Last news in Fakti

2 Януари, 2023 18:30 5 370 32

Войната в Украйна, инфлация, кризи и тревоги. Но има и добри новини

  • украйна-
  • война-
  • инфлация-
  • газ-
  • петрол

За големите германски концерни, котирани на борсата, отминалата година завърши отлично – въпреки високите цени на енергията и високата инфлация

Войната в Украйна, инфлация, кризи и тревоги. Но има и добри новини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трусовете, предизвикани от руската агресия срещу Украйна, енергийните тревоги, високите цени и последиците от пандемията, почти изцяло изтласкаха на заден план добрите новини. Но те съществуваха. Ето ги:

През 2022 и Германия беше разтърсена от агресията на Русия срещу Украйна. От началото на руската завоевателна война милиони украинци напуснаха страната си, като много от тях пристигнаха в Германия: в края на октомври броят им надхвърли един милион.

Да помогнем на украинските бежанци!

Германците показаха огромна готовност да им помогнат. Някои семейства дори отстъпиха част от къщите или апартаментите си на украински жени и деца – при това не за ден-два, а за месеци. В помощ на бежанците германците събраха големи количества дрехи, посуда, електроуреди и други дарения, помагаха на украинските деца в училище, а на целите семейства – за посещение при лекар или по административните служби.

Допитванията сочат, че готовността на германците да помагат на бежанците от Украйна леко е спаднала, но независимо от това си остава на високо равнище. Всеки втори германец е готов да полага доброволен труд, за да помага, повече от половината хора в страната са съгласни да даряват за бежанците, а всеки пети дори би приел бежанци под покрива си.

Бизнесът е в подем

За големите германски концерни, котирани на борсата, отминалата година завърши отлично – въпреки високите цени на енергията и високата инфлация. През третото тримесечие на 2022 година първите 40 фирми, котирани на борсата, регистрираха ръст от 23% в оборота и дори от 28 на сто в печалбите. Най-силно се представиха концерните „Мерцедес“, „Фолксваген“ и „Сименс“. За бизнеса 2022 година се очерта дори като рекордна.

Скоростно изграждане на инфраструктурни обекти

Големите строителни проекти обикновено отнемат доста повече време от предвиденото. Така например изграждането на новата филхармония в Хамбург трябваше да завърши през 2010, но красивата сграда беше открита чак през 2016 година, като цената междувременно достигна космически висоти. Същото се отнася и до новото летище в Берлин. Сега обаче само за десет месеца край Вилхелмсхафен в Северна Германия беше изграден плуващ терминал за течен газ.

Този терминал ще облекчи проблема с газовите доставки, възникнал в резултат от руската агресия срещу Украйна. Добрият пример с газовия терминал дава на германската икономика надеждата, че страната може да работи и на високи обороти. Но природозащитниците подчертават още нещо: със същите бързи темпове би трябвало да се развиват и възобновяемите енергийни технологии.

Германски технологии срещу климатичните промени

Една германска фирма вече започна да изсмуква въглероден двуокис от атмосферата. При това цялата процедура дори отделя регенеративна топлина, която върши особено ценна работа днес, в условията на газов дефицит. Тя може да се използва от домакинствата и от индустрията. Засега обаче технологията все още е доста скъпа.

Край на пандемията?

Прочутият германски вирусолог Кристиан Дростен, който досега се беше прославил главно като черногледец, в последните дни обяви, че коронавирусът е победен, а пандемията се е превърнала в ендемия.

Според него след сегашната зима имунитетът на германското население вече ще бъде толкова добър, че вирусът няма да може да предизвиква епидемични вълни през пролетта и лятото. Дростен направи и една уговорка: че е възможно да се появят нови варианти на вируса. „Но в момента не очаквам такова нещо“, успокоително добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълто джудже

    40 13 Отговор
    Това е оптимизмът на гробища. Там от време на време има много свежи цветя.

    Коментиран от #11, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 провидението

    47 15 Отговор
    Руска агресия в Украинска област няма, има агресия и геноцид извършван от слугите сатанински Запада, които са виновни за смъртта на над300 000 граждани на областта и още толкова инвалиди.
    Сметката за това ще плаща Запада, като с него ще се случи същото но в пъти по-големи разрушения и смърт, която ще се изразява в стотици милиони.
    Запада ще заплати за всички масови убийства и геноцид, които е извършвал през времето на колониализма, когато е ЗАГРАБИЛ всички богатства на страните, в които се е отнасял със хората като със добитък... е дойде времето, когато със Запада ще се отнасят като към обор, в който животните са предимно за клане.

    Коментиран от #6

  • 4 ЕС фен

    16 39 Отговор
    Най-добрата новина е, че Русия си отива в Азия. Да се оправят китайците с нея.

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 5 Нищо отлично

    44 9 Отговор
    Германия,Франция,Англия и Останалите се африканизират нон-стоп,за каква Европа иде реч?

    Коментиран от #19

  • 6 Сатана

    7 14 Отговор

    До коментар #3 от "провидението":

    Чакам те скоро при мен.
  • 7 Хахаха

    16 9 Отговор

    До коментар #4 от "ЕС фен":

    А ти стъпваш по земя, напоена с чия кръв? Жалко за децата ви. Те ще отговарят за вашите грехове. Пред Бога.
  • 8 Хихихи..

    26 9 Отговор

    До коментар #4 от "ЕС фен":

    Отборът ЕС не струва и един дюнер,отдавна не е в Примера Дивизион,на колко години си,фен?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Споко пичове и мацки

    28 11 Отговор
    Украйна вече не съществува но ние и плащаме данък реанимация.
    Аз не съм путинист но вие обикновените хора и пенсионерите особено сте засегнати..... Да стане е руска и ще бъде по-евтина и видяхме това каква лъжа е.
    Сега ще видим с цените на доставките за петрол в началото спад и след това нагоре. Споко пичове и мацки то си е за вашата глава кирчо и кокорчо се кикотят.

    Коментиран от #20, #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жълто джудже

    25 9 Отговор

    До коментар #4 от "ЕС фен":

    Не превръщайте една добре обмислена стратегия в карикатурна гротеска.Лекомислието се превърна в отличителна черта на европейските елити.

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Копейкин Костя

    8 16 Отговор
    Тия германци не спряха да крадат руски технологии и да печелят от тях.
    Гадове!!! 😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 германче,слуша приказка

    28 6 Отговор
    Браво,приказки под шипковия храст!Само не пише кой разказва тази приказка!Всичко живо е под наем-1 стая-1000 евро,2 стаи 1500 евро,3 стаи2000 евро,кой по дяволите ще дава части от къщи безплатно?Украински бежанци-млади и здрави мъже и жени,които не искат да работят,кой по дяволите иска да храни търтеи?Водят украински семейства на лекар,кой по дяволите ще се изръси с 1000 евро за съвсем непознати хора?

    Коментиран от #23

  • 19 Бай Яни

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо отлично":

    Споко,то и неандерталците също са тръгнали от Африка.
  • 20 Ти си си

    5 14 Отговор

    До коментар #10 от "Споко пичове и мацки":

    путлерист отвсякъде, дори и да не го съзнаваш.
  • 21 Ай сик...

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Споко пичове и мацки":

    бе! Тия опорки най-много ги мразя.
  • 22 Никой

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "Жълто джудже":

    не може да ви извади от тинята.
  • 23 Ти си

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "германче,слуша приказка":

    гледай младите руснаци дето избягаха от могилизацията.
  • 24 САМО КОМЕНТИРАМ

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Жълто джудже":


    "Трусовете, предизвикани от руската агресия срещу Украйна..."

    Аз, като гражданин на ЕС, съм на друго мнение - икономическите трусове бяха предизвикани от евроАтлантическата икономическа агресия. А от тази агресия виждам само негативен резултат - обеднявам. Русия нито фалира, нито спря войната.




  • 25 пиер

    9 2 Отговор
    Скоро ще бъде обявен белго-френския халифат
  • 26 Жълто джудже

    8 5 Отговор
    Маzkва вече използува Иpaнckи pakeти!
  • 27 Тоалетна хартия

    12 4 Отговор
    На българина не му пука за укрококаиновите фашисти!!!
  • 28 света няма да се свърши

    2 7 Отговор
    Все едно. Русия загуби и тази война. Но този път Запада ще възстановява Украйна, а Русия ще плаща. Колкото до суровините и енергията: Тяхната цена влиза в цената на продукта. Плащаш скъпи суровини, продаваш скъп продукт. Това което е проблема е ножицата в цената. Ако някой получава преференциална цена на суровини и енергия, може да намали цената. Това беше проблема на България защото получавахме по-скъпи суровини и енергия. Но след диверсификацията, този проблем отпадна.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 човек като чете и си мисли, че е в рая

    3 1 Отговор
    а реалността е доста по-тежка.
    КЛАУС ОТ МЮНХЕН СЪМ.
    PS :вярва ли ви въобще някой, бе Дойче Веле???!!????
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Той

    0 0 Отговор
    Опитват се да избягат от реалния вече тотален фалит в който са изпаднали.
    Мисия почти невъзможна вече или проста възможна с цената на тжтални лишения.
Новини по държави: