Last news in Fakti

28 Декември, 2022 19:00 3 009 18

Испания: без ДДС за храните, по-високи пенсии

  • испания-
  • пенсии-
  • ддс-
  • педро санчес

Билетите за обществения транспорт ще продължат да бъдат евтини: от няколко месеца държавата поема 30 процента от цената им, ако местната автономна власт на свой ред поеме други 20 процента от цената на месечната карта

Испания: без ДДС за храните, по-високи пенсии - 1
Снимка: Shutterstock

Без ДДС за основните хранителни продукти, 8,5% по-високи пенсии, евтини билети за обществения транспорт: испанското правителство удължава с 6 месеца действието на мерките за компенсиране на инфлацията.

Хранителните продукти трябва да поевтинеят, а наемите да останат достъпни. Затова правителството понижава данъка върху добавената стойност (ДДС) за основните хранителни продукти. И сега в Испания той е нисък – само 4 процента, но от следващата година и те отпадат. Мярката първоначално ще важи за половин година и се отнася между другото за хляба, брашното, млякото и млечните продукти - сиренето, яйцата, плодовете, зеленчуците и някои други.

Добри новини и за живеещите под наем

В Испания е масова практика наемите на жилищата да се актуализират автоматично, следвайки хода на инфлацията. Обикновено това условие е включено в договора за наемането на жилището. Само през тази година заради ръста на инфлацията наемите в Испания са поскъпнали с 10 процента. През последните два месеца ръстът беше ограничен до два процента, но сега тази инфлационна клауза съвсем отпада – също за половин година.

Пенсионерите пък ще получат с 8,5% по-високи пенсии. Увеличението трябва до голяма степен да компенсира понижената покупателна способност на възрастните хора заради инфлацията.

Други облекчения

Билетите за обществения транспорт ще продължат да бъдат евтини: от няколко месеца държавата поема 30 процента от цената им, ако местната автономна власт на свой ред поеме други 20 процента от цената на месечната карта. Така цената ѝ пада наполовина от нормалната. С още 6 месеца се удължава и действието на друга мярка – безплатните карти за пътуващите на къси разстояния, например до работното място и обратно, ако за целта се използват комбинирани билети.

За шофьорите новините не са чак токова добри: след като цените на горивата паднаха малко, от 1 януари отпада отстъпката от 20 евроцента за литър. Затова пък транспортният бранш, фермерите и рибарите ще получат директни помощи.

Общо 10 милиарда евро са на испанското правителство. През май следващата година в страната ще се проведат местни избори, а през есента испанците ще избират и нов състав на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    44 3 Отговор
    Българския търгаш и спекулант и да му махнете всички данъци и налози ще продължи да дере до кръв изстрадалия народ,обиколил съм земното кълбо но смея да твърдя,че в България е най-уродливото лице на капитализма...

    Коментиран от #3

  • 2 __!__

    35 3 Отговор
    Това е в белите държави,тука три месеца не могат да решат да вдигнат заплатата с 70 евро,но много бързо решават нещата когато има отпуснати евро пари за проекти,хахахахаха толкова сме жалки,че чак не е истина.Една шепа хора а да живеем в мизерия и само да чакаме светлото бъдеще,ми то от като го чакаме минаха 2 3 поколения,гробищата вече нямат място и правят нови.Това е перверзия,всички да се съобразяват със стотина семейства в територията и даже да им ръкопляскаме и радваме.Но както казах много сме жалки ,хората са истински ХОРА, мислещи можещи действащи.Тука сме заспали Гани.

    Коментиран от #11

  • 3 Мислителят

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Да , тук е криворазбрана демокрация и криворазбран капитализъм .
  • 4 Данчо

    12 3 Отговор
    Всичко е политика през 2023 идват избори
    Това е самата истина хвърляхме прехраната на балъците
  • 5 в Испания и други страни

    15 2 Отговор
    може, у нас - не може. Трябва да има свръхпечалби за олигарсите.
    И властта не обича подобни сравнения. Някак си ще ви упрекнат във всички земни грехове.
    Но ние сами сме си го заслужили.
  • 6 давам ви задачка

    11 2 Отговор
    Защо нашата държава е известна с това, че обществото и управляващите винаги отстояват различни виждания???!!! Не така е с други страни, включително бившите соц страни.
    Например според Евробарометър, в нашето общество преобладава нагласата срещу приемането на еврото, както е и в другите държави с дерогация (тоест, които още не са и нямат елание да влизат в еврозоната засега)- Швеция, Полша, Чехия, Унгария, Румъния. Нашето об щество се оказна най-информирано и наред с това в Чехия, но в Чехия управляващите са плътно до народа си и нямат намерение скоро да влизат.
    Има поне две поуки от това. Трябва да мислим и отстояваме собствените си интереси.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Жа омра

    2 7 Отговор
    И тия са учили икономика при МАГЬОСНИКЪТ ОТ ОЗ.То така ако ставаше ехеееее......ама само в приказките.
  • 8 ШМЪРКАН

    4 8 Отговор
    На практика фалирала държава си позволява харчове като за последно.
  • 9 БГ Шебек

    1 6 Отговор
    Парата от монополи ще струва два пъти повече от Еврото ако продължават в същия дух.Видяхме с кромид добавките каква инфлация докараха,за тия въздушни пари не ми се мисли.
  • 10 4634

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "давам ви задачка":

    Други казуси с нашето общество бяха: нежеланието да се ваксинираме, което се оказа по-правилното решение, но не ни се казва, казуса за СР Македония, по който нашите управници клекнаха и НИЩО не идтъргуваха, та ги отрязаха и от еврозоната и Шенген за разлика от Хърватия. Същото е и с нежеланието на българите да се изпраща оръжие в Украйна. Това е лудост и подпалване по-силно на войната, въвличането ни в нея и пак НИЩО не печелим. Щяло да ни се поднови оръжието???!!! Вярвате ли си? От 2004 г. сме в НАТО и освен да ни използват безплатно базите, НИЩО ДРУГО не сме получили. Още разполагаме със СЪВЕТСКОТО оборудване и техника!!!! Нормален човек би потъэнал вдън земя. Нали ТЕЗИ управници са избрани да отстояват нашите интереси????? Внимавайте при следващите избори! И по-добре избори до дупка, отколкото властта да отиде в продажници и некадърници, било в зайчарника или на парапет..
  • 11 д-р Косев

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "__!__":

    Верно сте жалки щом чакате някакви депутати да ви вдигнат заплатките. Аз моите доходи си ги вдигам сам. Ето сега реших, че от Нова година вдигам тарифите с 20%. Ако мине, мине, а ако вземат да се дърпат клиентите - още по-добре, ще имам повече време за разпускане и забавления. Правете и вие така вместо да хленчите по форумите.

    Коментиран от #16

  • 12 Гост

    9 2 Отговор
    А тука ще ни уморат...
  • 13 д-р Косев

    0 8 Отговор

    До коментар #6 от "давам ви задачка":

    Ей, аман от хленчове, като не какви истерични женки сте. Живеем в демокрация, има всякакви партии, изберете си такава дето ви защитава интересите. Ето, имате си Копейкин и Възраждане - те са против НАТО, против Украйна, против еврото - гласувайте за тях и ако сте толкова много наистина сбърканяците, ще спечелите и ще управлявате. Избори има всяка година по няколко пъти. Не мога да разбера какъв ви е проблема наистина.

    Коментиран от #15

  • 14 Уважение

    18 0 Отговор
    В Испания възрастните хора са на голяма почит и уважение. Освен това продължителността на живота е една от най-големите в света.
  • 15 Членестоного

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "д-р Косев":

    Ще бъдеш разчленен от моя черен член.
  • 16 681 година

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "д-р Косев":

    Глупости и то от доктор. Да не повярва човек, но тук е страната на мафията! Алоууу в Бг само доктори ли има? Като вдигаш тарифата с 20% има други доктори, не си само ти, търгашев. Като никой не те посещава да видим как ще разпускаш и се забавляваш без пари. Има всякакъв социален статус , не всички могат да бъдат доктори! Все пак хората живеят в държава, не в джунглата. Като си плащат данъците е редно при криза държавата да им помага с техните пари! Явно не си бил навън да видиш как се помага на хората в нужда! Докторе жалка работа си!

    Коментиран от #17

  • 17 Гого

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "681 година":

    Не е доктор,използва думата "КЛИЕНТИ" а не "ПАЦИЕНТИ" по това ми стана ясен така наречения"Доктор" !
  • 18 Ти да видиш!

    0 0 Отговор
    Най-уродливото лице на капитализма.По точно казано в България цари и други определения,като Див капитализъм,Социалистическа Химера и най-новото:Посткомуннистично-феодално,не лице,а ЛИЦЕМЕРИЕ.Сценаристите така са го сътворили!!!
Новини по държави: