Last news in Fakti

27 Януари, 2023 14:50 776 1

Дъщерята на Назарбаев може да продадe дела си в Народната банка на Казахстан

  • казахстан-
  • дъщеря-
  • назарбаев-
  • народна банка

Според агенция "Блумбърг" "Алмекс", която контролира 69,5% от "Народната банка", обмисля да намали дела си, като ускори подаването на оферти от потенциални инвеститори

Дъщерята на Назарбаев може да продадe дела си в Народната банка на Казахстан - 1
Снимка: Shutterstock

Групата "Алмекс", която е собственост на Динара и Тимур Кулибаеви, дъщерята и зетят на първия президент на Казахстан, обмисля да продаде миноритарен дял в Народната банка, най-голямата банка в Казахстан, съобщи "Интерфакс", позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Според агенция "Блумбърг" "Алмекс", която контролира 69,5% от "Народната банка", обмисля да намали дела си, като ускори подаването на оферти от потенциални инвеститори. Компанията не е представила ясни условия на сделката, а подробностите за продажбата могат да се променят в зависимост от пазарните условия.

От пресслужбата на "Алмекс" съобщиха за "Интерфакс", че по отношение на "Народната банка" групата постепенно се насочва към увеличаване на свободно търгуваните акции и е винаги отворена за предложения за придобиване на миноритарни дялове в кредитната институция. Ключовият фактор за "Алмекс" в това отношение е "да увеличи ликвидността на акциите и да разшири кръга на акционерите, като същевременно запази контролния пакет, т.е. поне 51% от акциите".

Още през 2019 г. групата обяви, че след многобройни призиви от международната инвеститорска общност "Алмекс" е готова да обмисли варианти за увеличаване на ликвидността на акциите на "Народната банка", като същевременно запази контролния си пакет.

"Като цяло частичната продажба на акции - това е по-скоро установена международна и казахстанска практика за ценни книжа на емитенти, които се търгуват на международни фондови борси.

Много е важно да се отбележи, че всички варианти ще бъдат разгледани, като се вземе предвид благоприятната пазарна конюнктура. Ние, като основен акционер, сме заинтересовани от повишаване на ликвидността на акциите и капитализацията на "Народната банка"", - обобщават от "Алмекс".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    0 2 Отговор
    Пионките на Пу в Казахстан усетиха накъде духа вятърът. Казват му чао.