Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 11:41 2 183 2

Около 5000 служители на Дачия се очаква да протестират днес

  • протест-
  • дачия-
  • служители-
  • завод-
  • румъния

Демонстрацията ще се състои между 13 и 14 часа пред Дома на културата на синдикатите в Миовени

Около 5000 служители на Дачия се очаква да протестират днес - 1
Източник: БГНЕС

Около 5000 служители на автомобилостроителния завод на Дачия в румънския град Миовени се очаква да се включат в протестен митинг днес срещу неспазването на правителствените обещания за изменение на трудовото законодателство, съобщава информационният сайт Зиаре.

В протеста, който е организиран от синдиката на завода за леки автомобили, се очаква да се включат около 5000 служители на завода на Дачия и доставчиците на компоненти в рамките на промишления комплекс в Миовени, окръг Арджеш, съобщи в понеделник Националният синдикален блок (НСБ).

Демонстрацията ще се състои между 13 и 14 часа пред Дома на културата на синдикатите в Миовени.

Организацията уточни, че основните недоволства са свързани с неспазването на обещанията на правителството за промени в трудовото законодателство, както и от липсата на мерки за ограничаване на сметките за енергия.

"Протестираме, защото правителството не е предприело нито една мярка за защита и подкрепа на работните места. Протестът ни е свързан и с това, че искаме да се постави таван на сметките за комунални услуги", заяви пред в. "Адевърул" Виорел Унгуряну, лидер на синдиката в автомобилния завод на Дачия.

"По отношение на трудовото законодателство имаме много предложения за промени. Но основното искане тук е да може да се сключват колективни трудови договори на секторно и национално равнище. За съжаление Румъния е единствената страна от Европейския съюз, в която няма договор на национално равнище. Чрез такъв колективен трудов договор ще бъдат гарантирани минимални права, като например заплащане на извънредния труд или минимум 21 дни годишен отпуск, както беше до 2011 г. В Румъния има компании, които не зачитат тези права. Колективният трудов договор на национално ниво ще обхване всички браншове", посочи още синдикалният лидер.

В момента синдикатът на автомобилния завод на Дачия е един от най-големите в Румъния, с над 14 000 членове, включващ както служители на завода в Миовени, така и служители на десетки предприятия, произвеждащи автомобилни компоненти на платформата в Миовени и окръг Арджеш, отбелязва "Адевърул".

Автомобилостроителният завод на Дачия в Миовени беше купен от френската група Рено през 1999 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сектанта да го изпратят

    8 3 Отговор
    да преговаря с протестиращите.
  • 2 ...

    5 16 Отговор
    що? Щото излязоха резултатите в от техническите прегледи в Германия в списанието AutoBild на и показаха че това е най-калпаво сглобената кола и че дори новите са по-зле от 15 годишни германски коли ли?
Новини по държави: