Last news in Fakti

14 Декември, 2022 22:35 1 186 15

Румъния ще инвестира в нови технологии в държавната отбранителна индустрия

  • румъния-
  • технологии-
  • военни-
  • отбрана-
  • нови

"Това, което виждаме, е, че високите цени на енергията и ниската технологична база са довели до по-ниско от очакваното ниво на производство"

Румъния ще инвестира в нови технологии в държавната отбранителна индустрия - 1
Източник: БГНЕС

Румъния има за цел да преразгледа своята държавна отбранителна индустрия, като инвестира в нови технологии, за да увеличи производството и износа в региона, каза нейният министър на икономиката в сряда, очертавайки планове за сектор, чийто оборот скочи по време на войната в Украйна, пише "Ройтерс".

Държавната ROMARM контролира 15 компании, произвеждащи оръжия и боеприпаси от барут, и бронирани транспортни средства - до снаряди и управляеми ракети.

През деветте месеца, откакто Русия нахлу в съседна Украйна, ROMARM отбеляза ръст на оборота си шест пъти от 131,6 милиона леи (28,48 милиона долара) през 2021 г., като износът представлява по-голямата част от него, каза министър Флорин Спатару.

Но високите разходи за енергия и остарялата технология означават, че компанията се бори да бъде в крак с частните отбранителни фирми.

"Това, което виждаме, е, че високите цени на енергията и ниската технологична база са довели до по-ниско от очакваното ниво на производство", каза Спатару в интервю за "Ройтерс", предаде news.bg.

"Имаме нужда от инвестиции в нови технологии, за да решим този проблем с конкурентоспособността. Ние се стремим да увеличим производството, за да отговорим на нуждите на съответните министерства, но също така гледаме към износа и покриваме регионалното търсене."

Оръжейната промишленост на Източна Европа увеличи производството тази година, тъй като правителствата в региона водят усилия да помогнат на Украйна в борбата ѝ срещу Русия.

За разлика от други страни в региона, Румъния, която споделя 650 км граница с Украйна, отказа да коментира военната помощ, която предоставя, но генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг, каза през ноември, че тя е "значителна".

Член на НАТО от 2004 г., Румъния ще повиши разходите си за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт през следващата година от сегашните 2%.

Спатару каза, че държавните отбранителни фирми имат текущи процедури за придобиване на нови производствени линии и оборудване на стойност 600 милиона леи (129,83 милиона долара), като още 200 милиона леи са отпуснати за следващата година.

През 2023 г. Electromecanica Ploiesti, дъщерно дружество на ROMARM, ще започне тригодишна инвестиционна програма за изграждане на ракетни прехващачи SkyCeptor в партньорство с американския Raytheon, като първите ракети се очакват през 2026 г., каза Спатару.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    1 2 Отговор
    ДА . ВЕЧЕ КАЧАМАК( МАМАЛИГА ) С ПОВЕЧЕ СОЛ!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Би Би куб

    6 1 Отговор
    А ние 12 години инвестираме у бетон и чекмеджета!
  • 4 КОПЕЙКИН

    4 1 Отговор
    Айдеее сега и Румъния ще дръпне напред а ние?
  • 5 Кую

    1 1 Отговор
    Нанотехнология със маймунски сачми.
  • 6 Вижте сега,

    0 2 Отговор
    Румъния се е заела с възстановяване на "Велика Румъния" от преди 2-та СВ. Погледът й сега е насочен към Молдова, където се крие 2-ра Украйна, поради руснаците живеещи в Приднестровието. По всичко изглежда, че Румъния намира добро разбиране и подкрепа сред атлантиците в своите стремежи.Така че, тази държава си има мегаломански цели. С такава про-атлантическа политика Румъния непременно ще дръпне пред България. България обаче, не може да си позволи да води подобна политика. След Молдова, може да се заговори и за Южна Добруджа - то вече се говори де. Остава да се надяваме, че докато сме в НАТО, можем да се надяваме, че БГ няма да бъде разпарчетосана. Имам предвид ако Турция отново заговори за Южното ни черноморие.

    Коментиран от #7

  • 7 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вижте сега,":

    Що се кахъриш за южното Черноморие амчи то шопите и майните нищо не мразите повече от " селяните по морето" , катайте само така и люпим семки да гледаме сеир ...

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ще се навеждаме":

    Що ти война ли искаш? Както е тръгнало ще имаш възможност скоро да се проявиш

    Коментиран от #13

  • 10 КРОКОДИЛ

    2 0 Отговор
    Тезо соросоидите. И ние ще инвестира е ама друг път. Или ако се намерят пари ще правим модерни прашки. Хахаха
  • 11 ГогУ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "бай Даньо":

    Нема страшно. Сега е селяни, а след спец операция щее ци гания
  • 12 Какво дати обяснявам

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ще се навеждаме":

    За да имаш модерни технологии трябва да имаш сериозна индустриална база като металургия, машиностроене, електроника. Я покажи де са те в БГ днес - едно време, преди Ударната Приватризация ги имаше, та Костов пищеше в ужас, че сме свърх-индустриализирани. Не можеше да смогне да разпродаде всичко за жълти стотинки. Е, този проблем все пак го решиха умните ни политици по време на Прехода. То, само с желанието на военнолюбците както виждаш и до Ф16 не можем се докопа.
  • 13 Наивник

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Въпрос":

    Защо мислиш че някой ще те пита дали искаш или не Огледай се малко Живия пример с окупацията на Украйна трябва да ти говори нещо
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И РУМЪНИЯ СА ЕВРОПОДАТЛИВИ

    1 0 Отговор
    ............................... И КРАДЦИ !
Новини по държави: