Last news in Fakti

14 Декември, 2022 18:26 1 662 15

Турският президент подкрепи създаването на нов газопровод от Туркменистан

  • ердоган-
  • газопровод-
  • създаване-
  • туркменистан-
  • турция

Който може да намали зависимостта на Европа от руски газ

Турският президент подкрепи създаването на нов газопровод от Туркменистан - 1
Източник: Shutterstock

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес подкрепа за създаването на нов газопровод, който може да намали зависимостта на Европа от руски газ, свързвайки богатия на енергоносители Туркменистан, предаде АФП.

"Транспортираме газ от Каспийско море до Европа през /съществуващия/ коридор, който е гръбнакът на Трансанадолския газопровод" /през Азербайджан, Грузия и Турция/, заяви Ердоган.

"Трябва да започнем работите, позволяващи транспортирането на туркменски природен газ до западните пазари по същия начин", каза още той.

Новият проект може да свърже Туркменистан със съществуващия тръбопровод между Азербайджан и Турция.

Турският президент говори на тристранна среща на върха с колегите си от Азербайджан и Туркменистан, организирана в изолирания туркменистански град Аваза.

Срещата е организирана в подходящо време за Европейския съюз, който се опитва да се освободи от енергийната си зависимост от Русия след нахлуването в Украйна, отбелязва АФП.

От началото на конфликта на 24 февруари Ердоган следва линия, която му позволява да поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, като същевременно доставя оръжие и разговаря с Киев.

Така той по-специално подкрепи идеята на Путин за създаване на нов "газов хъб" в Турция, който да позволи продължаването на износа на руски газ за ЕС, заобикаляйки съществуващите тръбопроводи през Украйна и под Балтийско море.

Администрацията на САЩ по въпросите на енергетиката изчислява, че Туркменистан се нарежда на шесто място в света по доказани резерви от природен газ, отбелязва АФП.

Досега туркменският газ се изнасяше през руския пазар. Страната обаче също така е увеличила доставките за Китай и търси начини за достъп до други пазари през Турция.

Ердоган отдавна мечтае да използва географското положение на Турция, на границите на Близкия изток и Европа, за да я превърне в един от водещите световни центрове за търговия с енергия.

Страните от Централна Азия също преоцениха някогашните си близки отношения с Москва след началото на войната срещу Украйна.

В същото време решението на Русия да ограничи доставките на газ за Европа в отговор на западните санкции предизвика опасения за недостиг на енергия в европейските страни с настъпването на зимата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фори

    6 9 Отговор
    Не са питали тюркменбаши (путин)

    Коментиран от #8

  • 2 Хаха

    7 9 Отговор
    Тоя газ звучи много турски, ама си е руски ;)
  • 3 Бамбука

    13 1 Отговор
    Така правят големите политици. Обявяват предварително намеренията си, после ги следват. Нашия построи Турски поток в мълчание и със скрита от народа пътна карта. Няма място за сравнения.
  • 4 Хубаво

    5 12 Отговор
    Ама дали е питал Путин какво той мисли по вьпроса.

    Коментиран от #6

  • 5 Турция се напълни с газопроводи

    10 1 Отговор
    А Европа завиват кранчетата за да изкарат зимата.....
  • 6 Путин никой не го пита

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хубаво":

    Не го броят за жив
  • 7 И на Ердоган вече му светна

    11 5 Отговор
    крушката! Скоро Путин ще изнася газ само за белите мечки!
  • 8 Ф16Вайпър

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Фори":

    Путин вече никой няма да го пита за тия работи,Рашка брутално настъпи мотиката с тази агресия,скоро няма да продават газ никъде освен в Китй,ама и тая опция е доста ограничена,че и рискова
  • 9 гордиевски

    6 3 Отговор
    Москва доста пъти настъпи мотиката„ и все пасе вятъра
  • 10 НОВ ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН

    7 1 Отговор
    Сритаха го набързо....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Честито на турците

    2 7 Отговор
    Египет обяви ИИЗ, която зачита ИИЗ на Гърция под Крит и фактически анулира споразумението между Турция и Либия. И така, египтяните дойдоха една нощ внезапно, а турците спяха... Лидерът, който ви донесе глад и мизерия, е много велик. За другите..

    Коментиран от #14

  • 13 очевидно

    0 4 Отговор
    Дори , чисто хипотетично , Тюркменистан да реши да си разваля рахатлъка с Русия . Тюрменистан географски може да изнесе газ само по две направления . През Русия , която държи там цялата газова инфраструктура от тръби . И през Каспийско Море , през икономическите зони на Русия , Иран , Азербайджан . Тоест без руснаците да го позволят , няма как да стане. Тюркменистан и в момента изнася газ за Европа , но с руска надценка , което е нормална практика . Газа все пак трябва да стигне някак до купувача , по хилядите километри тръби , и съоръжения. Чрез Азербайджан , и Турция руският газ достига до потребителя с леко модифицирано название , и леко скрит произход . Просто си разнообразява маршрутите . има спуснат план , от Русия , и Тюркменистан , за капитален газопровод до Индия. Тюркменстанският президент е един от най-богатите хора в света . Колекцията му от свръх скъпи автомобили , най - голямата .
  • 14 То така става

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Честито на турците":

    Събуждаш се и обявяваш....я провери в ООН кои ИИЗ са приети 🤭🤭🤭🤭

    Коментиран от #15

  • 15 така, значи

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "То така става":

    вие сте много близо до ръба на скалата, единственото нещо, което трябва да направите, е да продължите да слушате глупостите, които ви говорят пропагандните медии на провалилия се ердоган
Новини по държави: