Last news in Fakti

12 Януари, 2023 18:40 1 268 2

Сепаратист номер 1! Испанското правосъдие оттегли основното обвинение срещу Карлес Пучдемон

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • испания

Пучдемон, който е основната фигура в опита за отделяне на Каталуния през 2017 г. и избяга в Белгия, за да избегне съдебно преследване, вече е обвинен само в присвояване на държавни средства

Сепаратист номер 1! Испанското правосъдие оттегли основното обвинение срещу Карлес Пучдемон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанското правосъдие оттегли днес основното обвинение срещу бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон за ролята му в опита за отцепване на областта през 2017 г., предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало след влизането в сила на предизвикала полемика наказателна реформа, прокарана от лявото правителство.

Съдията, който разглежда делото на бившия сепаратистки регионален премиер, "прилага дерогация по обвинението за метеж към Пучдемон, но поддържа съдебното производство за злоупотреби и неподчинение", посочи в изявление испанският Върховен съд.

Престъплението "метеж", което бе основното обвинение срещу Пучдемон, отпадна от Наказателния кодекс като част от реформата, приета в края на декември след разгорещени дебати в парламента.

То беше заменено от престъплението "нарушаване на обществения ред", което доведе до по-леки наказания, но тази наказателна квалификация не може да се приложи към Пучдемон, постанови магистратът по делото.

Пучдемон, който е основната фигура в опита за отделяне на Каталуния през 2017 г. и избяга в Белгия, за да избегне съдебно преследване, вече е обвинен само в присвояване на държавни средства - престъпление, за което наказанието също беше намалено в рамките на реформата на Наказателния кодекс - и неподчинение. Следователно бившият каталунски премиер теоретично е заплашен само от четири години затвор - много по-малко от 13-годишната присъда, постановена през 2019 г. срещу вицепремиера в неговото регионално правителство Ориол Жункерас, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоше

    4 3 Отговор
    Тия селски номера в Испания няма да минат
  • 2 Този беше водачът на

    3 3 Отговор
    народното желание в Каталуния, да се отделят от Иапания.
    НО, европейската "демокрация" не признава народните референдуми, като най-висшият израз на народна воля и демокрация. Просто биха демонстрантите, обявиха референдума за "незаконен" а лидерите просто избягаха в други страни, за да не ги осъдят на доживотни затвори...
    Та така е в "демокрацията"!!! Няма, ама никаква разлика между някогашния социализъм и сега по отношение на свободата, на права на човека, право на мнение.. С тази разлика, че тогава поне държавата плащаше почти всички сметки, имаше за всеки работа и някаква нормална ценностна система!
    Това днес не струва даже и 5 стотинки от тогавашните, на соца :)!!!
    Инфлации, кризи, вечни проблеми в политиката, корупцията, лъжци и крадци на власт, силна отрицателна демография, под чуждо управление сме и ни се налага унищожение на индустрията, на медицината, на образованието, на производставо на собствени продукти за прехраната, открито ограбване на наши ресурси - злато, енергия, даже и директно пари - уж купуваме нещо, даваме пари, но няма доставки? Това е прехвалената "демокрация"!
Новини по държави: