Last news in Fakti

14 Януари, 2023 07:15 1 047 14

ООН призова талибаните да премахнат незабавно "потисническите ограничения" срещу момичета и жени в Афганистан

  • оон-
  • афганистан-
  • талибани-
  • жени-
  • съвет за сигурност

В съвместно изявление на 11 от общо 15 членове на Съвета за сигурност се казва, че жените-хуманитарни работници имат ключово значение за справяне с "тежката хуманитарна ситуация" в страната

ООН призова талибаните да премахнат незабавно "потисническите ограничения" срещу момичета и жени в Афганистан - 1
Снимка: ЕПА

Голямо мнозинство от страните членки на Съвета за сигурност на ООН призоваха вчера талибаните, които управляват Афганистан, да премахнат незабавно "потисническите" ограничения срещу момичета и жени, включително последната забрана жени да работят за хуманитарни организации, която задълбочава вече тежката хуманитарна криза в страната, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В съвместно изявление на 11 от общо 15 членове на Съвета за сигурност се казва, че жените-хуманитарни работници имат ключово значение за справяне с "тежката хуманитарна ситуация" в Афганистан, защото те осигуряват "решаваща животоспасяваща подкрепа на жени и момичета", до които мъжете не могат да достигнат. В изявлението се подчертава настояването на Съвета за "безпрепятствен достъп до хуманитарни организации независимо от пола".

Японският посланик в ООН Кимихиро Ишикане, който в момента председателства Съвета за сигурност, предостави изявлението на журналистите преди закрито заседание на съвета, обграден от дипломати от останалите 10 страни членки, подкрепили декларацията - Албания, Бразилия, Еквадор, Франция, Габон, Малта, Швейцария, Великобритания, САЩ и Обединените арабски емирства. Четирите членки на Съвета за сигурност, които не подкрепиха декларацията, са Русия, Китай, Гана и Мозамбик.

Посланикът на ОАЕ Лана Нусейбе, която свика срещата заедно с Япония, каза пред журналисти след заседанието, че основни пунктове в дискусията са били единството сред хуманитарните организации, ангажиментът на Съвета за сигурност, необходимостта от продължаване на контактите с талибаните.

Според дипломати някои от страните оказват натиск Съветът за сигурност да приеме резолюция с настояване талибаните да отменят всички свои разпоредби по отношение на жените и момичетата, но все още е рано да се каже, че това ще се случи.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик съобщи, че специалният пратеник на ООН за Афганистан Роза Отунбаева е казала по видеоконферентна връзка, че ограниченията срещу жените и момичетата, наложени от талибаните, нарушават основни човешки права и "противоречат на уверенията, които талибаните дадоха преди да вземат властта, за ролята на жените в тяхната страна".

11-те членки на Съвета за сигурност също така настояват за незабавна отмяна на забраната момичетата да посещават средни училища и момичета и жени да следват в университети, както и за вдигане на ограниченията върху човешките права и свободите на жените.

Посланичката на Великобритания в ООН Барбара Уудуърд написа в Туитър, че в резултат на забраната за жените да работят в хуманитарни групи "15 процента от неправителствените организации са спрели всякаква работа в Афганистан, а 68 процента значително са ограничили дейността си". "Хуманитарна помощ не може да има без жени", допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛФА КЕНТАВЪР

    6 7 Отговор
    ТАЛИБАНИТЕ не са ХОРА те са ПРЕСТЪПНИЦИ това което ТАЛИБАНИТЕ ДАЕШ е ДРУГИ подобни АРАБСКИ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ вършат ПРЕСТЪПЛЕНИЯ а дали КОРАНА го ПОЗВОЛЯВА

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАХАХА

    12 1 Отговор
    Ама е сега веднага толибаните ще ги послушат и междудругото какво стана със златния резерв на Афганистан дали го разблокираха или ООН затова не го е грижа? Смешници смешни.
  • 4 о-нее

    13 0 Отговор
    Не можеш да даваш ултиматуми на такава силна държава като Афганистан, там кедето една вечер всички американци се изнесоха като "таковани" моми.....
  • 5 кимихиро

    16 0 Отговор
    Шумиту,избърши сълзите,приятелю!Разбирам те,реве ти се,но все пак си мъж!Американското ООН,защо не каже нещо за геноцида над индианското население в сащ и канада?В пресата се появиха ужасяващи факти!Канадски дом за деца ,затворен 1999 година-до него са открити масови гробове на деца,индианчета.....

    Коментиран от #6

  • 6 Ай стига

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "кимихиро":

    Повдига такива въпроси ,отговор няма да получиш,ноооо канадските управляващи се извини ха на индианците и те вмигом им "простиха ,така че всичко е наред.
  • 7 Стил

    5 0 Отговор
    Защо пишат само за Афганистан...... в Дубай жените също са покрити от главата до краката , ами Катар , ОАЕ, не знам за другите мюсолмански страни , но се съмнявам в повечето , жените да се разхождат с бяли рокли на цветчета . Само Турция е нормална държава , благодарение на Ататюрк...велик политик . Само че Ердоган скоро разреши носенето на забрадки и бурки, което показва връщане на зад и пренебрежение към заветите на Ататюрк.

    Коментиран от #11

  • 8 Какво им е на жените, я каква

    7 3 Отговор
    красавица е на снимката!? Кои са тези, които ще казват как хората искат да живеят? Може пък да им е добре така на жените. Как тука искат да въведат джендърството, това ООН защо спи, краварският САЩ ли е образеца им?
  • 9 аз само питам урсула

    7 0 Отговор
    на тия сега санкций ще налагаме ли или то там тоя номер няма да мине
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Виж ся..

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стил":

    Ердоган "разреши" а не "наложи" носенето на забрадки,въпрос на личен и свободен избор.Мюсюлманките на Запад също ходят така,по собствено желание..
  • 12 Трансеврообратен

    2 0 Отговор
    Иначе какво ще им сторят???Ще изпратят САШ да ги нападнат отново ли или да бегат отново???
  • 13 ПРИПОМНЯНЕ

    1 0 Отговор
    Интересно беше, че първата работа на американците в Кабул, бе да проведат конкурс за "Мис Афганистан".........
  • 14 ивелин

    1 0 Отговор
    В 2003 година Америка окупира Афгaнистан под предлог , че там нямало демокрация и човешки права.Преди година и пол вина бяха принудени да напуснат а до тогава тези престъпници и убийци тая сган убеждаваше Светът ,че там се изгражда ново Демократично общество и там ще цари демокрация. Само лицемерните предатели, анормалните, бавноразвиващите биха им повярвали но не и нормални хора.Много пъти бях казал, че -- Афганистан е още във феодалния стадий на развитие за каква демокрация говорят тези ид....оти и сега трябва да питаме тези престъпници Окупатори За 20 години не сте променили нищо какво правихте толкова години там. Излиза , разрушавахте и убихте хиляди мирни граждани за удоволствие -- извършихте хиляди престъпления---- и не наказано избягахте като убеждавахте ,че Афганистан е вече демократична страна.
Новини по държави: