Last news in Fakti

21 Декември, 2022 16:55 1 058 8

Неочаквана развръзка! Мексико отложи забраната за закупуване на генетично модифицирана царевица от САЩ

  • мексико-
  • царевица-
  • сащ

След среща във Вашингтон миналата седмица Мексико каза, че и двете страни се стремят да постигнат споразумение през януари 2023 г.

Неочаквана развръзка! Мексико отложи забраната за закупуване на генетично модифицирана царевица от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Решението на Мексико да отложи планираната забрана за закупуване на генетично модифицирана (ГМ) царевица от Съединените щати до 2025 г. беше счетено за задоволително от правителството на САЩ, каза министърът на земеделието Виктор Вилалобос, цитиран от Ройтерс.

Съседните държави са в спор относно мексиканския указ, издаден през 2020 г., който постепенно ще спре вноса на ГМ царевица и хербицида глифозат до 2024 г.

В края на ноември Съединените щати заплашиха със съдебни действия срещу плана на Мексико, заявявайки, че той ще причини огромни икономически загуби и ще повлияе значително на двустранната търговия.

По-рано този месец Мексико заяви, че ще удължи крайния срок до 2025 г. и работи върху предложение за преразглеждане на своя план.

"Нашите колеги от САЩ сметнаха този отговор за задоволителен. Представихме документ за обсъждане, което ще се случи вероятно през втората половина на януари и този проблем ще бъде окончателно разрешен", обясни Вилалобос по време на събитие.

Ако Мексико не постигне целта си за самозадоволяване с царевица до новия краен срок през януари 2025 г., въпросът може да бъде предмет на допълнителен преглед, допълни аграрният министър.

Забавянето на прилагането на забраната за царевица може ефективно да отстъпи разрешаването на спора на следващия президент на Мексико, който трябва да встъпи в длъжност през октомври 2024 г.

След среща във Вашингтон миналата седмица Мексико каза, че и двете страни се стремят да постигнат споразумение през януари 2023 г.

Мексико внася около 17 милиона тона предимно генетично модифицирана царевица от Съединените щати и е изправено пред предизвикателството да осигури достатъчно големи доставки за нуждите на страната, когато забраната влезе в сила.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анаболен стероид хормонен псевдопатриот

    22 0 Отговор
    Не на генетичните работи

    Коментиран от #7

  • 2 Аха верно

    11 1 Отговор
    Комшиите пак са им са им стегнали ласото около врата. Родео, ама по американски правила
  • 3 оня с магарето

    9 1 Отговор
    сега американците ще им покажат какво значи демокрация. да видят хубаво ли е.
  • 4 Доктора

    9 1 Отговор
    ГМО-тата на краварите сеят гейщина и дебилство.Яжте и пийте само натурални продукти.
  • 5 ЗарадДи

    8 1 Отговор
    Заради едните долари ... се народиха много продажни хора. По-лесно е да купиш един и той да предаде 130 млн.... така да се чете статията, никой не му пука за 130 млн. население, важно е да се "разберат" на маса...
  • 6 Кaзaно инaче

    10 1 Отговор
    Купувaш кaквото ти кaжем, инaче бой по cомбрерото. Нaйc a?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 станахме

    3 0 Отговор
    8 млрд, отде тая натурална храна, всичко по градовете се натиска а на село кой ще копа натуралните ви продукти??
Новини по държави: