Last news in Fakti

22 Декември, 2022 15:55 752 5

Група афганистанки протестираха срещу забраната за достъп на жени до университетите

  • протест-
  • афганистан-
  • забрана-
  • достъп-
  • университети

Малка група жени се събраха днес на протест в столицата Кабул

Група афганистанки протестираха срещу забраната за достъп на жени до университетите - 1
Източник: БГНЕС

Малка група афганистанки се събраха днес на протест в столицата Кабул срещу забраната, наложена от талибанския режим, жените да посещават университетите в страната, предаде Франс прес, като се позова на участничка в демонстрацията.

На видеокадри, с които агенцията разполага, протестиращите жени скандират "Права за всички и за всеки". Двайсетина жени с хиджаби, а някои и с маски, се събрали в защита на правото си на образование, с вдигнати юмруци.

"Някои от жените са били задържани от служителки на реда, като две от тях впоследствие били освободени, но много остават в ареста", каза една от демонстрантките, пожелала анонимност.

Протестите на жени в Афганистан стават все по-малко след арести в началото на годината. Участничките рискуват да бъдат задържани и да станат жертва на насилие, посочва АФП.

Демонстрацията първоначално е била планирана в кампуса на Кабулския университет - най-голямото и престижно висше учебно заведение в страната, но впоследствие мястото е било променено заради разполагането на голям брой въоръжени служители по сигурността.

"Афганистанските момичета са мъртви хора... те плачат с кървави сълзи. (Талибаните - б. ред.) използват цялата си сила срещу нас, страхувам се, че скоро ще обявят, че нямаме право да дишаме", коментира студентка по журналистика от западния град Херат.

Министърът на висшето образование Неда Мохамад Надем даде нареждане държавните и частните университети в Афганистан да спрат достъпа на студентки до лекции за неопределено време.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че на среща на министерствата на образованието и за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока учители и директори са били уведомени, че вече няма да преподават изобщо на момичета, което означава забрана на достъпа на жените дори и до начално образование. След обявяването на решението момичетата от училищата в столицата Кабул са били изпратени по домовете си.

Това е поредното посегателство срещу правата на жените в Афганистан, след като вече беше забранено момичета да посещават средните училища, посочва АФП. Решението шокира младите жени в страната и предизвика остро осъждане от международната общност.

След края на 20-годишната война със САЩ и НАТО талибаните се върнаха на власт в Афганистан през август 2021 г.

През последните месеци ислямските фундаменталисти предприеха многобройни стъпки за ограничаване правата на жените, които вече нямат право да заемат обществени длъжности и са принудени да стоят у дома срещу минимално възнаграждение. Афганистанките не могат да излизат без придружител роднина от мъжки пол и трябва да са покрити с бурка или хиджаб. Миналия месец им беше забранен достъпът до паркове, градини, спортни зали и обществени бани.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурно са

    4 0 Отговор
    ги арестували и сега ще ги разстрелят на колене изотзадзе...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защото са

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жълто джудже":

    страхливи кравари
  • 4 Тодор Димов

    1 1 Отговор
    Афганистан е голяма държава. И много българи живеят там. Значи, бъдещето е ясно. Тия афганистански жени са само първите лястовици. Непрекъснато пишете за "талибани". Думата е производна от арабското "талиб" - ученик, студент. И множественото й число би трябвало да е "талиби". Сега битуващата е руска измишльотина. Сравнете сами - българин в множествено число е "българи", а не "българани". Нейсе, безкрайна е човешката простотия. Затова напомням, че Афганистан е държава с висока култура. Сегашната диктатура няма да продължи дълго. Това оставиха чуждите завоеватели там. Но афганистанския народ ще си свърши работата и ще създаде добър живот за децата си.
  • 5 пенко

    2 0 Отговор
    ВСЕКИ ТАЛИБАН ИСКА ЖЕНА -СЪПРУГА --- КОГАТО ЖЕНИТЕ НА АВГАНИСТАН ПОЖЕЛАЯТ ДА СА СВОБОДНИ ---ДА ИЗКОЛЯТ МЪЖЕТЕ СИ .И ВСИЧКИТЕ СИ СИНОВЕ ТАЛИБАНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: