Last news in Fakti

16 Декември, 2022 12:50 4 568 30

ЕС недоволен от Байдън заради назряващата търговска война

  • ес-
  • джо байдън-
  • политика-
  • недоволство-
  • търговия

Европейските власти останаха разочаровани от политиката на президента на САЩ

ЕС недоволен от Байдън заради назряващата търговска война - 1
Източник: БГНЕС

Европейските власти останаха разочаровани от политиката на президента на САЩ Джо Байдън, от когото Брюксел очакваше "рестартиране" на трансатлантическите отношения, но получи заплаха за търговска война, коментират в редакцията на британския вестник The Independent.

"Европа вече е в конфликт. Търговската война е последното нещо, от което се нуждаем“, подчерта вицепредседателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер в сряда, обсъждайки политиката на САЩ относно търговията с Европа.

Страните от Общността негодуват във връзка със закона "За ограничаване на инфлацията", който несправедливо ще ограничи европейските компании, стеснявайки достъпа им до американските пазари.

"Въпреки че трансатлантическите отношения трябваше да циментират съюза между ЕС и САЩ на фона на противопоставянето с Русия и все по-уверения в себе си Китай, много признаци сочат, че се е появил разрив между партньорите, който се задълбочава. Още по-изненадващо е, че европейските лидери преди две години приветстваха влизането на Байдън в Белия дом, вярвайки, че това ще отбележи връщане към топли отношения и взаимни задължения след четиригодишен период на трудни контакти при Доналд Тръмп“, обяснява авторът на статията Раф Касърт.

Журналистът също така отбеляза, че поради големите щети за европейския бизнес, Брюксел може да подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО), да организира система от санкции или да влезе в пълноценна "война на субсидиите“.

Законът, подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август, предвижда разширяване на данъчните субсидии за закупуване на електрически превозни средства, които се сглобяват в Северна Америка. Документът, който администрацията нарича Закон за намаляване на инфлацията, отделя 370 милиарда долара за чиста енергия и цели за климата и 64 милиарда долара за намаляване на разходите за лекарства и здравно осигуряване.

ЕС нарече този акт дискриминация срещу стоки, внесени от други страни. Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че не изключва въвеждането на ответни мерки, ако САЩ не преразгледат мерките за подкрепа на бизнеса, предписани в закона за намаляване на инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрхливци

    96 0 Отговор
    САШ брутално унищожава икономиката на Ес, а те били недоволни!?
  • 2 Левски

    69 0 Отговор
    Русия, Турция, Сирия, Иран обединяват усилия на изток докато на запад пълен разкол! Русия ще обедини арабските държави там където западът ги разединяваше за да ги владее
  • 3 За протокола

    72 0 Отговор
    Гурото, защитника, бащицата на трансджендърите Бай Дън има друга мисия! В сряда обяви, че който е против операциите и манипулациите по превръщане на децата в трансджендъри е по-лош от антисемит, расист, хомофоб и какво ли още не!
    Факт, който в БГ услужливо не се споменава!?!? Осакатяването на деца в клиники по "транс" вече предприема невиждани мащаби?

    Коментиран от #19

  • 4 Котка ученият

    49 0 Отговор
    Много пикантно. Но точно сега вицепрезидентът на Европейския парламент Ева Кайл е арестувана по подозрение за корупция и свидетелства за кръста на Борел.
  • 5 цербер

    37 0 Отговор
    ЕС е недоволен от Байдън .
  • 6 горски

    72 1 Отговор
    Я,гугутките се усетиха ,че са насадени на пачи яйца.Америка прибра печалбата,а еврогозърите платиха сметката на войната и си разтуриха икономиката.Отново прелъстени и изоставени.А иначе сме умни и красиводемократични.
  • 7 аржентински Москвич

    67 0 Отговор
    ЕС е вече 100% зависим от доставките на втечнен газ от САЩ. В същото време, САЩ ни затварят АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ, заради зелената сделка. ЕС е обречен, следва пътя на Калифорния - ще живеем екологично в палатки по тротоарите. 🤬
  • 8 МирО

    63 0 Отговор
    Е се някога щяха да се сетят в ЕС, че с тия санкции разказаха играта на икономиката на ЕС.
    Но да незабравяме един от основните виновници - бабичката акушерка фонДерЛай - тя е направо за съд.
  • 9 Реалности

    50 0 Отговор
    САЩ са страхотно затънали в дългове. В крайна сметка Европа какво очаква, че няма да си гледат интересите и ще правят бизнеси за Европейските и Азиатски фирми ? Баламите са явно само в ЕС.
  • 10 Само недоволен?

    57 0 Отговор
    ФАЩ и британската мафия вече смачкаха ЕС, а тези били само "недоволни"?

    Коментиран от #29

  • 11 Механик

    52 1 Отговор
    ""Европа вече е в конфликт. Търговската война е последното нещо, от което се нуждаем“ и това след като си резнахте клона на който седите.
    Сега стойте на студено и тъмно и нека на Путин му е зле. На руснаците също. Понеже горивата за тях са на цени от преди 5 години.
    Ихууу! Сняг се сипе на парцали! Вино има, нека вАли!!!
    п.п.
    Пак сте ми сложили забрана, нали ?
  • 12 аржентински Москвич

    48 0 Отговор
    Снощи сената на САЩ гласуваха извънредно вдигане на тавана за външния дълг, за срок от една седмица, за да не спре администрацията. 😆

    САЩ е във фалит, и вдигането на тавана, не е решение. Китай продава американските облигации.
  • 13 ТръНп

    4 53 Отговор
    Когато Европа се събуди, ще разбере, че САЩ отново са били прави! Така беше и пет години със Северен Поток, така беше и с ефтиния руски петрол, с етините руски суровини….така Европа проспа всички заплахи които Русия отправяше към нея, проспа въоръжаването на Москва, разчитайки главно на закрилата от Америка…..така не може да продължава!

    Коментиран от #18

  • 14 Джамбaза

    36 2 Отговор
    И какво ще направи ЕС? Ще спре да купува американски газ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Байденко

    50 0 Отговор
    И всичко това е заради използване на думи, чието значение не ни е познато.
    Диверсификация означава разнообразие, а не отказ от руски ресурси.
    Сега европейците ще видим, че Сащ не са надежден партньор.
    Те, всъщност, въобще не са партньор. Имат си НАТО и си правят каквото си искат.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Трътката

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "За протокола":

    Накара ме да потърся в новините на Фокс...ба, не е за вярване, ужас.
  • 20 ТръНп

    3 41 Отговор

    До коментар #16 от "Байденко":

    Отказа от руски газ и петрол е само Санкция! Когато падне Режима на Путин залял Украйна с кръв и хвърлил целия свят в хаос, тогава ще паднат и Санкциите!

    Коментиран от #28

  • 21 Реалист

    39 0 Отговор
    Само не разбирам защо ЕС очакваха нещо друго? Та то и на неграмотните им беше ясно, че целта на САЩ е да си спасят тяхната икономика, като прехвърлят проблема в Европа. А ако с това ударят и Русия ще е като с 1 куршум цели 2 тлъсти заека. Дано ония бюрократи в ЕС се събудят. А дано, ама надали, както се казваше в една песен.
  • 22 Разочаровани много

    28 1 Отговор
    Ние сме разочаровани повече от слугинажа на ЕС, ЕК и всички техни комисии. Слугуват безочливо на Байдън, слугуват на клоуна и неговата свита като пудели, слугуват на едрите риби с цел лично забогатяване. Целият ЕС е една мафия, която забрави основно членовете си и ги остави без ток, без газ, без търговия от държави от които печелеше. За съжаление с единствен измислен и не отговарящ на действителността повод Украйна. Отдаяна там можеше да има мир и определено с много малко жертви, ако не беше манията на Байдън за величие и то с чужди жертви лични победи, като използва един зависим клоун, който всеки ден с поведението и речите си доказа че едиственната роля която му е отредена е шут, но американските и английските политици успяха на един слаб умственно, болен човек да му внушат че е велик. Но Байдън печели , Украйна е разрушена, украинците избити или бежанци по света, а той протрива ръце доволен от пъкленният си план. Но с какво ЕС е зависим и подложи членовете си на мизерия тепърва историята и надяваме се Съдебните инстанции скоро да се задействат и истината да узкезе на яве. Чак сега умниците и старците които ръководят този ЕС са се усетели че ги използват. Деменцията и старческото малоумие не прощава на никому.
  • 23 Чочо

    22 0 Отговор
    ЕС сам си го направи защото са подлоги на САЩ. Отдавна трябваше да си води европеиска политика собствена защита и развитие на общтноста.Купуваме тяхно оръжие в место европейско и воената промишленост в европа загива.Търгуваме с тяхната валута който те печатат купуваме техния скъп газ и после се чудим защо има инфлация високи цени.Докато се не откачим от тях ЕС не само ще загине но това искат те.Където са стъпилиСАЩ след тях разруха. Прав е бил Дегол да ги не иска в НАТО и Европа,но късно е либе за китка.
  • 24 От страни

    15 0 Отговор
    Свиквайте. Както ЕС прие България "за ядене" в ЕС, така и Европа е ядене за Америка. Стана им тъжно и си похапнаха с икономиката на Европа. В природата това е нормално.
  • 25 От страни

    17 0 Отговор
    Нищо ново - Америка не построява нещо ново, некъв нов световен ред. Тя прави неща които са познати от памти века - нарича се колониална политика. Някога отношенита на Англия с колониите са били точно такива - забрана на производства, командни пазари, различни пари в самата Англия и в колониите и забрана на смешване на тия пари. Днес Америка не иска само да печати парите а иска да командва кой, какво, от кого и по ква цена ще купува. И тов се отнася не само за Русия, която се опитва да се противопостави, това се отнася и за Китай и за България и за всички. Китай се гони от американския и световен пазар (Хуавей) забраняват им се производства на високотехнологични работи. А за купуването става с наредба България купува чертежи а Япония или Германия Ф-35 който е недоправен. Затова американците не ги бърка че накърняват такива неща като свободен пазар - те са над това нещо или поне искат да са над. Един анализатор каза че американците минават от стъпало "банкери" към стъпало "оценители". Казват да не се купува руска газ по 320 долара за хиляда кубика и бем ти пазарните икономики ЕС купува от САЩ по 1700. Това е командна, колониална икономика. Ама не целия свят са колонии....
  • 26 Вътю Т.Панчев

    0 0 Отговор
    ЕВРОПСКИТЕ (!!!) КОМПАНИИ ТОТАЛ, ШЕЛ и прочие купуват гаста от щатите по $120 а я продават у европско пл $1200 и нагоре а пък бай Дън им крив
  • 27 Велин

    3 0 Отговор
    Щях да кажа че европейските "лидери " са м@лоумници,но не те просто са продажници купени от америка.
  • 28 Д-р Хаус

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ТръНп":

    Вземи се освЕсти..
  • 29 Време разделно

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Само недоволен?":

    Време е да полетят балистичните ракети за вашингтон
  • 30 Гинеколложката

    1 0 Отговор
    Сетила се ЕвроМара да сеПобара...