Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 19:40 909 3

Употребата на "райски газ" става все по-популярна в Европа

  • европа-
  • райски газ

Употребата на азотен оксид, по-известен като "райски газ", с цел развлечение предизвиква все по-голяма загриженост в Европа

Употребата на "райски газ" става все по-популярна в Европа  - 1
Снимка: Shutterstock

Употребата на азотен оксид, по-известен като "райски газ", с цел развлечение предизвиква все по-голяма загриженост в Европа, се казва в доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН), цитиран от Франс прес.

"Нарастващата употреба на азотен оксид за развлечение в някои части на Европа е повод за безпокойство", коментира директорът на базираната в Лисабон агенция Алексис Гусдел. "Потребителите като цяло смятат, че вдишването на азотен оксид е безопасно. Въпреки това установихме, че по-честата или по-интензивна употреба на газа увеличава риска от сериозни увреждания, като например на нервната система", подчерта той.

Райският газ се използва напълно законно като хранителна добавка или за анестезия в медицината, а употребата му за развлечение става все по-популярна поради достъпността и ниската му цена.

"Разработена е печеливша и разширяваща се верига за доставки, като специализирани интернет магазини директно рекламират газа за развлекателна употреба", се отбелязва в доклада.

Броят на натравянията, регистрирани от центровете по токсикология, е отчел увеличение. Във Франция например през 2020 г. са регистрирани 134 случая, докато през 2017 г. те са били 10. "Затова е важно да се избегне нормализирането и неволното насърчаване на консумацията му. Необходими са целенасочени действия и по-нататъшни изследвания, за да се подобри разбирането на рисковете и да се намалят вредите", подчерта Гусдел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир

    8 0 Отговор
    В каква среда само ни натикаха да живеем, при наркомани и престъпници и ние да ставаме като тях!
  • 2 Търпин..

    2 0 Отговор
    Никой не те кара насила,,всеки си решава сам как да изживее времето което му е отредено.Всичко започва от любопитство .
  • 3 Никола

    1 1 Отговор
    Райския газ бате не лови много е слаб аз си зимам амфи от Красно село има един пич Лео и ги дава за 15-20лв бате удряш една черта и натегаш яко сешсе
Новини по държави: