Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Декември, 2022 13:35 1 803 27

Украйна няма да използва "Patriot" най-малко още шест месеца

  • украйна-
  • пейтриът-
  • сащ-
  • доставки-
  • системи

Възможната доставка на зенитно-ракетни системи (ЗРК) "Patriot" от САЩ в Украйна е дългосрочен въпрос.

Украйна няма да използва "Patriot" най-малко още шест месеца - 1
Източник: Shutterstock

Възможната доставка на зенитно-ракетни системи (ЗРК) "Patriot" от САЩ в Украйна е дългосрочен въпрос. Това подчерта председателят на комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Адам Смит, цитира думите му изданието Politico.

"Факт е, че доставката на системи за противовъздушна отбрана "Patriot" не е краткосрочен, а дългосрочен въпрос“, подчерта Смит, добавяйки, че според него Киев "няма да може да използва тези оръжия в следващите шест месеца...Мисля, че определено има напредък в предоставянето на тези оръжия [на украинците], но в краткосрочен план по-скоро става въпрос за системите за противовъздушна отбрана "NASAMS" и някои видове оръжия, предназначени за борба с безпилотни самолети“, поясни конгресменът.

По-рано CNN, позовавайки се на източници, съобщи, че Вашингтон финализира планове за доставка на системи "Patriot" в Украйна. Според телевизията, те може да бъдат обявени още тази седмица. Вашингтон не е потвърдил официално доставката на този тип система за ПВО на Киев.

На свой ред Politico, позовавайки се на източници, пише, че в допълнение към евентуалната доставка на системи за противовъздушна отбрана "Patriot", Вашингтон може да предостави на Киев други видове оръжия, например управляеми авиобомби "JDAM" (Joint Direct Attack Munition). Сред вариантите за подкрепа на Украйна е сключването на договор с "Raytheon Technologies" за създаване на изцяло нови системи за противоракетна отбрана, но, както уточнява вестникът, този процес "може да отнеме години“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    17 4 Отговор
    До шест месеца ще е вече само лош спомен...
  • 2 честен ционист

    15 3 Отговор
    Ще дойдат в комплект с БГ Ф-ките. Когато, тогава.
  • 3 Владимир Владимирович

    12 4 Отговор
    Нищо, ще изчакаме да ги видим, какво могат! Междувременно.... абе вие си знаете.
  • 4 Зеленчуци който не яде

    14 3 Отговор
    Вижда се, че Щатите се концентрират върху Африка и Балканите.
  • 5 Софиянец

    16 4 Отговор
    Тия пък наркомани в кииф да не би да си правят планове за след 6 месеца? Хахахха На тяхно място и за след малко не бих си мислил!
  • 6 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    То ще свърши войната.
  • 7 Зеленски

    18 4 Отговор
    Тате обеща да ми купи Патриот ама друг път.
  • 8 Българин Сл.

    5 16 Отговор
    Много сте наивни,копейки-така се казва за заблуда на врага-най-вероятно вече са в Украйна.

    Коментиран от #11, #14, #26

  • 9 Вовата съм

    9 4 Отговор
    Тате ще ми купи колело.... ама друг път. Обещаха да напълнят басейна с вода... ама когато се научим да плуваме (на сухо)
  • 10 аржентински Москвич

    7 2 Отговор
    Амазон - доставка в същия ден, гарантирано от чад чичото Безос. 😎

    Локхийд-Мартин - доставка най-рано след 5 години, чакаме чипове и части от Китай, там има локдаун. 🤭
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЗЕЛЕНСКИ Е УЦЕЛИЛ АКВАРИУМА

    2 1 Отговор
    16-метров аквариум с около 1500 екзотични риби в Берлин се е спукал при неизяснени обстоятелства рано сутринта в петък. Двама души са ранени от стъклените парчета, а пътят към Бранденбургската врата беше затворен, съобщиха германските спасителни служби, предаде "Свободна Европа".

    Десетки екипи за спешна помощ са пристигнали на мястото на инцидента в хотелския комплекс Radisson Blu в квартал "Мите" на германската столица. Популярна туристическа атракция AquaDom е най-големият свободностоящ цилиндричен аквариум в света с височина 14 метра. Заради огромното количество вода, което се е изляло, властите затвориха главния път до комплекса, който води от Александерплац към Бранденбургската врата, която се намира само на 350 метра. Шосето и тротоарите бяха осеяни с отломки.


    Инцидентът е станал около 5,45 часа сутринта местно време, когато се е чул много силен шум и части от фасадата на хотела, където се намира аквариумът, са излетели на улицата. Причината за инцидента все още не е ясна, съобщиха от пожарната служба в Берлин пред DW.

    "Аквариумът е повреден, изтича вода. В момента ситуацията не е ясна", написа в Туитър берлинската пожарна. До хотела са изпратени автобуси, които да превозят около 400 гости до други места за настаняване, уточниха от полицията.
  • 13 Мнение

    5 2 Отговор
    След 6 месеца може и няма на кого да ги доставят.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин Сл.":

    😀
    😀😀
    😀😀😀
    😀😀😀😀
    😀😀😀😀😀
    😀😀😀😀
    😀😀😀
    😀😀
    😀
    😀
  • 15 СССРБарета

    3 2 Отговор
    И да ги използват няма файда!
  • 16 Думи на Дъглас МакГрегър

    5 0 Отговор
    В интервю за Redacted от 14.12.2022: пращат 7-8 установки Пейтриът, една батарея, които ще охраняват само важни обекти (бележка на редактора - като бункера на зеления), за защита на цяла Украйна са нужни 10 батальона, поне 1200 установки. В 8 установки за ракети има макс 128 ракети, които се изстрелват по двойки за една цел. Цената на ЕДНА ракета в зависимост от целта и съответно ракетата, е от 3 до 6 милиона долара! Пейтриът са ефективни срещу високо летящи самолети и балистични ракети, като руските Искандер. Срещу дронове и круизни ракети не вършат нищо, а и руснаците знаят как да ги неутрализират. За да работят системите, ще е нужно към тях да пратят и НАТОвски военни, които да ги управляват, защото няма как за няколко месеца да бъдат обучени украинците. Системите Пейтриът няма да ескалират конфликта, нито да помогнат на уктаинците защото са малко и с дефанзивна насока. Пращат ги защото знаят че края на режима в Киев е близо и искат да не бъдат упреквани че не са направили това или онова, а да се оправдаят че са направили всичко възможно (бел. на редактора - за удължжаването на войната , разрушаването на Украйна и агонията на нациситите). Пак повтарям, думите са на Дъглас МакГрегър. А нашите козяци ВЕДНАГА да започват да повтарят в екстаз, че Пейтриът са (поредния) гейм-чейджър и е ся зеленото ще дапъне руснаците!

    Коментиран от #22

  • 17 Уса

    4 1 Отговор
    Измъкване по американски,защото всички знаят,че патриот са безполезни срещу дъжд от руски ракети.Тези системи са правени за война с ислямските козари а не с Русия
  • 18 Чичак

    2 0 Отговор
    С всяка батерия, струваща над 1 милиард долара и изискваща екипаж от 90 души за работа, Patriot ще стане най-скъпата и сложна оръжейна система, прехвърлена на Украйна......Съединените щати само за няколко месеца предоставиха на Украйна много от своите най-модерни оръжейни системи, включително теглената гаубица M777, ракетната система с голям обсег на действие HIMARS, самоходното бронирано оръдие M109 Paladin, противорадарната ракета HARM и системата за противовъздушна отбрана NASAMS.
  • 19 Чичак

    3 1 Отговор
    През ноември бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че ако „НАТО снабди киевските фанатици с комплекси Patriot заедно с персонала на НАТО, те незабавно ще станат легитимна цел за нашите въоръжени сили“.
    Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори забележките на Медведев в сряда, като каза, че ракетната система "определено" ще бъде мишена за Русия.......Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по международни въпроси на Руския съвет на федерацията, каза в сряда: „САЩ ни провокират към пряк конфликт с НАТО. Особено ако доставят системата за противовъздушна отбрана Patriot.

    Той добави, че САЩ „наистина поставят света на ръба на трета световна война“.
  • 20 Чичак

    4 0 Отговор
    Но съобщавайки за очакваното решение, Voice of America цитира пенсионирания контраадмирал Марк Монтгомъри, който задава въпроса защо САЩ искат да свалят руски дронове, всеки от които струва 5000-20 000 долара, а ракетите струват милиони долари всяка.

    „Patriot е изключително сложна и скъпа система за работа. Всеки кръг от Patriot е между $3 милиона и $4 милиона на брой. Това е много скъпа система. Мисля, че това би изразходвало голяма част от парите, заделени за тях, с много ограничена възвръщаемост на инвестицията.“ Той заключи: „За мен Patriot не е чудесен отговор“ за защитата на украински градове от атаки с дронове.
  • 21 Чичак

    3 0 Отговор
    САЩ масово ескалират участието си във война, която доведе до катастрофа за народа на Украйна. Икономиката на страната е разбита, а новата стратегия на руската армия за влошаване на енергийната и водната инфраструктура оказва опустошително въздействие по време на студената украинска зима.
  • 22 Теле

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Думи на Дъглас МакГрегър":

    Совершенно точно
  • 23 Ти си

    1 1 Отговор
    Къде е Зеленски ? Вече втори ден нито пишете за него нито негова снимка сте качили на страницата .....
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор
    ЗаЩо да не може???Само не ми казвайте ,че подготовката за използване на тези противовъздушни комплекси изискват 6месеца подготовка.........
  • 25 След тези

    3 1 Отговор
    6 месеца то пък Украйна няма да я има,така,че всичко си идва на мястото,все няма да се ползва нещо,защото сега го няма,а после ползвателя го няма.
  • 26 Ако ли пък са

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин Сл.":

    както казваш вече на терен,означава в скоро време да ги видим във формата на скрап като прословутите 777,джамбелините,хаймърсите,Цузара и още неизчерпаем списък с натовсак скрап на украинсите полета.
  • 27 Абе не знам,но

    2 0 Отговор
    Че са ефективни - няма спор.Но за там са неефективни.Скъпо и без краен ефект.Само ракетата струва над 5 милиона $. Това е изключено сложна система.За подръжка и реално действие е необходим екип от 52 души,с висока квалификация.Крайната цел- изстрелване е от трима.Но до този момент,се изисква дузина допирателни операции,пак от военни.При шляхтата вече ги има,но с американски екипи( може вече да са подготвили и местни) .За подготовката на подобен екип,който да работи в пълен синхрон,е необходимо минимум 9 месеца.Нормалната подготовка е винаги над една година.При условие,че се разходват дузини ракети за учебна стрелба.Да стреляш с оръдие по врабчета- по нашенски.Докато една дузина " иранци" от по тежките, може да е превърне в скраб.А струва над милиард! Добра РСЗО ,но е много по назад от руската С-400. За С500 изобщо няма информация.Ако има е оскъдна,и силно филтрирана.
Новини по държави: