Last news in Fakti

14 Август, 2013 18:32 2 615 1

Извънредно положение в Египет - Обновена в 23.05 ч.

  • извънредно положение-
  • кайро-
  • размирици

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да не пътуват до Кайро

Извънредно положение в Египет - Обновена в 23.05 ч. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Кайро въведоха извънредно положение за срок от един месец, след като Египет отново бе обхванат от кървави размирици. Така правомощията на армията стават неограничени. По-рано днес силите за сигурност смазаха протестните лагери на привърженици на сваления президент Мохамед Морси в столицата, при което десетки, а по други данни стотици бяха убити.

„В този много труден момент е необходим диалог и национално помирение в Египет. Ние осъждаме прекомерната употреба на сила, което води до много невинни жертви и от двете страни. Призоваваме всички отговорни политически и религиозни фактори в Египет към преговори, възстановяване на реда и на мира в страната. Насилието не може да бъде инструмент за постигане на трайно решение на натрупани с годините политически и социални проблеми“, коментира в свое официално изявление българският външен министър Кристиан Вигенин.

Поради силно усложнената обстановка в египетската столица Кайро и голямата вероятност от по-нататъшно ескалиране на напрежението Министерството на вътрешните работи настоятелно препоръчва на българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Кайро до нормализиране на обстановката в града.

По информация на посолството на Република България в Кайро, достъпът до международното летище в града е силно затруднен и се осъществява при значителен риск за сигурността.

В случай на възникване на извънредна ситуация и необходимост от установяване на бърз контакт с посолството на Република България в Кайро, от изключително значение е българските граждани  предварително да са се регистрирали в посолството, като оставят свой адрес и телефон за връзка, уведомяват от пресцентъра на МВнР.
Те могат да направят това и по телефона или чрез електронната поща на посолството.

Посолство на РепубликаБългария в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурентелефон в извънработновреме: + 20 122 317 1991
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

Стълкновения избухнаха и в други райони на Кайро, както и в редица египетски градове. Протестиращите атакуват и палят полицейски участъци, правителствени сгради и християнски църкви. Съобщава се и за арестувани лидери на движението „Мюсюлмански братя”, от което произхожда сваленият президент. Прекратени са посещенията на пирамидите в Гиза и на други туристически обекти.

Европейският дипломат номер едно Катрин Аштън  призова всички страни за сдържаност. Най-остро реагира турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който определи действията на полицията като "клане" и обвини международната общност за това, че е прокарала пътя за насилието в Египет със своето мълчание. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също осъди насилието, използвано от египетските сили за сигурност.

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова двете страни в конфликта да прекратят насилието и незабавно да подновят преговорите. Трябва да предотвратим бъдещите кръвопролития, подчерта Вестервеле.

Катар и Иран също осъдиха остро насилието срещу протестиращите в Кайро.

Правителството и протестиращите дават напълно противоположни данни за броя на жертвите. Според властите, в операцията са загинали 149 души, а над 1 400 са ранени. Източници от движението на Мурси „Мюсюлмански братя” обаче заявяват, че жертвите са няколкостотин, а ранените над 8 000.

Сред загиналите са оператор на Скай нюз, както и 17-годишната дъщеря на лидер на "Мюсюлманските братя".

За шестте седмици на криза след отстраняването на президента в Египет загинаха над 250 души.

В отговор на сблъсъците в Кайро поддръжници на Морси излязоха на масови протести в Александрия, Асуан, Суец и Асют. Силите за сигурност обстрелваха с гранати и сълзотворен газ хиляди демонстранти, които подпалиха църква в Миня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.