Last news in Fakti

17 Декември, 2022 17:10 1 049 5

Ирландия с нов стар премиер

  • ирландия-
  • лео варадкар

Лео Варадкар отново става премиер на Ирландия

Ирландия с нов стар премиер - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководителят на ирландската партия "Фина гейл" Лео Варадкар днес отново става премиер на Ирландия в рамките на постигнатата от коалиционното ѝ правителство договорка за подялба на властта. На специално заседание на долната камара на парламента той ще бъде одобрен за премиер, сменяйки досегашния министър-председател Михол Мартин, който застана начело на кабинета след изборите през 2020 година, уточнява БТА. След тях се стигна до историческо коалиционно споразумение между партиите "Фина фойл" и "Фина гейл" на Варадкар. Създавайки правителство заедно с по-малката Партия на зелените, коалиционните партньори се договориха, че през първата половина от петгодишния им мандат премиер ще е Мартин, а Варадкар ще е негов заместник, а след това те ще разменят местата си.

Днес, спазвайки договорката, 62-годишният Мартин връчи оставката си на президента Майкъл Хигинс. Той заяви, че за него е било чест да бъде премиер, а сега "с нетърпения очаква втория етап от работата си в правителството".

Задачите през новия ирландски кабинет са свързани най-вече с кризата с осигуряването на жилища, растящите цени на енергията, претоварената здравна система и трудния въпрос за отношенията межзу Ирландия и Обединеното кралство след Брекзита.

Първият премиерски мандат на 43-годишния Варадкар бе от 2017 до 2020 г. Тогава той бе най-младият ирландски министър-председател и първият, който не криеше хомосексуалната си ориентация. Той бе и първият премиер с ирландско-индийски корени.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РСИ

    2 1 Отговор
    Коя от двете Ирналндии ?

    Коментиран от #2

  • 2 0808

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "РСИ":

    ==Уважаеми господине, Вие задавате труден въпрос за журналистите от факти.. :)
  • 3 барчеда на ришко на индобрит

    6 1 Отговор
    пак стана махараджа на индоирлан
  • 4 хххх

    2 1 Отговор
    Ирландия пак сложи кючекчия... Панаирджийска мечка! Тези хора се затриха откъм бели човеци...
  • 5 така така

    2 1 Отговор
    Още един фашист.
Новини по държави: