Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 17:43 3 384 8

Нетаняху и Ердоган - спешно по телефона

  • реджеп ердоган-
  • бенямин нетаняху-
  • турция-
  • палестина-
  • израел

Някогашните близки регионални съюзници оттеглиха посланиците си през 2010 г., след като израелските сили щурмуваха флотилия с хуманитарна помощ за палестинците, пътуваща към Газа, която наруши израелската блокада

Нетаняху и Ердоган - спешно по телефона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и вероятният следващ министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху се договориха в телефонен разговор днес да продължат да работят за подобряване на отношенията между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Отношенията между Турция и Израел охладняха по време на 12-годишното управление на Нетаняху. Сега се очаква той скоро да се върне на власт като ръководител на най-дясното израелско правителство в историята, посочва агенцията.

Връзките между Турция и Израел вече са в процес на подобряване при отиващия си министър-председател Яир Лапид, който се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ню Йорк през септември. Това бе първата среща между лидерите на двете страни от 14 години насам, припомня АП.

Отношенията между Турция и Израел по времето на Нетаняху бяха особено хладни, най-вече заради повтарящите се войни срещу движението Хамас в ивицата Газа и заради щурма на израелски военни срещу флотилия за Газа през 2010 г., при който загинаха девет турски активисти.

Ердоган показа готовност за по-топли връзки с Израел, след като Нетаняху беше свален от власт миналата година. Днешният разговор даде сигнал, че отношенията могат да продължат да се подобряват и при управлението на Нетаняху, посочва АП.

От канцеларията на Нетаняху съобщиха, че двамата са се договорили да си сътрудничат и да работят за ,,стартиране на нова ера в отношенията'' между страните.

Нетаняху е в процес на опити за съставяне на правителство след националните избори по-рано този месец.

От офиса на Ердоган заявиха, че Нетаняху е инициирал обаждането, за да поднесе съболезнованията си за неотдавнашната смъртоносна експлозия в Истанбул. Ердоган заяви, че желае резултатите от изборите в Израел да бъдат "полезни за страната и региона". Според изявлението на неговата канцелария Ердоган е заявил, че Турция и Израел са навлезли в нова ера в отношенията си, отдавайки заслуженото на отиващото си израелско ръководство за сближаването.

През годините на обтегнати отношения Ердоган е бил открит критик на израелската политика спрямо палестинците. На свой ред Израел не одобрява близостта на Турция с Хамас.

Някогашните близки регионални съюзници оттеглиха посланиците си през 2010 г., след като израелските сили щурмуваха флотилия с хуманитарна помощ за палестинците, пътуваща към Газа, която наруши израелската блокада. В резултат на инцидента загинаха девет турски активисти.

След държавното посещение на израелския президент Ицхак Херцог в Турция през март т.г. и други признаци на размразяване, двете страни се споразумяха да си разменят посланици. Те все още имат различни стратегически интереси, включително по въпроса за сдържането на Иран, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макробиолог

    13 1 Отговор
    Гледайте евреите каква политика водят в тия неспокойни времена,записвате си и се учете.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Зевзек

    8 4 Отговор
    Кординират предстоящите бомбардировки на Сирия, Башар Асад и кюрдите.
  • 3 някой

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Макробиолог":

    Нека първо да видим докъде ще ги доведе това, което правят. Над 70 години непрекъснати войни, убийства на араби, иранци, иракчани ... и ракетен обстрел, едва ли е мечтата на всеки народ.
  • 4 Вальо Топлото

    4 1 Отговор
    Ще обсъдят баща им-сатанаил.
  • 5 Гледаме гледаме

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Макробиолог":

    То не са само евреите, всички клякат на Ердоган
  • 6 Макробиолог

    4 2 Отговор
    Арабите и евреите са роднини,а между роднини тия работи са традиционно занимание.
  • 7 Такси драйвър

    3 2 Отговор
    Евреите и турците имат общо минало дори са създали юдео турска държавя там при сегашен Азербайджан. Ако сте ходили в Израел ще видите много турски евреи
  • 8 Диктатор султан

    1 0 Отговор
    Хазарите са ТЮРКИ