Last news in Fakti

14 Декември, 2022 20:57 2 297 11

Обявиха извънредно положение в Перу

  • перу-
  • протести-
  • положение-
  • извънредно-
  • ред

Заради протестите в страната

Обявиха извънредно положение в Перу - 1
Източник: БГНЕС

Министърът на отбраната на Перу Алберто Отарола обяви в ефира на държавния телевизионен канал TVPerú въвеждането на режим на извънредно положение заради протестите в страната.

"След няколко часа официалната преса ще публикува указ за обявяване на извънредно положение в цялата страна за 30 календарни дни“, съобщи Отарола. Както уточни министърът, през този период националната полиция ще подпомага въоръжените сили на страната в опазването на реда.

Политикът припомни още, че за времето на извънредното положение се въвеждат редица ограничения на гражданските права, като "правото на събрания, неприкосновеността на жилището, свободата на движение, както и личната свобода и сигурност“. По думите му това се прави за възстановяване на реда и осигуряване на универсални права и гаранции за всички граждани на страната.

След като Педро Кастило бе отстранен от поста на 7 декември, в Перу започнаха мащабни протести. Демонстрантите, настояващи за предсрочни избори, блокират пътища, окупират летища, щурмуват седалища на правителствени и правоприлагащи органи, както и офиси на медии.

Протестите са съпроводени с палежи и нападения срещу фирми и търговски обекти. От началото на демонстрациите седем души са загинали, над 110 полицаи са ранени при сблъсъци с агресивно настроени граждани. Властите обявиха извънредно положение в департаментите Апуримак, Арекипа и Ика, но това все още не е довело до нормализиране на ситуацията.

Новите власти на Перу обещават да предотвратят разпространението на хаоса и да възстановят контрола. В същото време членовете на кабинета на министрите възнамеряват да отидат в регионите, за да установят пряк диалог с протестиращите. Във вторник вечерта бе обявено въвеждането на извънредно положение по пътищата на Перу, много от които в момента са блокирани от участници в антиправителствени демонстрации. Въоръжените сили бяха инструктирани незабавно да вземат под защита стратегически обекти, включително летища.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перу е комунистическа държава!

    7 23 Отговор
    А знаем как завършват комунистите!

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 2 Мьмьмьмьммь

    16 2 Отговор
    Свобода, демократично робство

    Коментиран от #3

  • 3 генерал Пиночет

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мьмьмьмьммь":

    ще ви разходи с вертолетите 😄
  • 4 Есхач

    31 5 Отговор
    Да живей ЦРУ. За 30 г пет преврата правеха там.

    Коментиран от #5

  • 5 и от това

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Есхач":

    яку ти се пръска хаспуха 😄
  • 6 Гого

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перу е комунистическа държава!":

    Нещо не си в час. Преврата беше организиран от Чичо Сам и по конкретно ЦРУ. Помниш ли Пиночет? Е това се повтаря отново, само че в Перу. Но на краварите май ще им излязат криви сметките. Още една революция в Латинска Америка и ще има голяма духалка на американците, Те и без това си затъват. С над 40 трильона $ дълг са си фалирала държава и с твърда крачка вървят към канализацията. Опитват се да смучат от колониите (включително от ЕС и нас) ама и там ще пресъхне. Арабите им теглиха шута. Азия също. Европа затъва и ако не скъса на време с Чичо Сам ще си отиде и тя в канала. Лошото е, че и ние сме там.

    Коментиран от #11

  • 7 Реалиста

    14 0 Отговор
    Пак америкнски метеж, мъката е голяма и за Бразилия! Военолюбците вилнеят от Бразилия до Русия!
  • 8 Ти демоне

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перу е комунистическа държава!":

    Демокрацията сее заеми дълове и мизврия
  • 9 ЛиБеРаст

    14 0 Отговор
    Демокрацията е банкерският дългов феодален строй!
  • 10 Ха ха ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перу е комунистическа държава!":

    А ние знаем, че ти нищо не знаеш:) най вече не знаеш, че Перу не е комунистическа държава.
  • 11 Котьо

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Благодаря Гого че има още четящи и знаеш ти хора.Цяла сутрин пиша коментари, без да обяснявам,защото забелязах че раята не знае нищо за Перу.Не съм трол, просто съм отпуска в една страна от глобалния свят.Бъди здрав и продължавай да разсъждаваш.