Last news in Fakti

6 Януари, 2023 10:20 3 406 4

Температурен рекорд в Кипър

  • кипър-
  • рекорд-
  • температура-
  • декември-
  • високи

През изминалия декември в Кипър са измерени рекордно високи средни стойности на максимални и минимални температури

Температурен рекорд в Кипър - 1
Източник: Shutterstock

През изминалия декември в Кипър са измерени рекордно високи средни стойности на максимални и минимални температури, отчете Отделът по метеорология към Министерството на околната среда. Необичайно топлият последен месец на 2022 г. предава „щафетата“ и на първия месец на 2023-а.

22,7 градуса е най-високата средна дневна температура, измерена през декември в Кипър. Тя е регистрирана в метеорологична станция на западното крайбрежие на острова и е рекорд за последните 55 години, се посочва в съобщението на Отдела по метеорология, предаде БНР.

Необичайни среднодневни максимални температури – над 20 градуса, са отчетени и на редица други места на острова.

Средните дневни минимални температури в Кипър също са сред най-високите, регистрирани някога през декември, като в много райони на страната те са били над 12 градуса.

В същото време падналите през месеца валежи са много ниски - едва 32% от нормалното.

Заради недостига им изминалият декември е най-сухият за последните 17 години и 13-ият най-сух декември от 1901 г., се казва в съобщението.

По-топъл от нормалното ще е и януари, а количеството дъжд през него ще е „разочароващо“, прогнозира Метеорологичната служба.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаберий

    3 0 Отговор
    Снимката е от Кирения, Северен Кипър.
  • 2 6666

    1 0 Отговор
    Те са свикнали на топло .
  • 3 Балканджи Йово

    0 4 Отговор
    2-3 дни на минус 7 и са изгинали, робинзоновците с обратни наклонности
  • 4 Грета Тунберг

    2 0 Отговор
    Няма глобално затопляне...няма...