Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Декември, 2022 07:56 2 719 31

Финландските войски и танкове отново са на мода заради амбициите на Путин

  • финландия-
  • швеция-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • европа-
  • сигурност-
  • армия-
  • танкове

Разполагаме със значителни отбранителни способности, за да водим война, посочват финландците

Финландските войски и танкове отново са на мода заради амбициите на Путин - 1
Снимка: NATO

През по-голямата част от последните 30 години финландските въоръжени сили изглеждаха малко старомодни, все още конфигурирани за водене на голяма сухопътна кампания в Европа, сякаш Студената война никога не е свършвала. Вече не, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Докато Финландия се готви да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор на фона на най-кръвопролитната война в Европа от 1945 г. насам в Украйна, армията на скандинавската страна отново е на мода. Нейните командири също така са наясно с това, което носят на масата в една потенциална битка. "Разполагаме със значителни отбранителни способности, за да водим война, каквато се води в момента в Украйна", заяви в интервю финландският главнокомандващ генерал Тимо Кивинен. "На глава от населението ние вероятно разполагаме с най-голямата огнева мощ в Европа".

Още новини от Украйна

Финландски официални лица признават, че са разочаровани от факта, че страната все още не се е присъединила към НАТО шест месеца след отправената от Алианса покана. Това остави Финландия и съседната ѝ Швеция в така наречената "сива" зона между отказа от военно неприсъединяване и получаването на защитата на колективната отбрана по член 5 на НАТО. "Ние вече изпълняваме военните критерии за членство, а по отношение на разходите ни за отбрана отговаряме на критерия за 2% от БВП", каза Кивинен.

Въпреки че населението на Финландия е едва 5,5 милиона души, тя разполага с повече артилерия от Франция и Германия взети заедно и може да използва до 280 000 войници по време на война. Въпреки че повечето от тях са обучени резервисти, броят им е по-голям от този на Обединеното кралство. Финландският флот от самолети F/A-18 Hornet, въоръжени с модерни американски ракети, скоро ще бъде заменен с 64 изтребителя Lockheed Martin F-35A. В морето има сложна брегова отбрана и флот за плитководно плаване, пригоден за скалистите брегове на Балтийско море, както и способности за водене на бойни действия в Арктика и в Лапландия, най-големия европейски полигон за въздушни боеве в трите скандинавски страни.

Споменът за минали нашествия от изток дава на Финландия мощен стимул да запази средствата за защита на 1343-километровата си граница с Русия дори след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Други европейски държави демонтираха териториалната си отбрана с убеждението, че война между държави на континента е станала немислима. "Ние не направихме това", казва Кивинен.

Всички 30 страни членки на НАТО, с изключение на две, са ратифицирали присъединяването на скандинавските страни, а Унгария и Турция са се въздържали. Унгария наскоро заяви, че ще внесе ратификацията в парламента едва през следващата година. Турция продължава да се бави, твърдейки, че Швеция укрива поддръжници на кюрдски терористични организации. Дипломатите и служителите на НАТО са убедени, че Унгария и Турция в крайна сметка ще ратифицират присъединяването и отбелязват, че процесът на ратификация вероятно ще бъде един от най-бързите в историята на организацията. И макар че Финландия все още не е напълно обхваната от член 5, рискът за сигурността е намален от ангажиментите на Обединеното кралство, САЩ и други страни да защитават скандинавските страни, ако бъдат нападнати, преди да станат пълноправни членове. Забавянето предизвиква безпокойство и в трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва. Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО се разглежда като значително подобрение на сигурността на трудните за защита бивши съветски територии, което затвърждава контрола на Алианса над Балтийско море.

Но удвояването на сухопътната граница на НАТО с Русия носи нови задължения - официални лица в Москва заявиха, че ще реагират. Трудно е да се види обаче какво биха могли да направят, тъй като участъкът във Финландия вече е защитен и всеки руски отговор би бил свързан с разпръскване на ресурси от други места с военни действия. Според Кивинен войната в Украйна е потвърдила нарастващото значение на противовъздушната отбрана в съвременната война. Финландия е инвестирала далеч повече от 11-те безпилотни летателни апарата, посочени във Военния баланс, каза той, позовавайки се на база данни за глобалния военен потенциал, поддържана от лондонския Международен институт за стратегически изследвания.

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на ракети "въздух-въздух" и "въздух-земя" на стойност 323 млн. долара за използване с финландските изтребители, като заяви, че страната "няма да има затруднения да усвои това оборудване във въоръжените си сили". Конфликтът обаче подчерта и значението на артилерията и Финландия увеличава своя вече голям арсенал. САЩ подписаха споразумение, което може да достигне стойност 535 млн. долара, за предоставяне на боеприпаси за финландския флот от ракетни установки за залпов огън М-270 - по-голяма версия на колесните системи HIMARs, които се оказаха толкова ефективни в Украйна. Скандинавската държава също така увеличава своя флот от 155-милиметрови самоходни гаубици.

Тези възможности на старата школа в областта на артилерията и пехотата открояват Финландия сред съюзниците от НАТО. През 90-те години на ХХ в. и началото на XXI в. много страни в Европа изоставиха доктрините за териториална отбрана от времето на Студената война. Танковете бяха бракувани, полевите оръдия - консервирани, числеността на персонала и бюджетите за отбрана - съкратени. Страните, които запазиха значителен боен капацитет, се насочиха към по-малки, по-мобилни и изцяло професионални сили. Франция прекрати общата военна повинност през 2001 г., Швеция - през 2010 г., а Германия - през 2011 г. Разходите за отбрана като процент от икономиката намаляха с цели две трети за периода от разгара на Студената война през 70-те и 80-те години на миналия век до 2014 г. в членове на НАТО като Германия.

Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. постави началото на обрат в тези тенденции. Швеция възстанови наборната военна служба през 2018 г., а Франция ще я възобнови през 2024 г. Тази година Германия създаде специален фонд на стойност 100 млрд. евро за допълване на разходите за отбрана през следващите години, избягвайки конституционните ограничения за дълга. Това е кръговрат, който Финландия никога не е предприемала, до голяма степен защото получава независимост от Русия едва през 1917 г. и след това губи 11 % от територията си в резултат на бруталната съветска инвазия, започнала през 1939 г. "Финландците са по-подготвени", казва Кивинен, "но това се дължи на нашата история."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    15 16 Отговор
    Бухахахаха, финския главнокомандващ излезе в майчинство бе, страшилищата. До тия жинжиляк ли опряхте?
  • 2 пламен

    25 19 Отговор
    Модерната финска армия, ако поиска спокойно може да вземе москва.
    Впутинската армия е пълен фейк
  • 3 Котка ученият

    12 18 Отговор
    Страхувам се, че на Финландия не е предопределено да повтори успеха от 1940 г. Времената се промениха.

    Коментиран от #29

  • 4 Хахаха

    13 15 Отговор
    Като знам каква е премиерката им финландските войници най много да си спретнат някое гей парти с обилно количество наркотици:)

    Коментиран от #25

  • 5 Щерев

    23 9 Отговор
    Скоро, на бъдещата финландско китайска граница всичко ще бъде спокойно.
  • 6 Урюрвкос

    11 8 Отговор
    Карело-финската република е в състава на СССРето от 1940 до 1956г. като 16-та република. След разпада на СССРето всичко се връща на изходна позиция. Финландия може да си я поиска така както Русия си поиска Крим. От друга страна Великото Финландско княжество е било руска губерния и може сега Русия да си я поиска обратно. Това болшевиките такава попара са надробили че до днес я сърбаме.
  • 7 Без коментар

    10 9 Отговор
    Финландският министър на отбраната Анти Кайконен обяви, че ще се излезе в майчинство /не е уточнено какъв се явява в семейството - мъжа или жената, явно е второто/. Ще бъде заместен на поста от Мико Савола, който е сред най - видните привърженици на ЛГБТ общността.

    Коментиран от #14

  • 8 PhD Плъх

    18 14 Отговор
    "Големият" геополитик с токчетата от стремежа си да прогони НАТО от границите на Мордор, си докара още около 2000 км натовска граница. Честито на чибурашките 😆😆
  • 9 фен

    8 14 Отговор
    Бе то НАТО колективно каталяса пред 20% от руската армия, тия Финландия промотират...

    Коментиран от #17, #20

  • 10 Механик

    7 8 Отговор
    Танков и войници- глупости. Чисати жендъри. Вчера имаше статия, където финландския главнокомандващ, съвсем отговорно заявяваше, че излиза по майчинство, да си отглежда новородената дъщаричка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Ти погледни историята рассия ,колко бой яде и колко жертви даде.Симо Хаюка е положил около 1000 ватенки
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Онбашията

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "фен":

    Това на коя планета аратлик? Щото тука на Земята, ВСУ сама видя сметката на 100 хилядна "елитна" оркска армия без НАТО да жертва и един вийник

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Хахаха

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Онбашията":

    Вийник може и да не е жертвала, но 52 000 натовски вОйника наторяват новата руска територия, заедно с 320 000 укри:) Вчера още един американски полковник се пренесе в отвъдното край Бахмут:)

    Коментиран от #22, #30, #31

  • 19 тц тц

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Онбашията":

    Наемниците в Украйна са 180000, основно от Полша, САЩ, Великобритания и Франция /от НАТО ли бяха, че не се сещам/. Та значи 170000 руснаци прегазиха 180000 наемника, 300000 редовна украинска армия и 700000 мобилизирани и превзеха 30% от територията на Украйна.

    Коментиран от #21, #28

  • 20 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "фен":

    Гледаш криво.Като видиш Ф-16,Грипен,Рафали и Юрофайтъри.Леопарди,Абрамси и Чалънджъри.Като види Пейтриоти и Томахавки тогава ще рабереш ,че на рассия и е останал един месец.

    Коментиран от #23

  • 21 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "тц тц":

    Опси спри се малко бре.По спокойно с цифрите.Единсвенния голям Град превзет без бой е Херсон,после го сдадоха.Вчера беше намерен планът им за Блицкриг,за 24ч.да превземат Киев е превзеха го.Сега 300 000 мобилизирани и 23000 пандизчии в ЧВК Вагнер.
  • 22 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    Много риска пропаганда четеш,Батковото.Тези цифри от первий канал ли ги чу.Не им вярвай и се успокой малко.

    Коментиран от #24

  • 23 Сериозно ли

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Тия дето си ги изброил вече ги видяхме в Афганистан...и какво стана - паническо бягство, дори от зор на самолетите не можаха да се качат, че се наложи да висят по крилата:) Сега афганистанските козари се радват на оръжия и техника за 80 милиарда долара подарък от краварите:)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Като знам какъв е "премиера" на Путинландия , да не говорим за башибозука , наречен "армия" , съвсем скоро няма да има нужда никой да напада Рашистан , те ще си се изтрепят вътрешно и то по-лошо от който и да е външен нападател ! Обаче за вас по-лошия въпрос е как ще живеете без прехвалената "вторая в мире" , дето вече е "вторая в Украине" , а за света е направо извън класациите !
  • 26 Аууууу

    1 1 Отговор
    И кво ще правят нашите рушляци ,без могучия ,без аналоговая путирландия
  • 27 007

    3 0 Отговор
    Финландците са яли попарата на азиатските варвари, затова са подготвени. 🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇫🇮🇧🇬
  • 28 007

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "тц тц":

    Ей 0хлюф нещо много се напъна. Ще накараш гащите!🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 29 Споко

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Котка ученият":

    Не се страхувай за Финландия. Страхувай се за твоята Роzzия, че я чакат много тежки дни.
  • 30 Болен народ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    Ей, много болен народ има в България, поразен от руската чума.
  • 31 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    Щото ти беше там и видя с очите си? Спри да вярваш на пропагандата и на това, което искаш да чуеш.
Новини по държави: