Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Декември, 2022 14:15 2 808 41

Украинските удари в Русия – символичен успех

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • удари-
  • ракети-
  • дронове-
  • летище

Изпращайки дронове срещу две руски въздушни бази на стотици километри от границите си, Украйна постигна съществена символична победа, показваща по-специално способността й да компенсира явното оръжейно превъзходство на противника

Украинските удари в Русия – символичен успех - 1
Снимка: Shutterstock

Изпращайки дронове срещу две руски въздушни бази на стотици километри от границите си, Украйна постигна съществена символична победа, показваща по-специално способността ѝ да компенсира явното оръжейно превъзходство на противника.

Москва обвини в понеделник украинските сили, че са ударили две военновъздушни бази на нейна територия, като са убили трима войници и леко са повредили два самолета.

Киев не пое вчера отговорност за атаката, но западни експерти, потърсени от АФП, по-скоро смятат, че са използвани разузнавателни дронове съветско производство от 70-те години.

При все че още има редица неясноти, всички описват операцията като ограничена в оперативен план, но твърде ефективна в символно отношение.

Съветски дронове

Редица източници говорят за разузнавателни дронове "Туполев"–Ту-141 Стриж, едрогабаритни съветски реактивни машини, способни да се издигат на голяма височина.

В такъв случай "дроновете са били модифицирани, за да се използват за обстрел", действайки като безпилотници камикадзе, експлодиращи при контакт с целта, обясни за АФП д-р Викрам Митал, преподавател в американската военна академия "Уест Пойнт".

"Не става дума за някаква сложна технология", потвърди пред АФП Жан-Кристоф Ноел, експерт от Френския институт за международни отношения. Но украинците са успели да снабдят апаратите с експлозивни заряди и системи за джипиес насочване към целта, дори с "окончателно насочване от специални сили" на Украйна навътре в руска територия.

Вчера още не се знаеше как точно е извършена атаката.

Две стратегически цели

Според руското министерство на отбраната Киев "се е опитал да нанесе удари с дронове съветска разработка срещу въздушната база Дягилево в района на Рязан и базата Енгелс в района на Саратов" (Централна Русия).

Москва обвинява противника си, че търси начин "да извади от строя руските самолети от далечната авиация", използвани за удари срещу множество обекти на енергийната инфраструктура в Украйна.

"Те удариха средства за удари срещу самите тях. До момента единственото, което можеха да си набавят за защита, бе зенитната артилерия – поясни Жан-Кристоф Ноел. – Те минават в нападение, което е нещо ново."

Малко вероятно е обаче операцията да се повтори, уточни той – по-специално поради липса на значителни резерви от такива машини.

В дълбочина

Поразените бази са разположени на стотици километри от украинската граница и още по-далеч от фронтовата линия.

В това отношение атаките са отговор на руските удари в дълбочина на украинска територия. Между тях няма нищо общо, ако говорим за целите и човешките загуби, доколкото не е пострадал нито един цивилен, нито пък критична инфраструктура, но Киев доказва, че разполага с твърде далекобойни оръжия.

"Виждаме паралелни форми", констатира френски военен източник, пожелал анонимност.

"Впечатлява способността на Украйна да поразява цели на такова разстояние", коментира в Туитър австралийският генерал в оставка Мик Райън.

Украинците "може да са използвали съдействието на трета страна при планирането на удара, но това не е сигурно. Данни от открити източници, от наблюдения на терена и познания за пролуките в руската отбрана – това съчетание може да е било достатъчно", посочва той.

Слаби възможности на Русия

Най-голямата украинска победа тук е очевидният ефект на изненада и неспособността на руснаците да парират атаката, преди дроновете да наближат своите цели.

"Наистина е изненадващо, че тези дронове са могли да преодолеят руските системи за противовъздушна отбрана", изтъква Викрам Митал.

Русия е прекалено голяма страна, за да се надява на пълно прикритие. Но фактът, че са поразени цели с подобно стратегическо значение, накърнява представата за голямо асиметрично надмощие на руснаците с техните ракети с голям обсег.

Роб Лий, изследовател от лондонския Кралски колеж, вижда в това доста неблагоприятен сигнал за Москва.

"Щом радарите и ПВО на Русия не могат да попречат на един Ту-141 да прелети стотици (километри) и да удари главната въздушна база на стратегическите ѝ бомбардировачи по време на война, това не вещае нищо добро за възможностите ѝ да възпрепятства масиран удар с крилати ракети", отбелязва той.

Символични последици

Така че, руската армия за пореден път се представя като по-уязвима от очакваното. "Това е психологически удар", който "ще предизвика потрес у общество, смятало, че е защитено от войната", прогнозира Мик Райън, очаквайки с любопитство "реакцията на руската пропагандна машина".

А вчера американският Институт за изследване на войната констатира изобилие от критики, отправяни чрез "Телеграм" от руски военни наблюдатели.

Редица от тях твърдят, че операцията срещу базата Енгелс "вероятно е осъществена от руска територия". В противен случай ударите според тях говорят, че "Москва е застрашена откъм територията на Украйна".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    43 22 Отговор
    Трети ден дъвчите едно и също.А дали е вярно трябва Безафриканския фронт да питаме.

    Коментиран от #32

  • 2 ЛИЛИ

    43 33 Отговор
    Украинските фашисти бият и се готвили от 2014 год за война с Русия! Намират с в окопи от 2 метра, стрелят с хаймери от стотици метри и то по населените места и мирните хора! Спрете фалшивите новини! Хората ще отрезвеят и разберат западната и манипулацията на нашите медии!

    Коментиран от #17, #21, #22

  • 3 007

    28 38 Отговор
    Колкото и да е странно но всички империи се разпадат рано или късно. Всяка диктатура пада рано или късно. Сега е ред на фашистка рассия.🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #8, #10

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 16 Отговор
    Ганчооо овци писали статията......Символиката има ПОД-ТЕКСТ......Думам ти дъще ,СЕщай се Снахо...Понеже от метафора и алегория,ганчооо овци не разбират да ви кажуем в прав текст....Така можем да ви набараме и в бункера......

    Коментиран от #23

  • 5 Потресен

    29 8 Отговор
    Ма как тия изостанали пияни руснаци , са имали дронове още през 70-те години ? Аз мислех , това ти турци, американци, израелци .

    Коментиран от #20

  • 6 Пич

    39 29 Отговор
    Украйна вече загуби войната !!! И да дерете ризи , това е !!! Дори Америка и Европа го знаят , та не се хабете....!!!

    Коментиран от #33

  • 7 ами

    27 9 Отговор
    да всеки ден украина жъне победа след победа, ама защо продължава войната
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гого

    14 26 Отговор
    Слава на великия октомври и славана украйна.русия е почти победена и сразена
  • 10 ами

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    а сащ кога
  • 11 ДДРОнег

    22 30 Отговор
    В световната история няма по-голямо фиаско от "специалната военна операция" на путинска руzия !!!
    От всички страни само Северна Корея, Никарагуя, Сирия и още две-три незначителни държавици подкрепят терористите от кремъл !!!
    Дори Китай и Индия не подкрепят руzнаците :)))))
    "втаря армия в мире" стана втората по сила в Украйна и бере световен срам и презрение :)))))

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СЛАВА УКРАИНА

    25 15 Отговор

    До коментар #11 от "ДДРОнег":

    Ами да ти кажа че първобитните виетнамци направиха краварите луди и ги драха яко..още преди това пък Корея,абе сами без НАТО американците нямат спечелена войната,само войната с Мексико

    Коментиран от #16

  • 15 ДДРОнег

    28 31 Отговор
    Тайните цели на путин в "специалната военна операция" :
    1. Украйна е много по-добре въоръжена с НАТО-вско оръжие
    2. Украинскта армия е много по-боеспособна от "втарая армия в мире"
    3. Границата на НАТО с руzия се увеличи с приемането на Швеция и Финландия в НАТО
    4. Границата на НАТО с руzия ще се увеличи още след приемането на Украйна в НАТО
    5. Украйна догодина ще си върне Крим, Донбас и Луганск
    6. Украйна ще стане член на ЕС и модерна демократична и равита държава
    7. руzия стана държава-парий, която вече никой не взема сериозно, путин го унижават на междуанродните форуми
    8. руzия ще затъва все повече икономически, културно и технологично
    9. руzия ще се разцепи на отделни държавици
    10. путин ще бъде запомнен като гробокопача на руzия
  • 16 ДДРОнег

    20 25 Отговор

    До коментар #14 от "СЛАВА УКРАИНА":

    Виждам, че историята е затворена книга за вази ...
    И не знаеш, че руzия e с още по-малко спечелени войни от САЩ !!!
    И не за пръв път руzнаците стават за смях във военно отношение !!!

    Коментиран от #31, #40

  • 17 А хм що е то

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЛИЛИ":

    Досега Русия използва стотици ирански дронове "Шахед-136" срещу Украйна.

    Коментиран от #19

  • 18 Майор Дронченко

    12 9 Отговор
    След удара с дрон....
    Следва Посейдон....

    Коментиран от #35

  • 19 Е как що е

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "А хм що е то":

    Що струват по 200 долара парчето.... правени от децата... кое е по лесно? Да правиш или да го купиш, когато ти е на безценица за теб? Ако 1 кг. хляб ми е 1 лв. ще си го купя, ако е 50лв килото... признавам, че ще си го направя сам в къщи.
    Та да се върнем на дрончетата от 200 долара:) направиха модерното ПВО на Натото за смях пред цял свят..
  • 20 един

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Потресен":

    Не са имали,сънували са!Те тоалетна хартия не произвеждаха по-него време,ти дронове искаш да имат!

    Коментиран от #25

  • 21 Какво

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЛИЛИ":

    какво е станало през 2014г,че тъй???

    Коментиран от #26, #27

  • 22 А руснаците

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЛИЛИ":

    по патици ли изстреляха толкова бомби и ракети от миналата зима,и по чия територия?

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вирус

    6 3 Отговор
    Ахмедке скъсай си дипломата постоянно фейк хахаха
  • 25 Значи

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "един":

    Западните експерти лъжат АФП? Ако е така.... тогава всички техни "експертизи" трябва да ги поставяме под въпрос. Щом за това лъжат, защо да не лъжат и за другото? Или да караме на принципа-онова, което ни харесва да чуем е вярно, а другото, което не ни харесва не е вярно...
  • 26 Е как какво

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "Какво":

    Бандерите ядоха на Майдана американски курабийки :))) замесени от мухлясала царевица.. ама американски, истински:))))
  • 27 Кво,кво

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Какво":

    Курабийки с пудра захар
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Отговор

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "А руснаците":

    В отговор за непослушни патици, които са се хванали като мюре на джендитата. И някой вече го схванаха. Много разкази в тубата на укри войници, преминали на руска страна го доказва
  • 30 Баааууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ако":

    А бре ти 75 години го чакаш този ред, а той все не идва?!? А имаш и наглостта да обиждаш?!?
  • 31 Да попитам

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДДРОнег":

    А виждал ли си картата на света?
  • 32 АУУУУУ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха":

    ВЯРНО Е.....ЗА ТВОЕ НАЙ-ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ
  • 33 АУУУУУ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Щом Русия победи....ЗАЩО ТОГАВА ТИ СЕ ДЕРЕШ?🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 34 Даааааа

    5 5 Отговор
    Войната на нато срещу Русия продължава.
  • 35 АУУУУУ

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Майор Дронченко":

    Когато потопиха Москва....пак така се заканваха 😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 36 Дядо Ванго

    6 4 Отговор
    Русия е велика държава и така ще бъде. А окрайна я чака мътно бъдеще.
  • 37 льо лю ал мухасмед

    0 4 Отговор
    символични,символични ама орките копаят землянки 😃
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 .С 400/500/600/1000...Руска Скрап

    2 5 Отговор
    Руските бурии не стават за нищо,цял свят се смее,поредната евтина затъпяваща пропаганда утече у кен.дзе.фа,ужасяващ потрес за бавноразвиващи се ру.под.лож.ки !!!
  • 40 Самуел

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДДРОнег":

    “ Виждам, че историята е затворена книга за вази .“
    А ти какво търсиш в този сайт - у нази ?
  • 41 Аршлох

    2 1 Отговор
    Докато укрите правят символични удари за повдигане на духа,от страната им скоро ще остане само една символична част,а и с това темпо с което дават фира,скоро няма да има на кой да повдигат бойния дух.
Новини по държави: