Last news in Fakti

16 Декември, 2022 22:55 1 024 14

Гана призова САЩ да окаже помощ срещу терористичните организации

  • гана -
  • сащ-
  • русия-
  • президентът на гана-
  • нана адо данква акуфо-адо

Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо изрази загриженост от присъствието на руски наемници по северните граници на Гана

Гана призова САЩ да окаже помощ срещу терористичните организации - 1
Снимка: ГНА

Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо призова САЩ да подкрепят Западна Африка в изкореняването на тероризма и екстремизма, които подкопават мира и стабилността в региона, предаде за БТА ганайската агенция ГНА.

Той обясни, че се налага САЩ да си сътрудничат пряко с региона, за да победят тероризма – често срещано явление в Западна Африка, да утвърдят демокрацията и да осигурят мир за развитието и просперитета за народите в региона.

Президентът Акуфо-Адо каза при разговорите с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в рамките на срещата на върха с държавни ръководители от Африка, че ескалацията на напрежението и на насилието в Западна Африка представлява конкретна заплаха за мира, стабилността и демокрацията в Гана и в другите страни от региона.

Той отбеляза, че спектърът от терористични заплахи би подкопал в дългосрочен план доверието в демокрацията, нейните институции и практики. Акуфо-Адо наблегна на факта, че битката срещу тероризма не е задача на една единствена държава и че за да бъде тя спечелена, трябва да има национално и международно сътрудничество.

Президентът изрази загриженост от присъствието на руски наемници по северните граници на Гана. Той каза, че тези събития са изключително притеснителни за страната, особено след като Гана осъди остро войната на Русия в Украйна.

Акуфо-Адо каза, че военните правителства в Буркина Фасо и Мали са ангажирали частната военна компания "Вагнер" – руска паравоенна организация, която постави мина в южната част на Буркина Фасо като отплата за техните услуги.

"За нас е крайно притеснително, че тези сили действат в северната част на Гана. Ние осъдихме руската инвазия в Украйна много гласно и твърде рано, затова тази [паравоенна] група по северната ни граница представлява огромна грижа и притеснение за нас."

"От огромно значение за Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) и за региона на Западна Африка е те да останат в демократичното пространство. Това е причината за решенията, които взехме, относно [правителствата, дошли чрез] държавен преврат в Буркина Фасо, Мали и Гвинея. ECOWAS винаги е била последователна в отказа си да си сътрудничи с тези правителства, имайки предвид недемократичния начин, по който са дошли на власт", заяви Акуфо-Адо.

Президентът подчерта необходимостта САЩ да обърнат вниманието си към Западна Африка и да я подкрепят в борбата срещу тероризма и екстремизма, както и да намалят опасните последици от тероризма върху крехките демокрации в региона.

"Съединените щати ценят лидерството на Гана в Западна Африка и значителните усилия, които полага, за да запази сигурността в региона", отбеляза Акуфо-Адо.

Мерките, които държавите-членки на ООН предприеха, не постигнаха значителен резултат в борбата срещу тероризма. Това налага да бъдат приети регионални мерки и страната да си сътрудничи с международната общност, за да бъде отстранена растящата заплаха от страна на терористи и религиозни екстремисти.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Източна ромелия

    10 1 Отговор
    Айде и тази колония взе да квичи за помощ от господарите си
  • 2 Хаха

    10 2 Отговор
    Всички терористични организации са финансирани от САЩ и още по-точно - от ротшилдовия частен Федерален резерв.
  • 3 Еми

    9 0 Отговор
    Да пратят "Моцарт", ако смеят.
  • 4 Ганайска по амерски демократична робиня

    7 0 Отговор
    Краварите не ни дават да поемем глътка въздух!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха хааа

    0 5 Отговор
    Що не са се обърнали към ЦАР , там нали има руски части , Освободители .. 🤭
  • 7 Ще има писъци

    0 5 Отговор
    АФРИКОМ сега ще пратят два дрона и ще им настроят канчетата на правилните ноти на ватираните другари
  • 8 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    Оха и сега крава бой като се намесят, ще се увеличат операциите за смяна на пола...
  • 9 ЧВК Бой Джордж

    3 0 Отговор
    Ще ви пратят презервативи които предпазват мъжете да не забременяват.
  • 10 Перо

    1 0 Отговор
    За Гана е крайно притеснително да има правителства в съседни държави,дошли на власт с военен преврат,а подкрепят други правителства,като украинското,дошло на власт,също с държавен преврат!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пешо

    1 1 Отговор
    от сащ по големи терористи няма
  • 13 аз го питам

    1 0 Отговор
    откъде е.....той си мисли,че питам коя е майка му и ми вика ...от Гана.....
  • 14 пенко

    1 0 Отговор
    ЕГАТИ ТЪ П А ТА ГАНА -НАНА --- НАЕМИ СИ "ВАГНЕР" - И НЯМА ДА ИМА ЧАСТНИ АМЕРИКАНСКИ БАНДИТСКИ ГРУПИ В ГАНА --ЗА РЕСУРСИТЕ ВИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!