Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Ноември, 2022 15:58 4 505 31

Войната в Украйна - обстановка и прогнози. Коментари на наблюдатели от Москва и Киев

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • херсон-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Руските власти все по-често казват, че са готови отново да преговарят с Украйна, но Кремъл изглежда иска да спечели време и да подготви пълномащабно настъпление в началото на 2023 г.

Войната в Украйна - обстановка и прогнози. Коментари на наблюдатели от Москва и Киев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еуфорията от връщането на Херсон и част от Харковска област в Украйна поражда у Запада хипноза за мнимо могъщество, заявява в броя на "Известия" от сряда руската анализаторка Елена Панина. По думите ѝ Западът, "усетил криле" на раменете си, "крои планове да завладее Запорожието, да напредне към Крим и само най-знаещите лица като шефа на НАТО и спецслужбите разбират: (сега) именно Русия е застанала край Херсон, а не НАТО - край Москва". "Решаващите битки предстоят", изтъква Панина.

Възможност за мирен договор "не се очертава на хоризонта", заяви в същия вестник военният му наблюдател Антон Лавров още в петък, преди ракетния инцидент в Полша. Според него руските войски са постигнали редица тактически цели и през зимата ще останат "в стратегическа отбрана", за да се превъоръжат и да подготвят попълнения "за следващата кампания".

Още новини от Украйна

След изтеглянето на руските сили на левия бряг на Днепър украинската армия може вече да обстрелва противника и критичната инфраструктура почти в цялата контролирана от Москва част от Херсонска област. Възможно е Киев да предислоцира над 40 хилядна войска в Донбас и Запорожието, предполага в анализ от 13 т. м. военният експерт на "Независимая газета" Владимир Мухин. Колегата му Юрий Подоляка предвижда, че руските части ще се оттеглят за ротация и ще бъдат сменени най-вече от мобилизирани граждани без боен опит.

Руският военен кореспондент Андрей Руденко пише в Телеграм, че Киев вече прехвърля войски и техника от Херсонския регион в Славянск, но това е само отвличащ маньовър. Основна цел на украинското командване е атака по Запорожкото направление, която да пререже сухопътния коридор към Крим, спирайки снабдяването на руската групировка в Херсонска област, отбеляза на 16 ноември "Военное обозрение".

Според експерти на Телеграм канала "Рибар" силите на Киев планират да обкръжат руската групировка на левия бряг на Днепър; ще бъде застрашен и флангът на руската армия в Донецка област, посочи в понеделник "Военное дело".

Междувременно войските на Русия в Запорожието "сериозно се готвят" да отразяват украински атаки и "да зимуват в полетата", информира в сряда военен репортер на "Комсомолская правда".

Вместо да обстрелва енергийни обекти, руската армия трябва да унищожи железопътния възел на границата между Украйна и Полша, "през който минават всички доставки на западни оръжия" за Киев, "и още няколко моста и тунела", призова генерал-лейтенант Виктор Соболев от комисията по отбрана в Държавната дума, цитиран на 16 т. м. в "Московский комсомолец".

Руските власти все по-често казват, че са готови отново да преговарят с Украйна. Кремъл изглежда иска да спечели време и да подготви "пълномащабно настъпление" в началото на 2023 г., писа в понеделник руският опозиционен сайт "Медуза", като се позова на източници, близки до Кремъл. Според изданието новият "тактически вариант" на Москва предполага не мирен договор, а временно спиране на огъня; същевременно президентът Владимир Путин е убеден, че Киев трябва най-малкото да признае за руски територии Донбас и Крим, анексиран от федерацията през 2014 г.

Изтеглянето на руската армия от Херсон нанесе сериозен удар по имиджа на Путин в Русия, където рейтингът му спадна двойно. Самият диктатор реши да не коментира и напълно изчезна от информационното пространство. За да подкрепят рейтинга му, кремълските пропагандатори експлоатират темата за "лошите боляри" - висшите военни, които били виновни за всичко, а не "царят" - върховният главнокомандващ, четем в коментар на украинското издание "Обозревател" от сряда.

Десет групи украински сапьори денонощно разминират Херсон, където Киев е обявил военно положение, но това може да продължи с години. В Херсонска област са регистрирани 400 военни престъпления, извършени от руските окупатори, които се разследват от специални екипи, съобщи шефът на украинската полиция Игор Клименко, цитиран в понеделник от киевския сайт "Кореспондент". Все още има опасност от руски ракетни обстрели срещу региона, подчерта изданието.

За Украйна би било най-ефективно да води настъпление срещу град Мелитопол - транспортен възел и опорен пункт на цялата руска отбранителна линия и по десния, и по левия бряг на Днепър, смята украинският военен експерт Олег Жданов, чието мнение помести в понеделник руският вестник "Свободная преса".

"Падне ли Мелитопол, (град) Каховка ще се озове в оперативно обкръжение заедно с (град) Енергодар. И Русия ще бъде принудена или да се махне оттам, или да загине в обкръжението под огъня на нашите въоръжени сили", поясни Жданов.

Освен освобождаването на континенталната част от Украйна Киев е изправен и пред въпроса за деокупация на Крим, посочи в сряда "РБК-Украина".

Според аналитиците е напълно възможно полуостровът да бъде върнат на Украйна с дипломатически средства, както е заявявал и украинският президент Володимир Зеленски. Не е изключен и военен сценарий. Ако силите на Русия не бъдат подготвени и напуснат полуострова бързешком, Украйна може да получи като трофеи цели военни бази, се казва в статия на онлайн изданието.

Руските войски изглежда ще забавят темпото на атаките срещу критични инфраструктури в Украйна - поне защото украинската противовъздушна отбрана твърде ефективно сваля ракетите на врага. И най-вече защото "се изтощават прецизните оръжейни системи" на Москва, прогнозира в сряда на сайта си украинската телевизия "24 канал", като цитира доклад на американския Институт за изследване на войната.

Но на 15 т. м. украинският политик Дмитро Спивак предрече, че след срещата на Г-20 в Индонезия Русия отново ще нанесе сериозни удари по украински инфраструктурни обекти. "Те само това могат. Те построиха една такава армия за паради и една ракетна армия", каза той, цитиран на киевския сайт "Знай". И макар че руските "ракети вече свършват", говори се, че Иран "им предоставя десетки балистични ракети", предупреди той.

"Как НАТО може да спре Третата световна" война след падането на ракетата в Полша, опита се да отговори в сряда в изданието "Цензор" украинският анализатор Генадий Корбан..

Според него алиансът може да проведе консултации съгласно член 4 от учредителния си договор, предвиждащ участниците да повдигат за обсъждане в Северноатлантическия съвет всякакви въпроси, будещи загриженост, особено ако засягат сигурността.

"И най-накрая:

1) да затворят небето над Украйна;

2) (да доставят ракетни системи) ATACMS на Украйна - много и наведнъж;

3) (да доставят зенитни системи) "Пейтриът" на Украйна - много и наведнъж;

4) може да го направи всяка страна от НАТО, но ще е достатъчно (да го сторят) САЩ",

а също така да наложат пълно търговско-финансово ембарго на Руската федерация и "вторични санкции на всички, които се опитат да си имат работа с нея", обясни авторът.

"Докато това не бъде сторено, върху Полша и други страни от НАТО ще падат ракети и занапред. И колкото по-бързо ще побеждава Украйна на бойното поле, толкова по-малко възможности ще има Путин да използва ядрено оръжие - с всяко ново поражение авторитетът му сред елитите на Руската федерация пада в пъти", заключава украинският експерт.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    22 8 Отговор
    Във войната досега само умират хора и решения няма, управляващите са виновни! Да се съберат байдън зеленски и путин да са разберат!

    Коментиран от #17

  • 2 Последния Софиянец

    13 9 Отговор
    Зимата ще има примирие и двете страни ще събират сили и напролет пак.

    Коментиран от #10, #16, #27

  • 3 ВОЙНАТА В УКРАЙНА

    16 21 Отговор
    ще свърши с премирие, защото няма как да се бият до последния украинец. Зимата идва, укрите са на тъмно и студено, никой не иска 10 млн бежанци. Нашите хотели все пак не са с такъв капацитет въпреки апетитите на хотелиерите.
  • 4 Руските власти

    11 17 Отговор
    Още в началото казавха, че са готови да преговарят, но да им бъдат спазени условията
  • 5 Котка ученият

    10 10 Отговор
    Днес Мелитопол е в центъра на вниманието на руското военно командване. В покрайнините на града се издигат стоманобетонни лабиринти, изграждат се противотанкови шипове и се минират стотици квадратни километри от фронта.

    Коментиран от #25

  • 6 ОЩЕ ЕДИН РАКЕТЕН УДАР

    18 20 Отговор
    и край с енергосистемата на Украйна. Житото го изнесоха, сега ще се изнесат и самите украинци. На нищожна цена за фермерите, на 4 пъти по-висока цена преппродадено от украински, руски и турски олигарси. Простите украинци им остава само да оплакват напразно загиналите мъже и бащи
  • 7 Путинофил

    3 13 Отговор
    Супер!
    Двата боклука с еднакъв произход ще продължат да се избиват!
    Това е добре за света!
  • 8 КОГАТО СИ ПРОСТ ТОВА Е ЗАДЪЛГО

    23 17 Отговор
    Лъгаха ги както нас, че ги чака светло бъдеще в ЕС, но никой не им каза, че еднствено ги чака глад, смърт защото им готвят само роля на пушечно месо в борбата за завоюване на безкрайните руски ресурси
  • 9 НОВИНАТА НА ЧАСА

    20 21 Отговор
    НАТО ИМА УНИКАЛНО ПВО ОТ САЩ КОЕТО НЕ ПРИХВАЩА СТАРИТЕ РУСКИ РАКЕТИ С300
  • 10 КОНТРАТА

    13 19 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Кой ше чска пролетта бе, Руската армия работи 4 сезона не работи 2 сезона!

    Коментиран от #26

  • 11 1944

    27 21 Отговор
    от ден на ден украйна получава по нови оръжия. рООсийския башибозук го чака тежка зима. като хитлеристите под масква. само ролите тоя път са сменени.

    Коментиран от #13, #19

  • 12 Да приключва

    6 5 Отговор
    по бързо тази война, че вече забравиха ваксините и КОВИД. Говори се из Европа, че още 2 милиярда ваксини са закупени
  • 13 Само да питам

    14 16 Отговор

    До коментар #11 от "1944":

    Нови като ПВО на Полша ли, дето не може да хване една стара ракета?
  • 14 Бай Иван

    25 17 Отговор
    Джуджака да внимава,че цялата НАТОВСКА мощ,ще му се изсипе на главата
  • 15 Войната ще свърши....

    17 13 Отговор
    С последната ушанка !

    Коментиран от #20

  • 16 Голем смях

    20 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Путин няма да е президент до ...на пролет..
  • 17 Станко

    18 21 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    2015г. се бяха разбрали в Минск. Осем години, нарушаваха договора и не мирясаха. Денафикация, ще има до дупка. Договор с англосаксонци, не струва и хартията, на която е написана. Наркомана, няма смисъл да се коментира, той е кукла на конци.
  • 18 Комуниста

    11 12 Отговор
    От Пентагона се интересуват от бг ЗРК С300 искат да го купуват било неуловимо и ставало, и за удари по наземни цели общо взето универсален ракетен комплекс от бъщето!
  • 19 Станко

    15 11 Отговор

    До коментар #11 от "1944":

    Нещо си чел от историята, ама без разбиране. Руснак да плашиш със зима, все едно куче със салам. Украинците през това време, ще благоденстват според теб. Нямат ток и газ, храната и парите ще са оскъдни, а революциите в тези моменти най-често избухват. Зеленият трябва да внимава много и да държи 40-50 хилядна армия около Киев,че някоя сутрин да не го видим обесен на някой стълб. И пак трябва да се оглежда, да не бъде скалпиран от преторианската си гвардия.
  • 20 Котка ученият

    7 12 Отговор

    До коментар #15 от "Войната ще свърши....":

    България, като процъфтяваща страна, е създадена от Съветския съюз. Дядо ви носеше филцови ботуши, шапка и кожух от овча кожа.

    Коментиран от #22, #28

  • 21 ПУТИН,,,,

    7 1 Отговор
    Слава АЛКОХОЛУ
  • 22 КУЧЕ УЧЕНИЯТ

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Котка ученият":

    Сега нема ни Съветски съюз, ни соц. БГ.....що ли?????
  • 23 Матей преображенски

    8 9 Отговор
    Да,четем само мечтателските виждания на украински анализатори,а не реалистични гледни точки.Нима си вярват ,че побеждават,след като руската армия се изтегли от Херсон?Това е опасна заблуда за тях.Щели да отхапят такъв голям залък,като да разсекат руските позиции и да настъпят към Крим.Дали руснаците ще им оставят стратегическата инициатива,или вече са набелязали пробив примерно към Харков,тогава на укрите няма да име до настъпления.Снабдяването им по разни трасета ще намалее критически,когато руските ракети разрушат последните жп възли,магистрали,мостове и аеродруми.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 456

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "Котка ученият":

    Нищо няма да помогне на руските zвине
  • 26 456

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "КОНТРАТА":

    Досега видяхме, че не работи през нито един сезон
  • 27 бедна русия

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Руснаците не умеят да воюват зимата. Помним Финландската война. Загинаха повече войници отколкото беше армията им в навечерието на войната. Доколкото помня 234000. Засега рашките са загубили само 75000, но до пролетта от глад измръзване и куршум ще умрат още 150000 и сметката излиза че на пролет Русия ще помоли за мир.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 124

    9 6 Отговор
    Укрите са свършени - страната е без ток, армията разпокъсана. Пропагандата свърши, никой не говори за победа над Русия, зелето и компания са се скрили. А предстои зимната офанзива на Русия... Дълго ги чакаха да се вразумят укрите, но белият прах не прощава.
  • 30 ВАТЕНКИТЕ

    5 2 Отговор
    ТАЗИ ЗИМА ЩЕ БЪДАТ ЧАРЛИ ЧИПЛИН - ЩЕ ЯДАТ СВАРЕНИ БОТУШИ ИЛИ ПАК ЩЕ СТАНАТ КАНИБАЛИ, КАТО ВЪВ ФИНЛАНДСКАТА ВОЙНА.
  • 31 странен довод

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "бедна русия":

    Горките руснаци, живи да ги ожалиш, не могли да воюват през зимата. Как ли пък не. Та, нали именно през зимата, същите тези нищо не можещи войници обърнаха последната световна война. Друг им е проблемът на руснаците, не им е зимата. Ако си подредят управлението на войските, зимата даже ще им е добре дошла.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания