Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Декември, 2022 08:33 4 443 106

ISW: Кремъл няма интерес от мирни преговори с Украйна

  • бахмут-
  • луганск-
  • русия-
  • украйна

Снимки в социалните медии от края на декември все по-често показват транзитно руско оборудване в Луганска област

ISW: Кремъл няма интерес от мирни преговори с Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската офанзива срещу Бахмут вероятно е кулминационна, както вече бе прогнозирано. Това пишe в анализа на "Института за изследване на войната" (ISW). Въпреки това силите може да продължат да атакуват агресивно и неефективно.

Няколко индикатора подкрепят тези предвиждания.

Високопоставени украински служители посещават безпрепятствено фронтовите позиции в Бахмут. Началникът на Украинската дирекция за военно разузнаване (ГУР) Кирило Буданов посети Бахмут на 27-28 декември.

Посещението на Буданов подкрепя предишни съобщения в украинските социални медии, че украинските сили са извършили тактическа контраатака, която е отблъскала руските сили от покрайнините на Бахмут на 21 декември. Украинският президент Володимир Зеленски посети Бахмут на 20 декември.

Този кадър, въпреки че не е от Бахмут, е в съответствие с доклада на високопоставен украински служител, че руските сили в района на Бахмут вече не действат като ротни и батальонни тактически групи, а вместо това действат в по-малки групи от 10 до 15 военнослужещи (организации с размер на отряд) от 27 декември.

Съобщава се, че руските въздушнодесантни сили увеличават операциите на групата "Вагнер" около Бахмут. Руски източник съобщи, че частите им са провели съвместни операции в Бахмут на 27 декември.

Конвенционалната руска армия, подкрепяща елементите на групата Вагнер в Бахмут - след като Вагнер положи усилия да подчертае, че е отговорна изключително за сектора на Бахмут - ще бъде в съответствие с индикаторите за кулминацията на силите на групата "Вагнер". ISW по-рано оцени, че силите на групата Вагнер изпълняват основно изтощителна роля около Бахмут и следователно вероятно са се влошили до почти инвалидизираща степен и се нуждаят от подсилване от по-конвенционални руски елементи.

Високите темпове на изтощение сред силите, отговорни за офанзивата срещу Бахмут, може да ускорят кулминацията, освен ако значителен брой редовни руски военни части не бъдат изпратени да поддържат офанзивата и да забавят или предотвратят нейната кулминация.

Руските сили изглежда се подготвят за решителни усилия в Луганска област, въпреки че не е ясно дали за отбранителни или нападателни операции. Руските сили продължават да трупат техника и сили в Луганск. Елементите на VDV, които вероятно преди това са действали в област Херсон, изглежда са се преразположили в област Луганск след руското изтегляне от западния бряг на област Херсон през ноември.

Снимки в социалните медии от края на декември все по-често показват транзитно руско оборудване в Луганска област.

Руските сили използват термобарични артилерийски средства на ниво военен окръг в зоната на операции Луганск, което може да означава приоритизиране на операциите в тази зона.

Украинското разузнаване съобщи на 26 декември, че руската армия е назначила нов командващ Западния военен окръг (ЗВО), който командва руските сили от команден пункт в Богучар, Воронежска област.

Елементите на ОМУ (като 144-та мотострелкова дивизия) са основните сили, действащи в сектора Луганск и промяна на командването може да показва усилия за подкрепа на нови решителни усилия в тази област. Високопоставени украински служители са заявили, че руските сили в Беларус и Запорожие не формират ударни групи към края на декември, но по-специално не са направили подобни изявления за руските сили в Луганска област.

Руските сили изграждат обширни окопи и полеви укрепления в Луганска област в продължение на няколко месеца - дейност, която може да подкрепи планирано руско нападение в близост до Луганска област.

Гореспоменатите индикатори може да подскажат, че руските сили в Луганска област се подготвят за настъпателна операция, както ISW прогнозира по-рано.

Изглежда по-малко вероятно руските сили да проведат нова офанзива в Запорожка област през зимата. Руските сили вероятно установяват отбрана срещу евентуални украински настъпателни операции в Запорожка област.

Руските сили вероятно са разрушили мост над река в Пологи на 28 декември.

Високопоставен украински военен заяви на 28 декември, че няма признаци руски сили в Запорожка област да формират ударни групи въпреки някои ротации и разполагане там.

Неотдавнашните руски минни и укрепителни усилия в Запорожка област и крайбрежието на река Днепър показват, че руските сили не се стремят да провеждат офанзива там.

Кремъл продължава систематично да отрича украинския суверенитет и повтаря, че Русия няма истинско намерение да участва в преговори с Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на украинското предложение за подготовка на мирна инициатива в ООН през февруари и подчерта, че не може да съществува мирен план за Украйна, без да се отчете влизането на Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области в Руската федерация.

Песков ясно посочи, че Кремъл няма истинско намерение да прави компромиси с исканията си, като по този начин директно подкопава собствения наратив на Кремъл, че Русия е готова да говори, но Украйна не е.

ISW непрекъснато съобщава, че Русия използва обсъждането на преговорите като информационна операция, за да принуди Украйна да направи големи отстъпки при условията на Русия.

Настояването на руските лидери Украйна да започне преговори, след като е приела незаконната руска анексия на повече от 100 000 квадратни километра украинска земя, подчертава липсата на истински интерес към преговорите от страна на Кремъл.

Кремъл продължава да представя трансфера на САЩ на системи за противовъздушна отбрана Patriot и придружаващите ги учебни самолети в Украйна като ескалация в отношенията между САЩ и Русия, въпреки факта, че трансферът е ако нещо по-малко ескалиращ от предишните западни военни доставки в Украйна, тъй като Patriot е чисто отбранителна система. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в телевизионно интервю на 28 декември, че американските служители са гарантирали, че няма да изпратят учебни за ПВО Patriot в Украйна в опит да се въздържат от участие във войната.

По-рано Кремъл подчерта прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана Patriot от САЩ в обвинения, че Съединените щати и Западът водят прокси война в Украйна с намерението да отслабят или унищожат Руската федерация. Кремъл използва тези обвинения в подкрепа на информационни операции, които имат за цел да представят Украйна като западна марионетка, лишена от суверенитет и да отслабят западната помощ за сигурността на Украйна чрез подклаждане на страхове от руска ескалация.

Кремъл би могъл да използва всеки западен трансфер на военно оборудване в Украйна като подкрепа за тези информационни операции. Решението на Кремъл да реагира на трансфера на системите за противовъздушна отбрана Patriot по-силно, отколкото на предишни трансфери на оръжия, показва, че Кремъл е по-загрижен от ефекта, който западната помощ може да има върху инвазията на Русия в Украйна, отколкото от предполагаемите руски страхове от предполагаеми украински офанзивни действия срещу самата Руска федерация, използвайки западни системи. Това наблюдение си струва да бъде разгледано в контекста на западните дискусии за предоставяне на Украйна на западни танкове, системи за нападение на далечни разстояния и други способности.

ISW прогнозира с голяма увереност, че Путин няма да се стреми да ангажира НАТО военно в този момент в отговор на предоставянето на някоя от западните военни системи, които в момента се обсъждат. Русия едва удържа украинските военни на страшна цена за себе си и руските сили в Украйна не биха могли да оцелеят в сериозен конфликт с НАТО в този момент. Следователно рисковете от умишлена руска ескалация до голям конфликт с НАТО в обозримо бъдеще са изключително ниски.

Кремъл е одобрил допълнителни средства за развитието на отбранителни укрепления и се опитва да осигури персонал за укрепителни усилия в руските гранични райони и окупираната Украйна. Руският премиер Михаил Мишустин обяви на 27 декември, че Кремъл е отпуснал 34 милиарда рубли (приблизително 467 милиона долара) за изграждането на укрепления в региони, граничещи с Украйна, вероятно включително в незаконно анексирани украински територии.

Руските окупационни служители преди това се похвалиха с изграждането на отбранителни линии в Запорожка област, а сателитни изображения показаха, че руските сили и групата Вагнер укрепяват позиции в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области и Крим.

Мишустин също обеща, че Кремъл ще извърши проверки за правилното разпределение на средствата за задоволяване на нуждите на "специалната военна операция". Руско опозиционно издание съобщи, че според съобщенията руските власти канят портиери и санитари в Москва да се включат доброволно в копаене на окопи в Донбас в замяна на еднократно плащане от 50 000 рубли (около 700 долара) и дневна компенсация от 1000 рубли на ден (около $14).

Руският президент Владимир Путин продължава да разширява социалните придобивки за участниците в "специалната военна операция", като същевременно продължава да отрича, че руснаците участват в пълноценна война. На 28 декември Путин подписа закон, който предоставя безплатни социални услуги на хора с увреждания, които са участвали в бойна операция. Путин също разшири подобна разпоредба за участниците във Втората световна война, оцелелите от блокадата на Ленинград и оцелелите от обсадата на Севастопол по време на Втората световна война.

По-рано Кремъл предлагаше безплатно такова настаняване само на хора, засегнати от спешни случаи, и непълнолетни. Путин беше въвел няколко привилегии за лица, участващи във военните му усилия - военнослужещи и цивилни - които ангажираха Русия с дългосрочна финансова отговорност.

Путин продължава да предприема скъпи мерки за кампания, която не е в състояние да обяви война.

Руските официални лица може би се страхуват от дългосрочните пагубни последици от руската война за населението на Русия. Ръководителят на Руския съюз на юристите Игор Трунов заяви на 28 декември, че руското министерство на здравеопазването е решило, че може да предложи федерална финансова подкрепа за безплатно запазване и съхранение на спермата на мобилизирани военнослужещи, които са участвали във войната между 2022 и 2024 г. в отговор на неговия призив за създаване на "безплатна криобанка от генетичен материал".

Трунов заяви, че Руският съюз на юристите планира да търси безплатно криоконсервиране на генетичен материал от името на няколко заинтересовани двойки, чиито съпрузи са били мобилизирани. Руското министерство на здравеопазването все още не е коментирало официално изявленията на Трунов.

Руските сили продължават да се сблъскват с лоша дисциплина, което води до инциденти в армията. Руско опозиционно издание съобщи, че пиян мобилизиран руски военнослужещ е пребил до смърт своя командир в Челябинска област. Местни руски медии съобщиха също, че руски мобилизиран военнослужещ е намерен мъртъв от удушаване в Саратовска област. Съобщава се също, че мобилизираният е с хематоми и охлузвания по тялото.

Украинските медии разпространиха кадри от 28 декември, показващи пожар в казармите на руската 150-а мотострелкова дивизия в Новочеркаск, Ростовска област.

Руските окупационни власти продължават да ограничават движението извън окупираните райони. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи, че руските сили въвеждат 24-часов комендантски час в населените места в районите Василовка и Полохи на Запорожка област. Той също така отбеляза, че руските сили установяват блокади в рамките на Мелитопол и увеличават филтрирането и други мерки за правоприлагане.

Украинският център за съпротива също така заяви, че окупационните власти напълно затвориха контролно-пропускателния пункт във Василевка и ще го отворят едва на 15 януари за пешеходно (за разлика от моторно) движение.

Руските окупационни служители продължават да полагат усилия за улесняване на бюрократичната, административна и икономическа интеграция на окупираните райони на Украйна в Руската федерация. Ръководителят на украинската Луганска област Сергей Хайдай заяви на 28 декември, че Кремъл бърза с мерките за паспортизация в окупираната Луганска област, особено по отношение на регистрирането на украински деца под 14-годишна възраст за получаване на руско гражданство.

Хайдай съобщи, че това означава, че родителите трябва да имат и руски паспорти или са заплашени с отказ от социални помощи.

Ръководителят на Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин допълнително представи удостоверение за регистрация на Донецкия регионален клон на политическия съвет на партия "Единна Русия" на 27 декември, като по този начин официално удостовери интеграцията на неговата администрация с регионалния политически клон на партия "Единна Русия".

Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки заяви, че окупационната администрация на Запорожие продължава усилията за "рублизиране" на Запорожка област и посочи, че 12% до 15% от валутата в обращение в Запорожка област все още са гривни, въпреки усилиятa за забрана обмена на гривни.

И редовният отчет за забелязаното беларуско участие.

Руското министерство на отбраната (МО) публикува видео на 27 декември, на което се вижда как руски военнослужещи провеждат тактическо обучение с беларуски персонал на неопределен полигон в Беларус. Министерството на отбраната на Русия повтори, че руските и беларуските части формират комбинирана регионална групировка на войските в рамките на съюзната държава. Офисът на военното комендантство в Минск заяви на 27 декември, че беларуските военни власти провеждат серия от неуточнени мерки за преминаване от мирно към военно време като част от цялостна проверка на готовността на Беларус.

Украинският генерален щаб повтори, че към 27 декември не е забелязал руски сили в Беларус да формират ударна група.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Верно ли

    68 15 Отговор
    Хахаха, "Института за изследване на войната" (колко безумно звучи това е друг въпрос) говори за "елементите" от Вагнер! Нещо да кажете за "елементите от Моцарт", дето сте ги пратили там и говорят за непрекъснатите военни престъпления, извършвани от укро-нацките???

    Коментиран от #104

  • 3 Въпросче

    63 16 Отговор
    Ако Русия няма интерес от преговори , защо ги предлага още от началото на конфликта ? И защо пронатовската украинска хунта се дърпа от преговори ? Вероятно защото Сащ и Турция са си въобразили , че до 2025 ще завладеят енергийно Европа , и затова протакат . Да побърза Запада , че оркаинците са на привършване !

    Коментиран от #37

  • 4 Смешници

    67 11 Отговор
    Какво не разбрахте на запад? В помощни училища ли са учили всички западняци? Русия ще преговаря само когато Украйна се свие до Галиция .Повториха го милион пъти.

    Коментиран от #12

  • 5 Раданч Татлъту

    38 9 Отговор
    И правилно,с терористи не се преговаря.🚀🚀🚀🥳🤡👍

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Зеленски

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Смотльо,":

    Това е!
  • 8 Велик !!!

    20 73 Отговор
    Един комедиант израсна до велик водач и направи за посмещище един терорист , помислил се за Петър I.
    "Дори през непроницаемата тъмнина Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични актове.
    Умишлени и цинични ракетни удари по гражданска критична инфраструктура. Не по военни съоръжения.
    Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим?
    Наистина ли нищо не разбрахте?
    Не разбрахте ли кои сме ние? За какво сме? За какво говорим?
    Четете по устните ми:
    Без газ или без вас? Без вас.
    Без вас или без светлината? Без вас.
    Без вода или без вас? Без вас.
    Без храна или без вас? Без вас.
    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.
    Но историята ще постави всичко на мястото си.
    И ние ще сме с газ, осветление, вода и храна… и БЕЗ вас!“.

    Коментиран от #14, #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    43 6 Отговор
    Вече минаха няколко часа, откакто не сте писали, че нацистките сатанински евреи в Украйна настояват и изнудват за още помощ (и комисионни за гнусния Еленски).

    Коментиран от #25

  • 12 Яне Сандански

    53 8 Отговор

    До коментар #4 от "Смешници":

    Прав си,Украйна е Русия и украинци са само Галиция .Оставайки от Украйна само Галиция ,приключват всички проблеми за Русия ,а Галиция свита в една държава с габарити на горе долу София - област и без излаз на море остава една крайно бедно държава без поминък и бреме за Европа .
  • 13 Иван

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    Дълбоката Рада.
  • 14 Смотльо,

    46 7 Отговор

    До коментар #8 от "Велик !!!":

    Това което става в Украйна не е и на 10% процента от това което се случваше в Ирак .Нима сега прогледна и с това което правеха Сащ с Ирак ,не?
  • 15 Реалист

    9 53 Отговор
    Има 3 пътя за края на войната : Путлер да се самоубие в бункера; да го самоубият ; да последва съдвата на Милошевич .
    Така свършват садисти и терористи.

    Коментиран от #23, #98

  • 16 ХАХАХА

    37 5 Отговор
    Аз пък чета ,че на осрайненци им привършили снарядите и бият отбой край Купянск.
  • 17 украинско утро

    48 5 Отговор
    Ей,дойчовци,наистина ли смятате ,че някой ще си прави труда да прочете тази помия????Не стига,че е отвратителна,но е и огромна по обем!Градусите на украинското недоволство се покачват,много скоро ще хвърчат глави!И,ако обичате не коментирайте платените тролове тук,като номер 1!За една шепа центове,които получава от козяк,лекето се прави на клоун
  • 18 ХА ХА ХА

    50 7 Отговор
    АБЕ ТИЯ ВОДЯТ ГОЛЯМА АНТИ РУСКА ПРОПАГАНДА !!!! ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ИСКАТ ВОЙНАТА ДА ПРОДЪЛЖИ ТОВА СА КРАВАРИТЕ !!!!!

    Коментиран от #48

  • 19 Верно ли

    33 7 Отговор

    До коментар #8 от "Велик !!!":

    Беа вас, без Донбас (Крим даже не го споменавам), а скоро и без цяла източна Украйна! Велика уплашена пионка, уплашена за нищожния си животец и тоза на оная, дето се рамята да проси насам натам и обикаля по магазините, която продаде украинския народ!

    Коментиран от #38

  • 20 Баба Вуна

    35 6 Отговор
    Загрижена съм за Зеленска и Кличко .Защо мълчите ,къде са ?
  • 21 Много си

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зеленски":

    ПРОЗЗЗЗЗ !
  • 22 Смотльо,

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "а ъъъ":

    По добре путлерасти от бидони рептилови .
  • 23 Смотльо

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    И а само един начин да спре войната и това бидон Рептилов да умре или да го глътне месечината .
  • 24 САЩ са заплаха за света

    40 7 Отговор
    Смърт на укрофашистите и и господарите им! Без Сащ няма да има войни.
  • 25 Много гнусен

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Е тоя тип, как е възможно тоя да убие толко урки
  • 26 Българин Сл.

    10 35 Отговор
    Смешниците от РФ половин година драпат да превземат едно малко градче -драпат ли,драпат-и все не им се получава-какво ли ще бъде НАТО да е срещу тях-сигурно ще се спрат чак в Камчатка да бягат

    Коментиран от #29, #54

  • 27 Американ

    3 3 Отговор
    пълни глупусти
  • 28 дон диего

    29 6 Отговор
    Не Русия , а отсрещната страна(страни) не желаят мир в Украйна, за което се подготвяха дълго време.А защо през април се провали вече подготвеното споразумение???? Вече платената цена е твърде висока за да се действа меко и благо.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нещастници

    10 30 Отговор
    Жалки нещастници са т.н.българи,които се правят на руснаци.Да заминават бързо за Москва при Путлер.Истинските руснаци обаче избягаха колкото милиони можаха от Путин и се срамуват,че са руснаци.Нашите тъпаци путлеристи къде точно ще се наместят - в концлагера Русия, в
    Беларус или в Северна Корея.Имат богат избор.България няма нужда от такива продажници.
  • 31 ПУТИН Е АГРЕСОР

    7 21 Отговор
    С агресори не се преговаря...бой по канчето....

    Коментиран от #39

  • 32 Геостратег

    11 24 Отговор
    Руснаците влязоха в Украйна с една единствена цел - овладяването на ресурсите на Донбас и кръв ще повръщат, за да не го изпуснат. Други причини няма. Останалото е пропаганда за баламурници. Затова Путлер няколко пъти променя изказванията си за намеренията към Украйна и сега вече твърдо и ска признаването на руската кражба на 4те украински области. Докато руския фашистки режим не бъде срутен, мир няма да има, тъй като той влезе в Украйна за да краде територии и ресурси, и ще трябва със сила да му бъде накаран да ги остави.

    Коментиран от #35, #42, #96, #100

  • 33 5868

    19 4 Отговор
    Глупости,Земенски не иска преговори,защото слуша Байдан.
  • 34 Чиба бе гандон

    9 22 Отговор

    До коментар #29 от "Смотльо,":

    Вземи свърши нещо сам през мизерния си животец - премети пред входа, стига си демонстрирал робския си слугинаж пред кремълската банда терористи.

    Коментиран от #36

  • 35 Геотъпак

    24 7 Отговор

    До коментар #32 от "Геостратег":

    Украйна е Руска територия и каква работа имат краварите там????

    Коментиран от #40

  • 36 Надупен цървулан

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Чиба бе гандон":

    Сатаниска слуга
  • 37 Хм Хм

    7 22 Отговор

    До коментар #3 от "Въпросче":

    Защото преговорите са с условие да се признаят четирите анексирани територии и тогава започват преговорите. Това звучи абсурдно. Затова Зеленски ще предпочете да си вземе териториите и тогава да се прецени колко трилиона долара репарации да платят диваците.
  • 38 Хахахаха

    6 21 Отговор

    До коментар #19 от "Верно ли":

    Ти не следиш какво става на фронта явно! По-скоро ще стане, части от области в РФ да се присъединят към Украйна. Рашките отстъпват почти по всички направления!

    Коментиран от #41, #43

  • 39 зленски е пътник

    13 6 Отговор

    До коментар #31 от "ПУТИН Е АГРЕСОР":

    Време е,да му се спре агонията-колко по бърже си замине толкоз по добре..

    Коментиран от #53

  • 40 Геостратег

    7 18 Отговор

    До коментар #35 от "Геотъпак":

    Изповядването на руски фашизъм скоро ще бъде преследвано от закона по Наказателния кодекс.

    Коментиран от #49, #105

  • 41 евала путин

    16 6 Отговор

    До коментар #38 от "Хахахаха":

    Вчера и последните бандерски зомбита-избегаха от херсон..
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 дон диего

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хахахаха":

    Така е, така е! От къде черпиш информация, да се уверя и аз?

    Коментиран от #69, #75

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Васил

    4 16 Отговор
    Чак сега ли го разбраха че Рашистите не искат мир???

    Коментиран от #97

  • 46 сметката дотук

    8 1 Отговор
    убити 103.770
    ранени 311.310
    пленени 4.000
    От коя страна са ще се сетите.

    Коментиран от #58, #65, #67, #87

  • 47 Аватар

    11 1 Отговор
    Какъв е този институт за изследване на войната,след като не е в състояние да уточни дали Кремъл има интерес от мирни преговори с Украина или за Украина???
  • 48 хуху

    7 13 Отговор

    До коментар #18 от "ХА ХА ХА":

    путлер ти казва че си вражеска държава, а го защитаваш, те такова животно нема

    Коментиран от #50, #89

  • 49 табсо

    19 3 Отговор

    До коментар #40 от "Геостратег":

    Кисинджър не е фашист..преди седмица имаше статия и той в прав текст казва..че бандерите живеят на исторически руски земи и по некакви краварски причини ги смятат за свой.

    Коментиран от #52

  • 50 Ясно е

    4 11 Отговор

    До коментар #48 от "хуху":

    Има, има. Руски слуга се нарича. Те ги бият по главата, те се връщат отново и отново, щото без господаря си, ЗАКЪДЕ СА?
  • 51 Марш

    19 3 Отговор
    Абе, сайтчето, наистина ли мислите, че някой е прочел тоя обемист бълвoч, на този "институт", в който, както вече се разбра всичките служители са някакви фльoрцички, дето са виждали война само по филмите? Зеленски бил в Бахмут - вие лично ли го видяхте там? Колко пъти досега зеленото жyже бе хващано да произнася високопарни речи от симулирана реалност? УЖ бил на бойното поле, а всъщност е в бункерчето си, зад него - допълнително добавен фон !!!

    Коментиран от #57

  • 52 Геостратег

    6 16 Отговор

    До коментар #49 от "табсо":

    Кисинджър не е казвал нищо такова, тъй че е време да си преосмислиш живота и защо поддържаш руския фашистки режим.
  • 53 маша

    8 14 Отговор

    До коментар #39 от "зленски е пътник":

    колкото по-бързо си замине путлер толкова по-добре
  • 54 д0н

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Българин Сл.":

    Доста примитивно мислене !
  • 55 Хаха

    18 7 Отговор
    Сащ не искат мир и казват: Москва не иска мир.
    Ама руснаците искат мир. Но цяла Европа е корумпирана и повтаря опорките на сащ

    Коментиран от #71

  • 56 Опааа

    13 8 Отговор
    Никакви преговори! Мачкаааай Вова! Денонощно дронове и ракети! Слава!

    Коментиран от #59, #73

  • 57 Ясно е

    8 15 Отговор

    До коментар #51 от "Марш":

    Аз знам само за едно джудже, което произнася речи от "симулирана реланост" и даже ръцете му минаваха през микорофони, но това не е Зеленски, а сипаничавия ботоксов КГБ нефелник.

    Коментиран от #61

  • 58 Ушeв

    17 7 Отговор

    До коментар #46 от "сметката дотук":

    Не е трудно да се сетим. Коя армия може да даде над 400 000 души загуби в жива сила - 200 000-ната руска или 600 000-ната украинска?

    Коментиран от #62, #85, #86

  • 59 Проктолог

    3 5 Отговор

    До коментар #56 от "Опааа":

    Новата година ще ти донесе МНОООГО разочарования, но ти си свикнал :))))
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Марш

    17 4 Отговор

    До коментар #57 от "Ясно е":

    Путин излиза пред хората - на 9 май, при речта си на Лужники, на пресконференции отговаря на въпроси в реално време. Симулирана реалност? Значи руснаците имат направо извънземни технологии - хързулват буквално на една ръка разстояние от хората холограмен Путин и никой не се усеща? Я кажи - кога гнъсното чyчуло байдън ще се появи пред американският народ? Или урсулата?

    Коментиран от #66

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 витоша

    3 11 Отговор
    НА ПУТИН НЕ ТРЯБВАТ ТЕРИТОРИИТЕ НА УКРАЙНА! ЦЕЛТА МУ Е ДА УНИЩОЖИ АРМИЯТА И ГРАЖДАНИТЕ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, ЗА ДА ПРЕХВЪРЛИ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА КНР. И БАЛКАНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПОД ТУРЦИЯ. САМО ИДИОТИТЕ НЕ РАЗБИРАТ ТОВА.
  • 65 ами

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "сметката дотук":

    украйна
  • 66 Ясно е

    8 11 Отговор

    До коментар #61 от "Марш":

    Излиза, пред публика - роднина, милиционер, роднина , милиционер. Опа, забрави, никой не знае, дали това не е бил някой от двойниците му. Като жалката кукла с демонстрацията на Кримския мост. И после от бункера "срещи" със стюардеси с ръце минаващи пред микрофоните.
  • 67 а бе то урсула..

    9 8 Отговор

    До коментар #46 от "сметката дотук":

    Без да иска го каза загубите на бандерите са над 110 000 заедно със цивилните ги нема,70 000 са ТЕЛКаджии,а 20 000 пропали по време на акция..

    Коментиран от #68, #80

  • 68 Ясно е

    5 14 Отговор

    До коментар #67 от "а бе то урсула..":

    "Без да иска го каза загубите на бандерите са над 110 000" Руските слуги не осъзнавате каква трагедия е това число за господарите ви: това значи, че украинската армия, въпреки гигантското си изоставане във въоръжението и огневата мощ в началото на войната, е успявало да поддържа паритет. Това казва, че това, което руснаците са постигали с безогледна употреба на оръжие, украинците са коменсирали с ефективно водене на войната. ДАже и опорките не можете да си подберете като хората. Но то е нормално де, тая конкретно е базирана на истинска информация, дошла от Европа, а не на лъжите, с които сте свикнали да "работите".

    Коментиран от #94

  • 69 Верно ли

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "дон диего":

    Звездите му/ѝ говорят. Всички военни експерти друго разправят, ама е важно какво спуска Корабът-Майка :)))
  • 70 нещо ти има..

    8 4 Отговор

    До коментар #62 от ".....":

    Вова държи четери области в бандерско..80% от херсонска и запорожка барбар със централата,95% от луганска и 75% от донецка-барбар цело море азовско,за тия работи требва хора,отделно върви инвазията със референдумите,но ще докара нещата до край..парите за зеления са на привършване..

    Коментиран от #74

  • 71 Хахахаха

    7 7 Отговор

    До коментар #55 от "Хаха":

    Зеленски също иска мир! Русия да напусне, нали те също искат мир? Или такъв мир не искат рашките.
  • 72 Ебалрог

    7 3 Отговор
    ISW май знае по-добре от Кремъл какви са интересите на Кремъл? Жалкари
  • 73 Лаврентий Берия

    5 9 Отговор

    До коментар #56 от "Опааа":

    Сега остава и "самолета да вдигнеш"! СТрашен бяс ви гони русофилите срещу всеки който не е роден с чупка в кръста като вас. А украинците направо ви докарват до лудост.

    Коментиран от #76, #78

  • 74 .....

    3 7 Отговор

    До коментар #70 от "нещо ти има..":

    Даже сам се опровергаваш. Оказва се, че още не държи нито една от тях напълно. А тоа какво "държи" е причината защо ще бъде млатен докато не ги "пусне". Ако трява зъбите му ще бъдат напълно избити. "Парите" на украинците скоро няма да свършат. Запада 45 години търпеливо мачка къде къде по-силния СССР, та за тая дръглива кр.анта Просия ли няма да почака.
  • 75 Хахахаха

    3 6 Отговор

    До коментар #43 от "дон диего":

    От руската пропагандна телевизия. Вчера при Скабеева разделиха РФ като 2 области останаха в Украйна! А РФ се раздели на 20 и няколко държави.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 някой

    0 0 Отговор
    друг няма инерес, но карай да върви пр.......та машина, пара трябва да се изкарва.
  • 78 Проктолог

    9 9 Отговор

    До коментар #73 от "Лаврентий Берия":

    "А украинците направо ви докарват до лудост." Робите мразят най много свободните хора и тези които се борят за свободата си, така както евнусите мразят истинските мъже! Украинците са свободни и искат да останат свободни. Но руските роби искат от украинците да се предадат на руснаците, за да станат роби като тях. Ама няма да стане! Затова руските роби изпитват неистова омраза към украинците заради смелостта им да се борят за свободата си и не искат да станат руски роби
  • 79 Вирус

    3 3 Отговор
    Бля бля на института руснаците се готвят за нато при толкова струпване на войски в съседните държави затова и направиха групировка в беларус да сдържат хиените
  • 80 Лаврентий Берия

    6 8 Отговор

    До коментар #67 от "а бе то урсула..":

    Абе каквито и да са, но със смелостта и твърдоста си са граждани на света, а не броящи стотинките от пенсията си миZоци като теб, жадуващи за повече човешко нещастие в Украйна което да "осмисли" собствения им осакатен живот изкалан в "братушкане" и целиване на руски знаменца.

    Коментиран от #81

  • 81 Антонио Бандера

    7 3 Отговор

    До коментар #80 от "Лаврентий Берия":

    да бяхте така силни и в работата, както в драскането на глупотевини по сайтове - България щеше да е първа в Европа, а не последна
  • 82 кой чете

    6 2 Отговор
    Такава маленкоумна статия?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ТаУмВзе

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "Ушeв":

    Умираш да надуваш ред маркуча цял ден за някоя копейка, а!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 има има

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "хуху":

    когато шепа продажници са в правителство,но нямат нищо общо с народа
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Мишел

    3 2 Отговор
    При толкова много публикувани клюки, даже авторите от ISW не са отбелязали никъде потвърдено настъпление на ВСУ. 😄😄
    При Бахмут/Артьомовс, вагнеровци имат тежки загуби, защото украинския гарнизон от време на време, между взривовете на руските снаряди, пуска по някой куршум с автоматите, и то ако случайно има патрони .😃😃😃
    Смешно, седларов ISW, смешно.😄😄😄😄😄😄😄
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 само да кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "Ясно е":

    Ами това не е опорка а цитат,Знаеш ли какво е цитат?Цитат е да ПОВТАРЯШ ДУМИТЕ НА УРСУЛА,А ТЯ Е ВАШ ЧОВЕК!!!

    Коментиран от #95

  • 95 Ясно е

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "само да кажа":

    Опрорка е това да твърдиш, че това е някаква особено изненадваща ситуация или с какво би била свързана тя.
  • 96 случаен

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Геостратег":

    по скоро просто гей без стратегия
  • 97 случаен

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Васил":

    те и война не искаха и говореха ама сащ само война ги оправя,затуй и продължава,щот светлинното табло в ню йорк отчита
  • 98 Мишел

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Тази война в Европа беше подготвена от САЩ и Англия. Целите са : създаване на тревожна и опасна, неудобна за бизнес в Европа, обстановка и елиминиране на основен икономически конкурент на САЩ , трайно смразяваме на руснаци и украинци, военно и икономическо отслабване на Русия, цветна революция и разпад.
    ЕС без никакво съпротивление изпълняват плана и случката ще им се случи.
    В Русия планът на САЩ очаквано не проработи, но Украйна се хвана като удавник за сламка и го преизпълнява.
    Докато САЩ, ЕС и Англия пласират в Украйна старите си оръжия и изпращат наемници там, те ще постигат продължаване на войната.
    Войната ще приключи само, когато Украйна се съгласи с условията на победителя.
  • 99 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор
    То така как ги буха Зеленски с 10 хайм.арса, ако Запада засилят доста.вките на оръжие до про.летта няма да остане мужик за се.ме ‼️
  • 100 пффф

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Геостратег":

    гейпеерас направо... от кого се криеш, защо.. нали си горд Европеец . хахаха
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    1 0 Отговор
    Баа пиянките брутяшки до 3 дена са Берлина,вече имат и новата ракета Имамбаялдъ с биодизел!!
  • 103 Дедо Z

    1 0 Отговор
    Такъв "миш-маш" коментар отдавна не съм срещал! Не е ясна причината-в автора ли е, или в превода! Но като цяло лъха силно на шизофрения!
  • 104 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    А мислиш ли, че не може да се направят коментари за елементите на твоята същност?!?
  • 105 Само

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Геостратег":

    руски фашизъм ? А защо не и френски , немски ,италиански , испански ?
    Всяка страна в EU има фашистки групи . Но в Укр има разлика :

    Фашизма е финансиран , обучаван и въоръжен от трета страна , от вън
    Групиран във въоръжени групи които избиват сънародниците
    Представени са политически в правителството и институциите му

    Справка : US Congress - Азов е назован терористична група .
    Изповядването на Укр фашизъм трябва да се разгледа в НАК Кодекс .
  • 106 Майка му.

    1 0 Отговор
    Преговори,след като шутът си иде в Йерошалейм.
Новини по държави: