Last news in Fakti

8 Януари, 2023 12:05 1 274 4

Вучич: Предстои ни труден период, ще се борим

  • александър вучич-
  • кфор-
  • сърбия-
  • президент-
  • косово

Сръбският президент Александър Вучич се обърна към обществеността, след като получи отговора на КФОР на искането на Белград сръбските сили да се върнат в Косово и Метохия

Вучич: Предстои ни труден период, ще се борим - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич се обърна към обществеността, след като получи отговора на КФОР на искането на Белград сръбските сили да се върнат в Косово и Метохия

„В тяхното внимателно съставено писмо, адресирано до правителството на Сърбия, което аз също получих, те ни отговориха, че смятат, че няма нужда от връщане на сръбската армия на територията на Република Косово, като се позоваха на Резолюция 1244. Но не и на залегналото в нея, че нямат право да откажат това искане. Позоваха се на нормативната уредба, за да запазят реда . Така допуснаха още една грешка", каза той, цитиран от B92.

Вучич допълва, че от КФОР са написали също, че "внимателно следят какво се случва на север", въпреки че само два часа по-рано е стреляно по момчета от сръбска националност.

"Не е ваша работа да се тревожите за барикадите на север, а за всички сърби в Косово и Метохия. Тяхното ръководство е загрижено за политическите решения, за членовете на НАТО, които са организаторите на всичко това, а не за реалната сигурност. Те са само политически инструменти в ръцете на най-могъщите западни сили и ще видим какъв ще бъде нашият отговор.Ще изчакаме и ще посочим как и на кои места не са защитили сръбския живот. Като на момчето Стеван Томич в Клокот. Да не говорим за момчето Стефан Стоянович. Кампанията по света в подкрепа на Курти /б.р премиерът на Косово Албин Курти/ е срамна. Все едно той случайно е застрелял детето", каза той.

Той добавя, че никой от служителите не му е изпратил съобщение, че е притеснен от нападението над децата.

„И стрелбата по сръбските момчета не ги е впечатлила. Това говори за всички тях и за отношението им към сръбския народ. Не очаквах различен отговор от КФОР. И въпросът е дали да отидем на Сесията на Съвета за сигурност. У нас т. нар. патриоти, които само създават проблеми на страната, ще искат заседание на Съвета за Сигурност на ООН. Ще отидем. Добре, руснаците ще ни подкрепят. Но там ще гласуват да не връщат сръбската армия и полиция. Какво ще правим след тази сесия, запита Вучич.

Той добави, че през 2010 г. няколко политици от Сърбия, поради популярността си, са поискали становището на Международния съд в Хага и "знаем какво се е случи там".

"Какво ще правим, ако отидем на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, какво ще получим, ако там гласуват, че нашата армия не може да се върне? Да оставим възможността Курти да я използва за себе си ли?", каза той.

„Ще продължим борбата си и няма да им е лесно да отговорят на въпросите ни“, добави Вучич.

"Не говореха за сръбските момчета, затова казаха, че е имало стрелба. Нямаше стрелба, но от омраза към сръбския народ един човек стреля по децата, които носеха коледна елха, това е причината ," той каза.

"Казват, че няма да ни позволят да разделим Косово. Кой иска да направи това? Те ще направят всичко, за да избегнат възможността Сърбия да бъде стабилна. Вярвам, че ни предстои труден период, ще се борим. Проблемите ще продължат за нас всичко това е резултат, на атмосферата, която създаваше режимът на Курти, продължи Вучич.

"Ние нямаме собствени сили в южната част на Косово и е много трудно да се борим за сигурността на сърбите - освен като се обърнем към НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ги ли познавате вече

    1 5 Отговор
    КФОР и ООН пак излъгаха и се подиграва на Сърбия.

    Коментиран от #2

  • 2 Албанец ама реалиста моля

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не ги ли познавате вече":

    Да,не познавате, ама Вучич.
    Май вижда му се края,със неговите лъжи, оплаквания ,пречки и празни обещания.
    Значи всичко това се прави само за персонални изгоди,а за народа нищо, пълно нищо.
    Те разбраха всичко и вече започват явно да излизат лека полека ,и да говорят истината.
    Не е лесно да оправдаеш лежите направени 10-12 години наред.
    А сега за всичко са виновни НАТО,ЕУ .
    ЩЕ БЪДЕ ИНТЕРЕСНА ТАЗИ ГОДИНА.
  • 3 Другия Луд

    2 1 Отговор
    С кой ще се бориш бе смешник
  • 4 Съжалявам за момчетата!

    0 0 Отговор
    ...Но тяхната стрелбата по тях и последвалата смърт на едното дете е само СЛЕДСТВИЕ!....Следствие на курса на конфронтация поет от Сръбската държава в лицето на нейния президент Александър Вучич!След като знаем чие протеже(близък на Милошевич и член на неговата партия) е той и какви са възгледите му няма нищо учудващо в станалото.И ако си мисли,че така ще си върне Косово и нещата ще са по мед и масло не е познал.Вместо местните сърби да сремят да се интегрират в Косовските структури и да имат политическа тежест той ги кара да се конфронтират силово!Това няма да му донесе успех,повече от ясно е!Най-много някоя нова операция на НАТО,която да охлади прекомерната му войнственост!
Новини по държави: