Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Ноември, 2022 11:10 1 503 16

Кадиров възмутен от изказването на папата

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • чечения-
  • чечня-
  • рамзан кадиров-
  • папа франциск-
  • изказване-
  • бурятия

Ръководителят на Чечения Кадиров разкритикува папа Франциск за думите за жестокостта на чеченците

Кадиров възмутен от изказването на папата - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров разкритикува папа Франциск, който каза, че смята чеченците и бурятите за „най-жестоката част от руските войски в Украйна“. Той написа за това в Telegram.

Според Кадиров, ръководени от религията си, чеченците „не започват битка без предложение за мир“, а самите украински военни могат да разкажат за отношението си към пленниците. Той подчерта, че в редиците на военните "няма нито един алкохолик или наркоман", а всеки от тях е "дълбоко религиозен". „И всеки от бойците знае, че по време на война не трябва да се забравя за честта, достойнството и уважението дори към врага“, отбеляза ръководителят на Чечня. Той също така засрами Франциск, отбелязвайки, че „срамно е религиозна фигура от световна класа да не знае за отношението на мюсюлманите към врага“.

Още новини от Украйна

Освен това Кадиров се чудеше как може да се определят качествата на врага на бойното поле. „А как да определим на око в комбиниран отряд националността на руски войник, ако в страната ни живеят повече от 190 народа?“ добави той. Ръководителят на Чечня изрази мнение, че Франциск няма да може да отговори на тези въпроси, тъй като „е станал жертва на пропагандата и упоритостта на чуждестранните медии“.

Главата на Бурятия също реагира на думите на папата

Ръководителят на Бурятия Алексей Циденов нарече странни думите на папата на Рим за бурятите и чеченците. Според него историята познава „много примери за унищожаване на градове, държави и дори народи от онези, които се смятат за представители на цивилизовани нации“. Като пример той посочи индианския геноцид в Северна Америка, кръстоносните походи, както и Белград и Либия, които „бяха бомбардирани без участието на бурятите, чеченците и другите народи на Велика Русия“.

Магомед Даудов, председател на парламента на Чеченската република, вече реагира на изявлението на Франциск. Според него чеченските бойци, подобно на бурятите и представители на стотици други народи на Русия, са се превърнали в спасители за жителите на освободените територии. Чеченският министър на националната политика, външните отношения, печата и информацията Ахмед Дудаев каза, че подобна реакция е последвала позицията на чеченското ръководство и неговия екип срещу "ЛГБТ лобито".

Руският посланик във Ватикана Александър Авдеев нарече възмутителни обвиненията на Франциск срещу руските въоръжени сили (ВС на РФ). Той добави, че Москва протестира срещу изявлението на понтифика. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова дори нарече думите на папата извращение.

Представители на вероизповедания в Русия също осъдиха изявлението на Франциск

Религиозни личности също реагираха на изявлението на Франциск. Мюфтията Салах Межиев, председател на Духовното управление на мюсюлманите в Чеченската република, каза, че чеченците са жестоки само към враговете, но са милостиви към мирните хора. Той също така посъветва папата да прочете произведенията на Михаил Лермонтов, който пише за характера на планинците.

Патриаршеският екзарх на Африка Клинският митрополит Леонид отбеляза, че Западът, включително Римокатолическата църква, отдавна е престанал да бъде „барометър на морала и благоприличието“. „Понтифексът натрупва баласта от критични грешки с необикновена скорост. Очакваме обяснение от папския двор какво и как „не сме разбрали погрешно“, каза той.

Ръководителят на будистката традиционна сангха на Русия XXIV Пандито Хамбо Лама Дамба Аюшеев написа, че бурятите, участващи в спецоперацията в Украйна, не са жестоки, а просто се борят срещу фашизма. Според него "европейските латинци" не разбират, че животът в студените райони на Русия е възпитал у будистите издръжливост, търпение и издръжливост.

Източник в папския град-държава каза, че Ватикана нямал намерение да обижда народите на Русия. „Ще разберем, ще проверим преводите“, уточни той, като подчерта, че Светият престол цени добрите отношения с Москва и изразява надежда за тяхното развитие.

Списание America публикува интервю с папата, в което той говори за украинския конфликт на 28 ноември. В разговор с журналисти на изданието той каза, че смята за най-жестоките представители на руските войски хора, които „не се придържат към руската традиция“, и приписва бурятите и чеченците към тях.

Източник: Лента.ру


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ....

    14 13 Отговор
    Нормално е тероористите да искат да си кажат "мнението". И Пуутлер го прави.
  • 2 Ха че

    12 12 Отговор
    Ватикана сее расизъм
  • 3 Скорпи

    15 8 Отговор
    И от Ислямска Държава бяха същите...внимателни...дъъъълбоко религиозни и режеха..................един дол дренки са.....

    Коментиран от #4

  • 4 Ха че

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Скорпи":

    А някога Хилъри Клинтън говори пред конгресмените, и ксза:: САЩ направихме грешка, че създадохме, въиръжихме и подкрепяме Ислямска държава. Също, продължи в речта си Клинтън, и създаването на Ал Кайда не трябваше да го правим...
  • 5 Мда

    7 6 Отговор
    Може и да е прав Кадиров, че при тях няма алкохолици и наркомани, както при руснаците.

    Коментиран от #14

  • 6 МиДа

    14 3 Отговор
    Помним онова русначе, дето чеченците му отрязаха главата както беше живо и пуснаха видеото по новините!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 АЙ СТИГА БЕ

    9 4 Отговор
    Рижав ..нгал, който би следвало да си стои по чукарите и да ... козички, вместо да ходи по павирани улици. Силно изявен когнитивен дефицит.
  • 8 Да си знаят

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "МиДа":

    Ми, той и Пуутлер го помни: затова и го назначи за шеф на руснаците - да си знаят кой е господаря им. :)))
  • 9 Даааааа

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "МиДа":

    И Кадиров се е изказвал, че още на 16 години е отрязал глава на руски войник, обаче в последствие осъзнахме, че ние като народ може да се запазим и съществуваме само в рамките на Русия. Без Русия нас ще ни унищожат...
  • 10 Джони

    7 7 Отговор
    Да се сравняваш с един от най умните и почтенни хора в света какъвто е папата с един главорез като Кадиров на които са изцапани ръцете с кръвта на невинните украйнски жертви е наглост, цинизъм и безочие. Но какво можеш да очакваш от руснаците и тяхната жестокост спрямо украйнския народ те задминаха дори нацистите от ВСВ по престъпления и жестокост.

    Коментиран от #12

  • 11 Кадиров да си nлющu

    5 4 Отговор
    кoзuчкuтe докато още може и да не се обажда че най той ще го играе скоро кoзuчкa.
  • 12 Ха ха ха ха ха

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "Джони":

    Папата почтен? Ха ха ха, абре Джони, ти от кой свят си? Кадировите си ги знаем, но Папата не е по различен от Кадировите...
  • 13 Кадиров-избачкания

    2 2 Отговор
    Друг Кадирав,римский настаящий папа аржентинец,камунис,привърженик Рассию(Ета не правилна,но им не знает) и пайетаму он как каждий камунис брал решения паложит вся вина вам чеченийй.Ета нет крестианскава дела!Ета дела аржентинеца папа францис.Дарагой Кадирав,Ани там Аржентина такива как и у вас заблуждьонние.Но Ета нет правда,что толка чечений винавати.Винавати РУСКИЕ
  • 14 Може

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Защото руснаците имат като нашата религия.....

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания