Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 10:52 917 6

ООН приветства създаването на компенсационен фонд за климата

  • климатични промени-
  • оон-
  • антониу гутериш-
  • фонд-
  • климат

Това само по себе си не е достатъчно, каза Гутериш

ООН приветства създаването на компенсационен фонд за климата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства създаването на фонд за обезщетяване уязвимите в климатично отношение страни, предаде ДПА, съобщи БТА.

Делегатите на международната конференция за климата КОП 27 направиха "важна стъпка напред към справедливостта", каза той. "Приветствам решението да бъде създаден фонд за компенсиране на вредите, който да бъде приведен в действие в обозримо бъдеще", заяви Гутериш. "Ясно е, че това само по себе си не е достатъчно, но все пак беше даден така нужният политически сигнал за възстановяване на нарушеното доверие."

Гласовете на тези, които са "на предната линия на климатичната криза", трябва да бъдат чути, каза той. ООН ще подкрепи "всяка стъпка от тези усилия", добави Гутериш.

Изплащането на обезщетения за вреди в по-бедните страни, причинени от климатичните промени, беше един от най-спорните въпроси на двуседмичната конференция в Шарм ел Шейх, отбелязва ДПА. Споразумението се смята за голяма победа за държавите с по-нисък жизнен стандарт, които често понасят последиците от климатичните промени, въпреки че са допринесли най-малко за тях, допълва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А така

    7 0 Отговор
    т.е. всички Ще даваме пари за да може пак правилините американски фирми да доставят каквото имат. Колкото ООН е оправило Африка, за която се "грижи"от 50 години, толкова и ще оправи държавите, засегнати от климатичните промени.
  • 2 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Не, не е достатъчно само фонд да има. Трябва да ви принудим да го напълните и редовно да го допълвате, а ние да го харчим за каквото ни се хареса и най-вече за ваксини да ви морим и разреждаме, внезапно да почивате
  • 3 Марш

    6 0 Отговор
    Докога тоя мерзaвец и доказан враг на цивилизованият свят, ще бъде търпян?
    Елементарен факт: Страните в Европа инвестират най-много в "зелени" енергии и същевременно в последните години най-много пострадаха от засушаване и екстремни температури. В третият свят горят всичко, което може да гори и изобщо не им дреме за климата и природата.

    КОЙ НА КОГО ТРЯБВА ДА ПЛАЩА, а - гутериш?
  • 4 Рошко

    2 0 Отговор
    Оон одобри да продължи ограбването на, бедните държави с богати ресурси
  • 5 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Печатай още кинти Без покритие и после да няма кво стана!
  • 6 Чъки

    1 0 Отговор
    ООН видяха ли клипа как кавказците биха с джапанка по главата британския наемник в БТРа
    ?