ривненска, Житомирска, Лвовска, Хмелницка, Днепропетровска, Полтавска, Виницка, Одеска, Кировоградска, Черкаска, Волинска и Харковска област.

Руските военни вероятно са използвали значителна част от останалите си високоточни оръжейни системи при координираните ракетни удари на 15 ноември. Украинският генерален щаб съобщава, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 73 руски крилати ракети и всички безпилотни самолети на 15 ноември.

Преди това украинската противовъздушна отбрана е свалила 43 крилати ракети от 84 и 13 безпилотни самолета от 24 по време на координираните руски ракетни удари на 10 октомври. Увеличеният процент на свалените от Украйна ракети показва подобрението в украинската противовъздушна отбрана през последния месец, а украинският генерален щаб обяснява това подобрение с ефективността на предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана.

ISW също така оценява, че руските сили значително изчерпват запасите си от високопрецизни оръжейни системи и вероятно ще трябва да забавят темпото на кампанията си срещу критичната украинска инфраструктура.

Кремъл продължава да попълва от беларуски складове военните си запаси.

Руските ракетни удари продължават да представляват заплаха за украинското цивилно население, като украинският заместник-ръководител на президентската канцелария Кирило Тимошенко заявява, че енергийната ситуация в Украйна е по-скоро "критична". Пораженията върху енергийната инфраструктура на Украйна обаче едва ли ще сломят духа на украинците, като се има предвид подобряващата се противовъздушна отбрана на Украйна и неотдавнашните сухопътни победи в Херсонска област.

Полски официални лица обявиха, че вероятно "ракета руско производство" е паднала в Полша на шест километра от международната граница с Украйна. Западните официални лица все още не са направили окончателни изявления във връзка с инцидента. На 15 ноември полското външно министерство заяви, че "ракета руско производство" е убила двама полски граждани в пограничното село Пшеводов.

Полският президент Анджей Дуда отбеляза, че към момента Полша не разполага с информация относно субекта, отговорен за изстрелването на ракетата, но отбеляза, че ракетата "най-вероятно е руско производство". Руското министерство на отбраната (МО) отрече участието на Русия в нанасянето на удари по каквито и да било цели в близост до украинско-полската граница и заяви, че инцидентът е "провокация". "

Въпреки това руските сили са се прицелили в енергийна инфраструктура в град Лвов, на около 72 км южно от Пшеводов. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според предварителната информация е малко вероятно ракетата да е била изстреляна от териториална Русия, но подчерта, че разследването все още продължава към момента на публикуването на този анализ. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е организирала "сериозна провокация" на територията на НАТО. ISW ще продължи да следи ситуацията.

Високите разходи, свързани с руската офанзива в Павловка, продължават да предизвикват критики към руското военно ръководство. Руското военно ръководство се опитва да хвърли вината за "мизерните резултати" върху командира на 40-а отделна морска пехотна бригада от Тихоокеанския флот за това, че не е оказал подходяща подкрепа на руската 155-а морска пехотна бригада.

Руски официални лица продължиха да поставят условия, за да принудят Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да признае руския контрол върху Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и по този начин де факто да признае руската анексия на окупираната Украйна.

В окупираните територии се налагат основно руски администрации и се преследват местни лидери.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русофили

    10 12 Отговор
    Жалко. Тъкмо бяха подготвили по 5 килограма риба да им дават
  • 2 Тъй тъй..

    9 5 Отговор
    А кой ще се бие с днешния Адолф? Аз,ганьовеца ли? Аааа...
  • 3 Биби Кинг

    9 7 Отговор
    По савецките сми открито говорат за капетолациа на пиангурската военезирана сган!
  • 4 тикви пияни

    18 10 Отговор
    Знаехме че руснаците са алкохолици, но не знаехме че са страхливци и женковци!!! Пропаднала нация!!!
  • 5 МНО

    3 6 Отговор
    СПЕШНО ДА РАЗГЪРНЕ РАКЕТНИТЕ ВОЙСКИ В ШАБЛА☝ КАТЕРИТЕ НА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ ДА СА В НАБЛЮДАТЕЛЕН РЕЖИМ НА МОРАКАТА АКВАТОРИЯ В ПОСОКА ИЗТОК...ПВО ДА СЛЕДИ ВЪЗДУШНИЯ КОРИДОР☝.......
  • 6 Мобилизация

    13 6 Отговор
    Деградация
    Амортизация
    Девалвация
    Стагнация
    Изолация на руската нация
  • 7 Всъщност

    10 8 Отговор
    Ами те подписите от Българското , унгарското, румънското , молдовското малцинства в Украйна срещу мобилизацията , която киевската хунта им провежда са много повече !
  • 8 Накрая всичко ще избие.....

    8 7 Отговор
    И Русията ще се затрие....
  • 9 Ттт

    11 4 Отговор
    Защо се жалват тези жени? Нали трябва да защитят интересите на путин.
  • 10 леле

    6 5 Отговор
    тези надминават и дойчето от 90 ракети свалили 73 интересно какви характеристики имат руските ракети,че останалите 17 за поразили над 30 големи обекта на украинската инфраструктура(това число е официално изнесено от самите тях).да не споменаваме и ударените по малки обекти,просто натовското ПВО ,което украина получи ,не става за нищо и не мога да си обясня как може сам да се съгласиш и подпишеш на заплата от близо 200 хиляди рубли и после да правиш петиции,а за свършването на руските ракети...е тая песен я пеят от началото на март,годишно в мирновременен период руската индустрия произвежда по над 300 ракети калибър(официални данни),в момента производството е значително по голямо,само Уралвагонзавод изхвърля по една партида нови Т90М на месец,поне това го публикуват с клипове
  • 11 айде

    6 6 Отговор
    нема член5,натовските пинчери бързо се изпокриха по дупките с неистово джавкане...ама туй не е руска ракета..голем страх
  • 12 пиночет

    6 3 Отговор
    Важното е Путин да си живее живота,пък коѝ ще се бие и умира не е толкова важно!
  • 13 Възраждане

    6 6 Отговор
    Ние искаме да сме роби на Путин и Кремъл!
  • 14 стоян георгиев

    6 4 Отговор
    Идва края на руските ракетни атаки.едно че свършват ракетните второ че масово ги свалят и трето ако се окаже че падналата в Полша е руска такава НАТО ще активира пво то си и ще почне да атакува руските ракети летящи над Украина.агонията на путлераската армия е към края си.

    Коментиран от #16

  • 15 Вирус

    0 1 Отговор
    Оля ал ахмед а ти ще отидеш ли да се подпишеш против еврото или не ти пука ти си получаваш долари
  • 16 Хрис

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Сън за щастие в студена есенна нощ! Приятни сънища Стоенчо!!!
  • 17 ....

    1 0 Отговор
    Рускините разбират, че не раждат деца, а пушечно месо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания