Last news in Fakti

31 Януари, 2023 09:20 1 516 27

В Антарктида руснаците ще отглеждат дини и краставици

  • русия-
  • станция восток-
  • антарктида-
  • дини

"Известия": на антарктическата станция Восток е докаран комплекс за отглеждане на дини

В Антарктида руснаците ще отглеждат дини и краставици - 1
Снимка: Shutterstock

С помощта на шейно-гъсеничен влак до антарктическата станция Восток беше докаран фитокомплекс за отглеждане на дини и краставици. Това съобщава изданието "Известия" с позоваване на геофизика и магнитолога от Арктическия и антарктически изследователски институт на Росхидромет Андрей Тепляков.

Самото оборудване е разработено в Агрофизичния институт в Санкт Петербург. Доставката на товара от крайбрежната антарктическа станция до местоназначението на станция "Восток" отнело около 50 часа. След строителни и сондажни работи ще започне експеримент за отглеждане на горски плодове и зеленчуци. Като проби бяха избрани обещаващи руски и чуждестранни сортове дини с ранно узряване.

Самата технология представлява специален комплекс от хранителни формули за растенията и LED осветление, което замества слънчевата светлина. В допълнение, фитокомплексът не предполага наличието на почва, вместо това се използва специален материал, който поддържа кореновата система. Накратко, това ще позволи на продуктите да имат същия вкус и аромат като тези на естествено отгледаните плодове.

Първите растения по тази технология се появиха във "Восток" преди три години, а миналата година успяха да съберат около 30 килограма домати и девет килограма сладки пиперки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    11 7 Отговор
    А нема ли да прават и сух суджук от пингвини?🐥🐥🐥🥳🤡👍
  • 2 Ми газ имат

    15 17 Отговор
    И могат да стоят орънжерии и да ги отопляват където си искат!!! Запада да не би да завижда?!
    В Германия вече спират частично тока, а студените жилище мухлясаха.
  • 3 12343211

    10 2 Отговор
    Стана по-топло на Земята... и овошки ще посеем.
  • 4 Вашето Мнение

    15 11 Отговор
    Не знам дали ханъм иска да иронизира, но бил съм в Якутск, там имат изградена огрромна ботаническа градина, в която виреят и плододават тропични видове. С научно-техническите си достижения руснаците са на светлинни години пред западния жинжиляк.

    Коментиран от #7, #9, #25

  • 5 Българин

    17 10 Отговор
    тия руснаци верно изтрещяха -имат толкова много земя-решиха в леда да гледат дини.....

    Коментиран от #8, #15

  • 6 Гошо

    10 1 Отговор
    Интересно защо ли го правят това ,всеки случай не е за да садят боб по Чукотка
  • 7 Българин

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "Вашето Мнение":

    да си беше останал там,копейке -какъв го дириш в Лондон
  • 8 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Не е това причинатааа
  • 9 Така е шефе,

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вашето Мнение":

    Даже използваха
    „Зимник.”..замръзнала река лена
    За ПЪТ....😱там магистрала
    Като тракия.....няма😀
  • 10 На краставичар,краставици !

    6 6 Отговор
    Пингвин 🐧 с ушанка
    Бяла мечка с ватенка
    И тюлен с ботуши
  • 11 един от многото

    10 7 Отговор
    Докарали са и украински моми , сутрин да обират краставиците!
  • 12 За да избегне Темида....

    5 6 Отговор
    Полуръста бяга в Антарктида....
  • 13 Путин обича...

    7 5 Отговор
    Дебели и криви краставици....
  • 14 Ето това е наука, а не

    7 2 Отговор
    като нашите пимпиревци, ходят да броят пингвини, да се чифтосват и да поркат алкохол. На Пимпирев носът се е подул като камба, а това е от алкохола.
  • 15 Умен по цялата глава

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Има видеоклипове на младежи - руски активисти заснели изоставени села около Москва...Огромни територии тотално обезлюдени ..Къщите с мебелите - празни ,църквите изоставени,земята - необработена и подивяла...Обаче ламтят за земята в Украйна....И краставици и дини в Антарктика да хранят пингвините...

    Коментиран от #20, #23

  • 16 Смях

    6 4 Отговор
    Откачени
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 црррр

    1 2 Отговор
    Мъного добъре! После да отглеждат и домати.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "црррр":

    И нашите мисирки и мисири ще пеят "Тез червени домати , кой ги и т.н."
  • 23 Глупости пишеш.

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Умен по цялата глава":

    Процесът на изоставяне на доскорошните села не е нито руски, нито даже съветски, а е глобален - тези дни /а всъщност периодично/ се появяват съобщения, че еди-къде си се продават жилища и земя за по един долар или евро. Пустеещи земи и села в България също дал Господ /ама май не Господ, а "демократичните промени"/ . а "ЛАМТЕЕНЕТО" ЗА "УКРАИНСКИ" ЗЕМИ НЕ Е В ОСНОВАТА НА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА, А Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ИНВАЗИЯТА НА НАТО. В разглежданата статия доминиращ е фактът, че се правят - и вече успешни - опити за създаване на нещо ново в световен план. И ако не можем да оценим подобни опити, а политизираме всеки подобен жест, значи че нещо в идентичността ни е изкривено - къде от комплексираност, къде от недостатъчна интелигентност..
  • 24 В ТАЗИ ОБЛАСТ ИМАМЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сър Пичук":

    ПОСТИЖЕНИЯ - гледам тия дни - реклама на ракия от тикви. Българска. Лошо ли е? /Впрочем - преди години опитахме да варим ракия от домати. Ферментацията уж е същата ... НЕ СЕ ПОЛУЧИ!/ Но правихме от кубинска меласа /внасяше се много, преди "демокрацията, естествено./ Получи се, но вкусът беше малко тежък, а цветът - неракиен. Изаставихме и този проект...

    Коментиран от #26

  • 25 Абе ти

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вашето Мнение":

    и в Иркутск си ходил, и в западния жинжиляк си се затривал, ама пак се върна тук, лично да ни изкоментираш голямата новина
  • 26 Соцфосил

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "В ТАЗИ ОБЛАСТ ИМАМЕ":

    Понеже всичко останало бяхме оправили и се занимавахме с глупости като "ракия от меласа" Това "внесена от Куба" ме подсеща, че 90% от тях бяха, щото трябваше да показваме "дружеския обмен между братските комунистически народи" водещ до тъ потия след тъ потия. Меласата, другарЕ, си е ЧИСТА ЗАХАР плюс малко отпадъчни продукти и самата тя е остатъчен продукт от производство на захар, който е двойно/тройно варен. В нея няма АРОМАТ на нищо освен на карамелизирано, което е ОБРАТНОТО на това, което искаш от една расова алкохолна напитка и определено няма нищо общо с характера на нашите ракии. Това нещо влиза в графата "експерименти да създадем нещо за напиване", което за руснаците може и да е "интересно", но нормалните нации се смеят на такива "инициативи".
  • 27 тиквенсониада

    0 0 Отговор
    А ние в Банкя отглеждаме ТИКВИ ! Там е благодатната почва за един бостан ! Гарантирано от.......
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания