Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 15:11 1 115 2

130 тюлена от застрашен вид бяха открити мъртви

  • климатични промени-
  • тюлени-
  • каспийско море-
  • казахстан-
  • тюлен-
  • застрашен вид-
  • мъртви

Ще бъдат извършени аутопсии на животните

130 тюлена от застрашен вид бяха открити мъртви - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от 130 тюлена от застрашен вид в Казахстан са открити мъртви, изхвърлени на плажове по каспийското крайбрежие, съобщи АФП.

Говорител на Министерство на екологията на Казахстан каза, че са открити телата на мъртви каспийски тюлени. В прессъобщение на ведомството се посочва, че "131 тюлена са намерени на брега на Каспийско море в Тупкарагански район", в западната част на страната, предаде БТА.

Централноазиатският институт за изследване на околната среда ще анализира проби, взети от водата и пясъка на мястото, ще бъдат извършени и аутопсии на животните, за да се установят причините за гибелта им. През ноември 2020 г. каспийският тюлен, който е единственият вид тюлен в затвореното море, бе включен от правителството на Казахстан в списъка на редките и застрашени от изчезване животински видове. Тюлените са заплашени от замърсяването на околната среда и от бракониерство.

Излаз на Каспийско море имат пет страни - Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан. В началото на 20 век морето е обитавано от над един милиона екземпляра от вида каспийски тюлен (Pusa caspica). Днес се смята, че броят на тюлените в морето е едва 68 000 възрастни екземпляра, сочат данни на Международния съюз по опазване на природата. Видът е обявен от съюза за застрашен от изчезване. През декември 2020 г. и през май 2021 г. близо 440 каспийски тюлена бяха открити мъртви по бреговете на Дагестан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсула

    2 0 Отговор
    Путин ги уби, обсъждаме 345 пакет санкции!
  • 2 Като гост

    1 1 Отговор
    Украинците са виновни. Тези тюлени са охранявали Кримския мост😄😄😄.