Last news in Fakti

31 Януари, 2023 08:17 7 462 42

"Росатом" към България: Стриктно изпълняваме договора – въпреки външните фактори

  • росатом-
  • русия-
  • българия-
  • аец-
  • договор-
  • енергетика-
  • кирил комаров-
  • росен христов-
  • твел-
  • атомна енергетика

Писмото е по повод публични изказвания на служебния министър на енергетиката Росен Христов

"Росатом" към България: Стриктно изпълняваме договора – въпреки външните фактори - 1
Снимка: Shutterstock

Организациите в състава на държавната корпорация "Росатом" винаги стриктно са изпълнявали и продължават да изпълняват всички свои договорни задължения, притежават репутация на надеждни и отговорни доставчици. Ние винаги сме се отнасяли към това с приоритетно внимание и не сме допускали сривове и забавяния на доставките, въпреки всякакви възникващи външни фактори. Това пише в писмо на заместник-генералния директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров до министъра на енергетиката на България Росен Христов, предаде БТА.

Писмото е по повод публични изказвания на служебния министър на енергетиката Росен Христов по отношение на дейността на "Росатом", нейни дъщерни организации и партньорските им взаимоотношения с България, уточняват от руската компания.

"Акционерно дружество ТВЕЛ изцяло е изпълнило своята програма за доставки на ядрено гориво за 2022 година, включително и за страни членки на Европейския съюз. Общо са осъществени над 20 пратки на ядрено гориво до нашите европейски клиенти, от тях – две доставки за АЕЦ "Козлодуй". Всички тези доставки са извършени в срок, без никакви сривове и забавяния. Абсолютно не се съмняваме в това, че и програмата за доставки за 2023 година и следващите години ще бъде изпълнена също така без закъснение", пише Комаров и добавя "от наша страна няма затруднения, които биха могли да попречат на изпълнението на договорните задължения на руските организации. Показателно е, че именно на 22 декември 2022 година – в деня, когато сте направили това изявление – успешно е завършена доставката на поредната партида свежо ядрено гориво за АЕЦ "Пакш" в Унгария. Маршрутът на тази доставка преминава включително през Черно море и през територията на България".

Акционерно дружество ТВЕЛ не е излизало с инициатива за внасянето на каквито и да било промени в действащия договор за доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", за които пишат българските медии, като цитират Вас, посочва Кирил Комаров в писмото си до Росен Христов. Организациите от държавна корпорация "Росатом" държат на репутацията си на надеждни доставчици и никога не са използвали своите договори за оказване на натиск върху партньори казва Комаров.

Заместник-генералният директор на "Росатом" добавя, че лицензът на Федерално държавно обединено предприятие "Производствено обединение "Маяк" за извършване на дейност по обработка на ядрено гориво не е бил отнет, тази дейност продължава да се извършва и в момента. Извозването на отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" в рамките на 2022 година е отлагано няколко пъти, както поради нерешения въпрос за сключване на застрахователен договор от българската страна, така и по обективни причини заради ниското ниво на река Дунав. В тази връзка е взето съвместно съгласувано решение за отлагането му за 2023 година, казва Комаров.

По повод изказвания на Росен Христов, че пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще премине към горива от "Уестингхаус", Комаров заявява, че "съмнения буди предположението, че в процеса на внедряване на горивото от алтернативен доставчик по надлежен начин ще бъдат изпълнени всички необходими обосновавания, на първо място за случая, когато горивото ще се експлоатира в смесени активни зони. За такъв сценарий гарантирането на безопасната експлоатация на енергоблоковете, а също и нормалното функциониране на системата за вътрешнореакторен контрол, са възможни само при предоставяне на входни данни и подготовка на съответните разчети с участието и на двамата доставчици. Наред с това държавната корпорация "Росатом" и организациите, влизащи в нейния състав, не са получавали съответните запитвания от АЕЦ "Козлодуй". Експлоатацията на смесена активна зона без надлежни разчети и обосновавания е сериозен риск от гледна точка на ядрената безопасност, като отговорността за това ще носи изцяло операторът на АЕЦ". "Росатом" остава изцяло отворена за диалог, основан на доверие и обмен на информация за целия комплекс въпроси на руско-българското сътрудничество в областта на ядрената енергетика, завършва писмото си Кирил Комаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    64 13 Отговор
    Росен Христов слугата на Радев естествено лъж като истински козяк
  • 2 ЛЪЖАТ

    23 102 Отговор
    Като руснак те убеждава че всичко е наред,по добре погледни слънцето.
    Няма по големи лъжци и интриганти от тях.

    Коментиран от #10, #30

  • 3 ХАХАХА

    84 10 Отговор
    Като ми пееш Пенке ле ,кой ли те слуша ? Важното е да се изпълняват заповедите от козяците ,тъй като този няма собствено мнение.
  • 4 Госあ

    85 13 Отговор
    Продажните слуги на запада не се интересуват нито от безопасността, нито от благосъстоянието на народа. Ако беше така, Белене вече щеше да работи. Иначе е ясно, че доставките ще продължат, защото и франсетата зависят от тях.
  • 5 Българин🇧🇬

    87 8 Отговор
    България се управлява от хомосексуалисти

    Коментиран от #17, #38

  • 6 Само питам

    26 17 Отговор
    Радев ли ги учи така да лъжат или една от първите соросоидки в България Биляна Йотова?

    Коментиран от #14

  • 7 Урюрвкос

    45 7 Отговор
    29 март 2017 Уестингхаус започва процедура за банкротство и оставя недовършени 4 бр реактора. Касетите в активната зона получават износ на стените до 21 микрона докато руските максимум 4мкм и т.н.
  • 8 доде им акъла

    15 48 Отговор
    Алкашите скоро и ръка ше целуват,щото денег нетъ
  • 9 Укропат

    46 9 Отговор
    Ние с шефчето се сърди е и тропкаме с крачета. Няма пък. Няма да взимате от руснаците. Това е против демокрацията и ценностите. Искаме на вас да ви е зле за да може да му е кофти на Путин.

    Коментиран от #18

  • 10 Кочо

    73 10 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЪЖАТ":

    За кое лъжат бе т@@@ко? До сега как функционираше АЕЦ Козлодуй, с какво гориво, имало ли е някакви проблеми? Трябва да се взриви централата в изблик на слугинаж пред американците ли? Това са престъпни изказвания и намерения свързани със заплаха за сигурността на България и живота на населението и!
  • 11 гойда орки!

    16 47 Отговор
    явно им припари като окупираха запорожката аэц
    и видяха че самоварите вървят и с американски касети 😆
  • 12 Българин

    15 52 Отговор
    нека да реват ватенките-никой не им иска суровините-РАЗПАД И ФАЛИТ НА КОЧ..ТА

    Коментиран от #27

  • 13 Пламен

    16 54 Отговор
    Всеки лев даден на рашистка фирма финансира убийствата на деца и жени в Украйна
  • 14 оня с коня

    15 15 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Редовно такива като тебе яростно нападат Радев че играел за Запада срещу Русия по значителен брой Въпроси.И възниква логичният въпрос:ЗАЩО никога никой от вас не призова за ИМПИЙЧМЪНТ на Радев,камо ли да излезете на Площада пред Президентството с искане за свалянето му?

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Начо

    15 53 Отговор
    Газпром наруши договора. Спряха доставките на предплатени от България количества. Показахме им среден пръст и сега са по сговорчиви. Скоро ще се молят да им купуваме суровините. Ще им кажем,...може на половин цена

    Коментиран от #23, #25

  • 17 Един българин

    4 22 Отговор

    До коментар #5 от "Българин🇧🇬":

    Също като в Русия

    Коментиран от #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 фен

    52 9 Отговор
    Пука му на Сорос за някаква си авария в България, той си е надалеко! Пък за Европа - колкото по - зле, толкова по - добре!
  • 20 12343211

    12 21 Отговор
    Унгария и Египед са тъпи, а ний сме още по - тъпи като ще купуваме руско минало през друга държава...
  • 21 Светът не се нуждае от Сащ

    52 10 Отговор
    Краварите си гледат само интереса! Въобще не ги интересува ядрената безопасност на Козлодуй, те са далеч... Същото е в Укрия - не загиват за интересите им... Без Сащ ще има мир!

    Коментиран от #32

  • 22 Бесни българи

    33 7 Отговор
    И какво ибез АЕЦ ще останем така както американците ни спряха Белене???
  • 23 Запознати

    16 4 Отговор

    До коментар #16 от "Начо":

    Лъжата ти е плитко скроена!
  • 24 Сирене

    32 7 Отговор
    Усетингхаус = Бууууууум. Поне няма да има соросоидчета.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Само питам

    17 8 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Не ти лиме странно, че само петата колона сочи Радев за русофил, а всичките му кабинети до едни соросоиди? Тази игра вече е изтъкна Радев е шпионин на козяк и играе с ПП-ДБ

    Коментиран от #33

  • 27 скапан бандерец..

    10 15 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Оди у белене,при русскио реатор-малко е студеничко..но ще свикнеш.
  • 28 Ушанков

    10 23 Отговор
    Организациите в състава на държавната корпорация "Росатом" винаги стриктно са изпълнявали


    Хахаха те и ГАЗПРОМ ,така викаха .
    Руски мошеници.
  • 29 1122

    17 2 Отговор
    Нашите министри да внимават какво приказват на обществени места,да не стане така,че с незнанието си да объркват доставките и рециклирането на ядреното гориво.Едно е да знаеш какво приказваш,друго е да приказваш без да знаеш.Затова са специалистите!А министрите са говорителите на специалистите,защото всеки неможе за знае всичко,и никой не трябва да изземва функциите на другия. Има един виц дето на Иванчо му поискали 50 лв. назаем,а той отговорил: имам споразумение с банката,да не давам пари на заем,а тя да не продава понички.
  • 30 Те викаха

    11 24 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЪЖАТ":

    И че няма да нападат Украйна .
    Хахага .
    Знаем ги какви са Кремълските Терористи.
  • 31 Раша

    6 18 Отговор

    До коментар #17 от "Един българин":

    Се управлява от доказан Гей-зър .
    Затова родния Русофил ,все джендъри му се привиждат.
    Трудно е всеки ден да целуваш снимката на Путлерана, въпреки да знаеш
    Че е доказан Педо-фил.
  • 32 Комуновирус

    7 19 Отговор

    До коментар #21 от "Светът не се нуждае от Сащ":

    Без Русия ще си живеем по-добре и ще има мир.
  • 33 оня с коня

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    Ще повторя въпросът си:ЗАЩО всички които обявявате Радев за Западно настроен не излезете на Площада с викове ИМПИЙЧМЪНТ?ГЕРБ ГАРАНТИРАНО ,ПП , ДБ и ДПС - СЪЩО.Ама излезте бе- времето не е чак толкова студено!

    Коментиран от #35

  • 34 Радеффф

    10 1 Отговор
    Какво правят министрите ти?!? И те ли са на хранилката на Козяк??
  • 35 Е то

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "оня с коня":

    От това викане си докарахме пп които доставят оръжия на Украйна
  • 36 знаещ

    15 2 Отговор
    Българските политици американски подлоги съсипаха държавата ни не ни остана капка суверенитет сега съсипаха и атомната ни енергетика след като сащ ни накараха да затворим от първи до четвърти енергоблокове при условие че в словакия и до момента работят такива и накараха бойко да спре белене и южен поток не говорим за турски поток сега мръсните американци идва ред да строят атомни мощности и то на същото място където унищожиха действащи такива на това му казвам превземане на държавата без да е нужна война като в украйна крайно време е да се осъзнаем и да гласуваме за възраждане единствената партия която държи на националния суверенитет и на всичко българско
  • 37 Хан Аспарух

    5 15 Отговор
    Само болен мозък би искал да се строй руския корупционен проект Аец Белене ,знаейки, че се намира в земетръсна зона,а за старите и допотопни руски реактори да не говорим. Един пример еврокомисията е отпусната до сега над 800 милиона евра на България за сигурността на Аец Козлодуй. Така, че моля не пишете глупости и откровени лъжи, ако сте българи, а не руснаци. В България има регистрирани над 54 хиляди руски фирми почти всички се занимават с руска хибридна пропаганда в полза на Русия, но за сметка на България.

    Коментиран от #39, #41

  • 38 Болярин

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин🇧🇬":

    А ти си главният управител, нали !?!
  • 39 Пак съм аз

    1 8 Отговор

    До коментар #37 от "Хан Аспарух":

    Спокойно - украинците чувствително разреждат присъствието на тая свинска тения !!!

    Коментиран от #40

  • 40 До теб

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Пак съм аз":

    Ти глей тия утре да не стигнат до Дунава, че къде ще се вреш ти по кочините, мамин сладък.
  • 41 ИЙЙЙ ТОА ХАН АСПАРУХ КЪК

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хан Аспарух":

    Са ДОВЛЕЧЕ В ТАА ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА..?!!!?!?!! ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ТОЧНО ТУКА ЛИ ИЗБРА ДА РАЗШИРЯВАШ ОНГЪЛА.....
  • 42 Менделеев

    0 0 Отговор
    Май ще измислите нова физика.може ли такивакретенибе ?Смесени активни зони😁
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания