Last news in Fakti

15 Декември, 2022 14:20 1 473 13

Корупционният скандал в ЕП е разкрит след едногодишно разследване

  • белгия-
  • катар-
  • еп-
  • ева кайли-
  • корупционен скандал в еп

И Катар, и Ева Кайли отрекоха каквото и да е нарушение

Корупционният скандал в ЕП е разкрит след едногодишно разследване - 1
Снимка: Фейсбук/Ева Кайли

Белгийската разузнавателна служба e работила в тясно сътрудничество с други европейски държави в продължение на повече от година, за да разкрие скандала с подкупите, който сега разтърси Европейския парламент, съобщи белгийското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Прокуратурата подозира, че гръцкият евродепутат Ева Кайли и трима други европейски служители са приели подкупи от домакина на Световното първенство по футбол Катар в опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, което се превърна в един от най-големите скандали, разразявали се някога в 27-членния блок.

И Катар, и Ева Кайли отрекоха каквото и да е нарушение.

"Бяхме твърде наивни... твърде дълго", каза говорител на министерството на правосъдието, имайки предвид "тайни операции" на чужди сили в Белгия.

Говорителят нарече разследването "голям случай, по който Държавна сигурност работи повече от година, в сътрудничество с чужди разузнавателни служби, за да разследва съмнения за корупция на евродепутати от различни държави".

Белгийската полиция публикува снимка на 1,5 милиона евро в брой, които е открила при акции от петък до понеделник, включително куфар, пълен с банкноти от 50 и 100 евро, и две куфарчета, с банкноти от 50 евро.

Разследващите в Италия проверяват седем банкови сметки, свързани със заподозрените, каза източник, близък до разследването, добавяйки, че са открили 20 000 евро в брой в къща, принадлежаща на един от заподозрените. Те са претърсили и офис в Милано, каза източникът.

Междувременно Кайли, която е в ареста от миналата седмица, ще узнае едва на 22 декември дали ще остане зад решетките по време на разследването, каза източник, близък до разследващите.

Нейният адвокат Михалис Димитракопулос, който твърди, че тя не е имала нищо общо с купчините пари, открити от полицията, каза, че Кайли е поискала повече време, за да се подготви за съдебното изслушване за задържането ѝ, първоначално планирано за сряда.

"Координирахме се с нейния адвокат в Брюксел и се съгласихме да поискаме отлагане с няколко дни, за да се подготвим", каза Димитракопулос.

Другите трима заподозрени, арестувани и обвинени миналата седмица, междувременно бяха разпитани, както беше планирано, в сряда от състав от трима съдии.

Партньорът на Кайли Франческо Джорджи, който е парламентарен сътрудник, ще остане в ареста, както и Пиер Антонио Панцери, бивш евродепутат и основател на кампания с нестопанска цел, съобщиха от прокуратурата, използвайки инициалите им.

Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на кампания за върховенство на закона, ще излезе от затвора, но ще носи електронна гривна.

Те могат да обжалват решенията.

Агенция Ройтерс не е успяла да се свърже с Джорджи, Фига-Таламанка и Панцери или техните адвокати за коментар. Организациите с нестопанска цел, с които работят, не са отговорили на изпратени по имейл искания за коментар.

Във вторник Европейският парламент гласува да лиши Кайли, 44-годишна гръцка социалистка, от нейната вицепрезидентска роля. Депутатите я призоваха да напусне изцяло парламента.

"За нас този случай е дори още по-чувствителен и важен, тъй като докосва сърцето на европейската демокрация", каза говорителят на белгийската федерална прокуратура Ерик Ван Дуйс пред Ройтерс във вторник.

"Мисля, че това е много вредно за всички политици, които се борим толкова упорито да покажем, че вземаме решенията си въз основа на ценностите, които споделяме", каза естонският премиер Кая Калас на среща на върха в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балъка BG

    7 1 Отговор
    А Тулупа , кога?

    Коментиран от #8

  • 2 Русофил

    0 1 Отговор
    Отричай мама. Детето не е от любовника ти.
  • 3 Роки

    13 2 Отговор
    Все повече прилича на скалъпена история, за да отклонят вниманието от фон ДерЛайнянен, която направи милиарди с мъжа си от продажба на ваксини покрай ковида...

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    А за урсулка и мъжлето й с Гепените милиарди за уж вакси Нищоооо.
  • 6 Доцентът

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Роки":

    Прав си. 20 000 е заплатата на един такъв евро търтей. Все едно вкъщи да намерят 1000 лв и да обявят, че сривам световната икономика с подкупи и не знам си още с какво.
  • 7 Сократ

    9 0 Отговор
    Въпросната дама е споменала Борел, като човека с когото всичко се съгласува.
    Айде сега по ред всички на топло. Имената се знаят.
  • 8 Първо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Балъка BG":

    Балъка!
  • 9 Въх

    1 0 Отговор
    И зелките брюхелски си имали държавна сигурност
  • 10 питане

    4 0 Отговор
    Що нема оставки? Къде е демократичния морал?
  • 11 Никой

    4 0 Отговор
    В България колкото и да се иска на нормалните хора да има нормално правосъдие,задкулисието в лицето на ГЕРБ / невинния Борисов /, ДПС / Пеевски, Доган , и забавния Карадаъй / БСП / там е едно комунистическо котило / няма да позволи в близко бъдеще. Клиентелизма на тези партии ги сплотява независимо от политическите им възгледи.Тук е време избирателя да разбере ,че тези партии колкото е възможно ще държат България в блатото те имат такъв интерес,той им осигурява благополучие на наш гръб..Някой веднага ще възрази ,че те другите, новите пак ще крадат.Да в българската джунгла е така ,но нали на всеки 4 години ,че и по малко се явяваме на поправителен.Стига сме им давали шанс да преядат с власт и да ни се подиграват.
  • 12 Аватар

    4 0 Отговор
    Голямо разследване,голяма корупция!Само не разбрах Катар за какво точно плаща и какъв интерес гони.
  • 13 Атина Палада

    0 0 Отговор
    Големият европейски уебсайт Euractiv направи препратки към дейността на ELONTech (НПО) основана от сестрата на Ева Кайли- Мадалена. В тази конкретна неправителствена организация ролята на Ева Кайли беше очевидна, тъй като, както се вижда от съответния уебсайт на НПО Ева Кайли е един от почетните членове на организацията.. Кайли координира семинари и събития от името на ELONTech, (...) европейският новинарски сайт Euractiv в статия озаглавена :"Гнилите плодове на демокрацията в ЕС", специално споменава НПО-ELONTech . В него се споменава, че Ева Кайли е съветник в НПО в която изпълнителен директор е нейната сестра. Съобщава се, че ELONTech работи повече от четири години и се фокусирала върху криптовалутата и изкуствения интелект, наред с други неща. Президент на .организацията е професорът по философия на правото в Оксфорд - Янис Тасиолас. Директор на неправителствената организация е италианец Алесандро Паломбо-юрист и специалист по финансови технологии.
Новини по държави: