Last news in Fakti

26 Декември, 2022 18:23 2 400 23

Горещини, болести, продоволствена криза: рисковете от климатичните промени

  • климатични промени-
  • горещини-
  • болести-
  • климат-
  • рискове-
  • криза-
  • глобално затопляне

Климатичните промени могат да създадат невиждани предизвикателства

Горещини, болести, продоволствена криза: рисковете от климатичните промени - 1
Снимка: Shutterstock

Продължилата повече от две години пандемия се отрази тежко на здравните системи по света, но изменението на климата ще ги натовари още повече в бъдеще. Рискът от смъртност, предизвикана от горещините например, се увеличава. Според публикация в научаното списание The Lancet за хората над 65 години той вече е с 68% по-висок, отколкото в началото на хилядолетието.

Публикацията е озаглавена "Здравето е в плен на изкопаемите горива". По нея са работили 99 експерти от над 50 институции, включително Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация (СМО).

Все повече горещи вълни в Европа

В допълнение към глобалния доклад по темата има и регионални издания, които например се концентрират върху последиците от изменението на климата конкретно за Европа. През последното десетилетие европейците са били изложени на 57% повече горещи вълни в сравнение с периода 2000-2009 г. Освен това по-топлият климат в Европа благоприятства разпространението на инфекциозни заболявания като денга, малария и западнонилска треска.

"Пандемията от Ковид-19 несъмнено ни показа, че здравето на европейците трябва да бъде пазено от различни катаклизми. Сега обаче виждаме, че нарастващото въздействие на изменението на климата върху здравето оказва допълнителен натиск върху здравните системи както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", казва Мария Нилсон, професор по обществено здраве в Университета Умео в Швеция. "За да осигурим здравословно и устойчиво бъдеще, се нуждаем от устойчиви на климата здравни системи, които да сведат до минимум настоящите и бъдещите въздействия на изменението на климата върху здравето, като същевременно намалят риска от бъдещи пандемии."

Изменението на климата представлява риск и за прехраната

Освен за горещините и инфекциозните болести, докладът предупреждава и за нарастващи проблеми в областта на продоволствената сигурност. По-високите температури съкращават вегетационния период на царевицата и пшеницата например, а екстремните метеорологични явления могат да унищожат реколтата.

Според анализа на изследователската група през 2020 г. около 98 млн. души допълнително са били изложени на риск от продоволствена несигурност поради екстремни горещини в сравнение с периода 1981-2010 г. Понастоящем тези проблеми се изострят и от войната в Украйна, която възпрепятства и доставките на зърно.

Твърде малко държави обръщат внимание на проблема

Тези допълнителни заплахи, свързани с изменението на климата, правят адаптацията още по-важна. Според публикацията обаче малко под половината от изследваните страни са проучили как техните здравни системи ще трябва да се адаптират към бъдещите въздействия на климатичните промени.

Адаптацията към горещините, която играе важна роля особено в градовете, също не е приоритизирана в световен мащаб досега. От анализираните 1038 градски центрове в доклада само 27% са определени като умерено зелени, въпреки че растенията са от особена важност за охлаждането на градовете. Вместо това все повече домакинства прибягват до енергоемки климатични системи.

В доклада се посочва също, че страните все още разчитат твърде много на изкопаемите горива за производство на енергия. Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, което беше договорено в Парижкото споразумение за климата, не може да бъде постигнато по този начин.

По-балансирано хранене би помогнало

Все пак докладът предлага няколко проблясъка на надежда. Медиите по света все по-често отразяват въздействието на климата и последиците от него върху здравето, а политиците също все по-често се занимават с тези въпроси. И макар енергийният сектор все още да е далеч от това да е напълно възобновяем, през 2021 г. 80% от инвестициите в сектора са били направени в енергийни източници, които не зависят от изкопаеми горива.

Докладът съдържа и конкретни предложения за решения. Например по-балансираното хранене на растителна основа би имало няколко предимства. В селскостопанския сектор ще се спестят 55% от емисиите от производството на червено месо и мляко. Освен това ще бъдат предотвратени и до 11,5 милиона смъртни случая, свързани с храните, годишно и ще се намали рискът от зоонози - инфекциозни заболявания, предавани от животни на хора. Едно от тези заболявания е Ковид-19.

Автор: Лена Путфаркен


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле

    31 1 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 2 Дойче веле ,

    26 1 Отговор
    Англосаксонски утребки
  • 3 Калпазанин

    24 2 Отговор
    За студовете във фащ ли става дума, помия до шия

    Коментиран от #18

  • 4 Петьо Петров

    22 1 Отговор
    Има решение на всичките проблеми. По декар люцерна на човек, палатка, екотоалетна и по един пистолет с патрон в цевта. Когато му писне да сложи край. Света ще свърши заради алчността на едни наследници в тоги, не заради човешката му експлоатация. Природата си знае работата и премахва излишното,.
  • 5 Топлофикация

    19 2 Отговор
    Край затваряме, глобалното затопляне ще ни фалира
  • 6 Русия е велика

    23 2 Отговор
    Англосаксонски цървули
  • 7 Чернокож мексикански китаец

    14 2 Отговор
    Няма проблеми. Кравите на америка, дъвчат и преживят - допринасят за енергийния преход в краварника. А на вас е европа боНби
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    15 2 Отговор
    Защо простолюдието от брюксел прави мизерии и пинизи с международния реактор за синтез във Франция ? Въпреки пинизите на простите мисирки, ноември Русия достави във Франция най важния компонент за ТОКАМАКа - магнитите ! След това и китайците доставиха защитната облицовка, която сама по себе си беше технологичен пробив. Защо мишките църкат срещу технологиите за производство на водород за автомобилите ? И какво възобновяемо има в батериите и слънчевите платна с цикъл на експлоатация от няколко години и един чувал с токсични и не-рециклируеми съединения ?!?
  • 10 Сатана Z

    18 0 Отговор
    Зелена сделка,зелен сертификат ,зелен фюрер и зелен чорап = Зелен фашизъм

    Z

    Коментиран от #14

  • 11 ха ха

    16 2 Отговор
    Да си погълнем поредната доза пропаганда. Давос няма да почивка, трябва да се пробутват схемите за перки и панелки... С последните положението е направо страшно. Казват, че някои депа в Щатите отказват да ги приемат като отпадък, защото били твърде токсични. Произвеждаме ги в Китай, после ще ги копаме в страни, където приемат боклук. Хем планетата зелена, хем ръчичките ни чисти. Само балансът между глад, отравяне и размножаване трябва да оправим някак... Иначе, скубането на данъкоплатците е в ход. Тези 80% инвестиции в източници, които не използват изкопаеми горива обясняват поскъпването на енергията, а не войната на Путя. Путя върши чудна работа на Давос!
  • 12 Бгг

    9 1 Отговор
    Я питайте хамериканците за глобалното затопляне ...
  • 13 1111

    9 1 Отговор
    Ал гор е много горд от такива пропагандни глупости. Доволен е на милиардна степен.
  • 14 Белината

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Чорапът не е зелен, а ВВС-син! Но отдолу, под синия НАТО-чорап, е все още червената БКП-партенка, която не е прана от над 30 години и е придобила тъмно-кафяв цвят! И смърди от километри!
  • 15 Въпрос

    4 2 Отговор
    Няма глобално затопляне.Студ ли искат?Не разбирам...
  • 16 ти да видиш

    6 1 Отговор
    Тия ако не направят половината човечество да загине от измръзване, чудо ще е!
  • 17 Баце

    11 1 Отговор
    С ковида не им се получи, с окраина също, ред е на климатичните промени да ни сложат в "кошарата" - все неща дет ни ги видиш, ни ги чуваш, спокойно можеш да се оплачеш "на арменския поп", а рептилите да си правят каквото си искат - новото нормално.
  • 18 АРГОН

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    На смръзването, юдеите от Дойче Зеле му викат "Глобално затопляне". Пфуй...
  • 19 Вирус

    2 0 Отговор
    Абе великото зануляване трябва да продължава покрай измишльотината ковид дребен и среден бизнес позатвориха с измислената борса за газ цените рязко нагоре с украйна и санкциите и някои големи бизнеси позатвориха и ще разправят че било теории на конспирациите плана се изпълнява
  • 20 Основният проблем

    1 0 Отговор
    е само един - откачените санкции срещу Русия. Не ви е виновен климатът, по скоро ви е нужен психиатър.
  • 21 Меркел

    4 0 Отговор
    Каза, че не са имали намерение да спазват Минските споразумения. Готвили са се целенасочено за тази война в Стара Европа. Само за да оцелее хегемонията на краварите и англосаксонски зверове. В резултат бедна и мръсна Стара Европа. В зелената житница се изсипаха тонове желязо. Украйнци и руснаци наториха зимата. Няма ефтина газ, връщаме се към въглищата. Замърсяването е тотално. Който оцелее от пуснатия Ковид, сега ще умре от мърсотия ,глобално затопляне и глад. И всичко това за обогатяване на шепа богати бездушни и безсърдечни рептили, кравари , англичани и тъпи европейци. Всичко в името на власт и пари. Не разбраха ли бе в гробището не можеш да вземеш нищо. Ще им се връща тъпкано, заради това което направиха умишлено. Англичаните вече го разбраха. Сега остава тъпите американци да ги тресне Йелоустоун и да мирясат. Но няма край алчността е безкрайна пари, пари и пак пари. Собствени самолети огромни имения със самолетни писти в тях, прислуга. Човешкия живот няма никаква стойност. Всички демократични идеи и загриженост са лъжа и измама
  • 22 Кавали

    0 0 Отговор
    Те го казаха, след корона цирка идва екологичния цирк на група самозабравили се милиардери.
  • 23 кевин рибаря

    0 0 Отговор
    Тя сега пандемията свърши а? Затова през 2-3 месеца си губя обонянието за 2-3 дена !
    А това новото вирусче дето сте го пуснали те прави парцал но за 2-3 дена пак - прескочих го и него, още нещо ще пускате ли?