Last news in Fakti

3 Януари, 2023 09:17 4 287 17

Ето кои са най-богатите хора на света

  • пари-
  • бернар арно-
  • илон мъск-
  • богати-
  • най-богатите хора-
  • гаутам адани-
  • бил гейтс-
  • форбс-
  • класация

Тяхното общо богатство е по-голямо от брутния вътрешен продукт на Нидерландия

Ето кои са най-богатите хора на света - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Загубите, които девет от десетимата най-богати хора в света са претърпяли през миналата година, изглеждат невъобразими. Тук минус 133 милиарда долара, там минус 85 милиарда долара или пък минус 44 милиарда - списъкът може да продължава. Но въпреки всичко общото им богатство възлиза на над един трилион долара, което е повече от брутния вътрешен продукт на Нидерландия за 2021-а година. Кои са най-богатите хора в началото на 2023-а и как са направили своето състояние?

Бернар Арно: 162 милиарда долара

В края на 2021-а година шефът на "Тесла" Илон Мъск все още оглавяваше класацията на най-богатите хора в света със състояние от 277 милиарда долара. В края на 2022-а обаче противоречивият предприемач бе изместен от французина Бернар Арно. Въпреки загубата от около 16 милиарда долара през миналата година 73-годишният шеф на френската група за луксозни стоки LVMH се изкачи на върха на класацията на най-богатите, сочи индексът на милиардерите на "Блумбърг". Според списъка на милиардерите на "Форбс" общото богатство на Арно и семейството му възлиза на 182 милиарда долара.

Конгломератът LVMH притежава 75 луксозни марки. Сред тях са Louis Vuitton, Fendi и Marc Jacobs, Moët & Chandon, Hennessy и Dom Pérignon. Около 175 000 служители работят в групата, чийто общ оборот през 2021-а година е 64,2 милиарда евро.

Илон Мъск: 137 милиарда долара

Доста бурна година измина за акционерите на "Тесла" чийто шеф напоследък привлече вниманието основно с участието си в Twitter. Според "Блумбърг" състоянието на Мъск се е стопило до около 137 милиарда долара през 2022-а, което означава загуба от над 130 милиарда долара. "Форбс" оценява активите му на 146,5 милиарда долара. Състоянието му до голяма степен зависи от стойността на акциите на "Тесла", които се сринаха с над 65 на сто през 2022-а година. Смята се, че делът на милиардера е малко под 13 процента след продажбата част от неговите дялове, наложила се заради поглъщането на Twitter. Мъск обаче притежава още около 279 милиона опции за акции. Смята се, че Мъск притежава и около 42 процента от SpaceX, която не е представена на борсата.

Гаутам Адани: 121 милиарда долара

Индийският предприемач Гаутам Адани, шеф на "Адани груп", е единственият сред десетимата най-богати, който е увеличил състоянието си през 2022-а година. То е нараснало с 44 милиарда долара и вече е 121 милиарда. "Форбс" обаче изчислява, че е забогатял "само" с около пет милиарда долара.

Бил Гейтс: 109 милиарда долара

В продължение на дълги години основателят и дългогодишен ръководител на "Майкрософт" Бил Гейтс бе в челото на списъка на най-богатите. Той го оглавяваше в периода между 1995-а и 2010-а година и след това между 2013-а и 2017-а, когато бе изместен от основателя на "Амазон" Джеф Безос. В началото на новата година Гейтс е четвърти в индекса на милиардерите на "Блумбърг". През 2022-а богатството му е намаляло с 28,9 млрд. долара до 109 милиарда. Според "Форбс" обаче Гейтс е "едва" шестият най-заможен в света с приблизително 103 милиарда долара.

През юли Гейтс обяви в Twitter, че в бъдеще ще предостави почти цялото си състояние на фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Уорън Бъфет: 107 милиарда долара

Уорън Бъфет, познат и като "оракула от Омаха" заради изключителните си инвестиционни умения, е петият по богатство в света с приблизително състояние от 107милиарда долара в класацията на "Блумбърг". Той издирва подценени акции и се надява на дългосрочното им положително развитие. Чрез инвестиционната компания "Berkshire Hathaway" 92-годишният магнат притежава сериозни дялове в Apple, Coca Cola, General Motors и Visa.

Бъфет е обещал да дари 99 процента от богатството си. Той вече се е разделил с 49 милиарда долара от състоянието си, но пък то е нараснало с 37,5 милиарда долара през последните две години.

Джеф Безос: 107 милиарда долара

Въпреки загубите на стойност около 85 милиарда долара за по-малко от година, основателят на "Амазон" Джеф Безос все още е шестият най-богат човек в света според индекса на милиардерите на "Блумбърг". Според "Форбс" той е на пето място. В края на 2021-а Безос все още бе вторият най-заможен човек след Мъск. Той притежава малко под 10 процента от "Амазон". Дяловете на компанията загубиха над 45 на сто от стойността си от началото на миналата година. И Безос заявява, че планира да раздаде по-голямата част от състоянието си.

Лари Елисън: 91,8 милиарда долара

Съоснователят на "Оракъл" Лари Елисън се е изкачил с две места в индекса на милиардерите на "Блумбърг". Състоянието му, оценявано на 92 милиарда долара, го прави седмият най-богат човек в света. От началото на 2022-а богатството му е намаляло с 15 милиарда долара и сега, според "Форбс", възлиза на 102,4 милиарда долара.

Мукеш Амбани: 87,1 милиарда долара

Вторият индиец в списъка на десетимата най-богати хора в света е Мукеш Амбани, чието състояние се оценява на 87,1 милиарда долара. 65-годишният Амбани оглавява конгломерата "Рилайънс индъстрис", създаден от баща му Дхирубхай Амбани през 60-те години на миналия век.

Днес компанията се занимава с производство на петролни продукти, търсене на нефт, търговия на дребно и телекомуникационни услуги.

Стив Балмър: 85,8 милиарда долара

Със състояние от 85,8 милиарда долара бившият дългогодишен шеф на "Майкрософт" Стив Балмър е деветият най-богат човек в света според индекса на "Блумбърг". От началото на 2022-а богатството му е намаляло с 19,8 милиарда долара. "Форбс" оценява състоянието му на 78,5 милиарда долара. Смята се, че той притежава към четири процента от акциите на "Майкрософт".

Лари Пейдж: 82,9 милиарда долара

Лари Пейдж основава заедно със Сергей Брин технологичната компания "Гугъл" в Калифорния през 1998-а година. Според "Блумбърг" състоянието му възлиза на около 82,9 милиарда долара, докато "Форбс" го оценява на 77,3 милиарда. Пейдж притежава шест процента от "Алфабет" - компанията майка на "Гугъл". С пазарна капитализация от над един трилион долара тя е четвъртата най-голяма в света след "Епъл", "Сауди Арамко" и "Майкрософт".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я го знам ...

    7 9 Отговор
    Путин има 600 млрд.долара.Тия могат да му дишат само праха.
  • 2 Горките

    14 1 Отговор
    Тия има защо да треперят ! Имат какво да губят и могат да го загубят за по малко от 72 часа !
    Само дето не се сещам кой ги е направил и ги прави толкова "богати" !? :))
  • 3 Беловеца

    10 2 Отговор
    Чекмеджан що го няма в списъка?Сигурно не се дупи достатъчно,та краварите да му отблокират някоя от сметките .

    Коментиран от #6

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    3%
    От населението на Света
    Притежават
    97%
    От богатството на Света
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    Тези цял живот да си броят парите -
    пак няма да могат да ги преброят ‼️


    А катафалка с ремарке
    И
    коФчег с чекмеджета НЯМА ‼️

    Коментиран от #8

  • 6 няма го щото

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Беловеца":

    той е в сивия сектор и не могат да му фанат спатиите
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Колко време би Ви отнело да преброите от
    1
    до
    1 000 000 000 ❓

    "Отговорът на въпроса е ....
    между 244 и 285 години.
    Успех!"

    Коментиран от #16, #17

  • 8 Лллл

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това е крайно глупава фраза.Какво ме интерсува катафалката ще има ли ремарке или чекмедже или каквото и да било.Важно е как ще успееш и какво ще постигнеш докато си жив.Дай да не правим пари,защото ще умрем в даден момент..Ти ако живееш за да умреш е съвсем друго нещо.

    Коментиран от #9

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лллл":

    За едни парите са ЦЕЛ в живота,
    а за други СРЕДСТВО за преживяване‼️
    Някой живеят за да ЯДАТ,
    а други ЯДАТ за да живеят ‼️
    Въпрос на гледна точка , на която дори викат ФИЛОСОФСКИ ВЪЗГЛЕД‼️
  • 10 БеГемот

    4 1 Отговор
    Днеска имат утре ядец ...фалшиви цифри...те парите не са ли под дюшека и да си ги знайш....не ме занимавай...
  • 11 Статията лъже!

    13 2 Отговор
    Най-богатите на планетата са хазарските фамилии, които са собственици и на "печатницата на доларите" в САЩ - Федералния резерф!
    Ротшилдови, Рокфелери, Моргани, Кун-Льоб и подобните, все банкерски фамилии!
    "Печатницата" ФЕД само да си поиска, днес може да напише в компютрите 1 трилион долара и като ги "даде в кредит" на някоя страна, ето ти, станали са "по-богати" с още един трилион...
    Финансовата система е измислена от тях. Тези другите в статията "уж богати" са някакви техни слуги само!
    Оня психопат с инжекциите, Гейтс изпълнява техния план само...
  • 12 Понеже вече тази

    8 2 Отговор
    измама се разбра, че тези "правят пари" от нищото и така цял свят вече са поробили, те искат да разрушат тази система на наличните "пари" и да направят всичко "дигитално"!
    Така робството става още по-жестоко! Ако имаш "телефонче" (или чипче в тялото), само тогава може да участваш в тяхното "ново общество"!
    Те когато решат, тогава ще ти "пишат пари" на твоята "сметка", която ще ти е всички документи: ЕГН, адрес, шофьорска книжка, здравна осигуровка...
    Всеки така, цял свят ще им е директно подчинен! Ама ако ги напсуваш, "спират ти парите" и тебе никой в системата "не те познава"!
    "Няма те" в нито един компютър, съответно нямаш кола, къща, нямаш семейство, в болниците и при лекарите също не може да те приеме никой ...
    Всеки, който е против тях или даже те, когато си поискат, могат да изключат, когото си поискат или цели групи от хора!
    Тотален контрол, тотална диктатура! Това са планирали тези "мили и богати" хора в САЩ, за цял свят! Съвсем скоро!
  • 13 Мнение

    1 1 Отговор
    Тази пуста инфлация, направо ги е съсипала. Добре, че не мога да смятам до толкова!
  • 14 1357

    3 1 Отговор
    Всички с малки изключения са евреи.Не виждам някой да е изненадан.От край време евреите Безбожници се кланят на ПАРИТЕ, които са техен Бог.Отделно,че умеят да крадат, да печелят, и да загробват нещастници-разбират от злато, скъпоценни камъни.Кой управлява Федералния Резерв в тъпите сащ-Фамилия Рокфелер.Някой да е виждал евреин да копае, да сее, да бере домати, чушки, плодове -НЕ!Само където дрънкат пари-това е алфа и омега за тях.Вижте в Израел,онези с навитите коси на масури ,с по 6-7 деца,и които бИят чело по цял ден в Стената на плача, и не работят,но им осигуряват дрехи,храна, жилища.НО, те именно подкрепят Бенямин Нетаняху.И не пишете глупости за Президента на цяла Русия Вл. Вл. Путин-естествено ,че ще има пари за черни дни,но 600 милиарда ,долара са измислици на соросоидите/посочете сметки,номер на сметката,банка/сега дори Швейцарските Банки дават информация,за спестяванията на милионери и милиардери-това са евреите-там са парите.За нашите български милионери ,не зная за милиардери/може и да има/,не са малко-откраднати пари от гешефти от нашия любовник Б. Борисов/кюлчета, пачки пари,пистолет,той напреки на леглото гол,сниман от Мата Хари/и нейното име излезе/,братя Бобокови, Цветан Василев, братя Василеви, Васил Божков, свекър на дъщерята на Стефан Софиянски .Няма нищо случайно!Б. Борисов приемаше в кабинета си лично Васил Божков,а сега се прави на момина сълза,целуваше се с Херо Мустафа, Меркел, Урсула,а сега то раздава голям радетел на Истината,
  • 15 1357подължение

    3 0 Отговор
    За нашите български милионери ,не зная за милиардери/може и да има/,не са малко-откраднати пари от гешефти от нашия любовник Б. Борисов/кюлчета, пачки пари,пистолет,той напреки на леглото гол,сниман от Мата Хари/и нейното име излезе/,братя Бобокови, Цветан Василев, братя Василеви, Васил Божков, свекър на дъщерята на Стефан Софиянски .Няма нищо случайно!Б. Борисов приемаше в кабинета си лично Васил Божков,а сега се прави на момина сълза,целуваше се с Херо Мустафа, Меркел, Урсула,а сега то раздава голям радетел на Истината,и лъже за комунистите,като той от 19-годишна възраст е комунист,/няма право да критикува Кордела Нинова/.И, за критикарите, за парите на Вл. Вл. Путин-няма да повярвам преди да бъде представена сметка и в коя Банка държи своите пари.Лъжите,от тъпаците в сащ и протестантска противна Англия, от фашистите в Полша, Окраина, Прибалтика,ни идват в повече.
  • 16 Отговора е около 25 000 Хил години

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    От самото начало , 1,2 , 3 и т.н . Средно се изчислява до един милиард около 25 000 Хил години да се преброи . Това още през 2010-та година , на гости ми бе племенницата и се заговорихме на тази тема . По горе съм съгласен с мнението ти . Успешна година
  • 17 1ной

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За да стигнеш с броене последователно до 99 999 998 - 99 999 999 трябва дака кажеш .... Деветдесет и девет милиона деветстотин деветдесет и девет хиляди и деветстотин и деветдесет и девет ....и то без прекъсване от самото броене 1,2,3....