Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Януари, 2023 14:15 799 22

Euractiv: Не се очаква бързо решение за присъединяването на Украйна към ЕС

  • украйна в ес-
  • среща на върха в киев

Лидерите на ЕС и Украйна възнамеряват да потвърдят, че "бъдещето на Украйна и нейните граждани е в Европейския съюз"

Euractiv: Не се очаква бързо решение за присъединяването на Украйна към ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

На срещата на върха ЕС-Украйна в Киев на 3 февруари ще присъстват председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховния представител на ЕС за външната полтика и политиката на сигурност Жозеп Борел. Те трябва да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски в петък, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според чернова на комюнике, с която се e запознало независимото издание Euractiv, лидерите на ЕС и Украйна възнамеряват да потвърдят, че "бъдещето на Украйна и нейните граждани е в Европейския съюз" и "техния ангажимент да подкрепят по-нататъшната европейска интеграция на Украйна".

Освен това на срещата ще бъде обсъден безмитен достъп за украински износ, достъп до зона без роуминг и включване в единна зона за плащания в евро.

Но въпреки решението да се предостави статут на кандидат на Киев миналия юни,

перспективата за влизане на Украйна в близко бъдеще остава малко вероятна, съобщава Euractiv, цитирайки анонимен дипломат от ЕС.

Няколко дипломати от ЕС казаха, че езикът в проектодекларацията е станал "твърде прогресивен за някои от по-скептичните страни-членки и се очаква съпротива от Франция, Германия, Испания, Нидерландия, Португалия, Дания и Белгия".

Френският президент Еманюел Макрон каза миналата година, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към блока.

В лични разговори представители на ЕС, работещи по въпроса, отбелязаха, че Украйна е постигнала значителен напредък в приемането на нов закон за медиите и насърчаването на ключови кандидати за Специализираната антикорупционна прокуратура на страната.

"Като се има предвид, че това е държава във война, те наистина положиха огромни усилия, за да направят това, което процесът на разширяване изисква от тях", каза представител на ЕС, запознат с въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    1 21 Отговор
    Ако Французите дадат Мираж 2000 повече никой няма да иска да си купи Миг и Су след войната

    Коментиран от #5, #22

  • 2 ес и нату

    21 4 Отговор
    са фашистки организации
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХИТЛЕР

    26 2 Отговор
    УКРАЙНА ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ВЪВ РСФСР
  • 5 А бееее

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Още един експерт. Ма то вече обикновенни хора няма бе

    Коментиран от #7

  • 6 Уточнение

    12 0 Отговор
    а бе, то въобще не се очаква.
  • 7 Ммм дааа

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "А бееее":

    ей това му се казва държава само от експерти. Е на това му се казва образование - соросоидно образование.

    Коментиран от #8

  • 8 Уточнение

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ммм дааа":

    Експерт до експерта и между тях още един експерт.

    Коментиран от #12

  • 9 О-крайнец

    12 0 Отговор
    Хаха, сега от ЕС ще им дадат срок и съвети как да си оправят икономиката и върнат задълженията, и после евентуално ще им дадат статут на страна членка 😂😂🤭🤭🤭

    Коментиран от #17

  • 10 А бе

    10 1 Отговор
    Ола и тя си прави вятър на устата.
  • 11 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    Хипотетично би могло да се случи !Ако Русия и другите републики про руски станат официално с закон американска собственост ,ама не го вярвам така че украинците нека не мечтаят !
  • 12 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Уточнение":

    И АЗ СЪМ ЕКСПЕРТ ...ОТ 3000 ТАНКА ВЕЧЕ ОКРАИНА РАЗПОЛАГА С 300 ТАНКА ...ЩЯЛА ДА ПОЛУЧИ ОЩЕ 100 И ЩЕ ПОБЕДИ РУСИЯ ???? А 200 000 УБИТИ И 500 000 ОСАКАТЕНИ НЕ СЕ БРОЯТ ...ТОВА СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ
  • 13 А трябваше

    1 13 Отговор
    Да бъде приета за член на НАТО, за да се избегне този конфликт! Мекушавостта на Запада и толерантноста им към държави като Русия, Иран, С.Корея….им струва скъпо!

    Коментиран от #15

  • 14 Я па ти,

    5 1 Отговор
    Изобщо забравете!
  • 15 Соваж бейби

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "А трябваше":

    Много збъркано мислиш!Първо НАТО никога не е и няма да бъде в полза на мисюлманските държави !Второ Русия и САЩ имат проблем в който се намиса ЕС по уникално глупав начин,за азиатците чакай тепърва мислят ги и тях !

    Коментиран от #21

  • 16 Додо

    9 1 Отговор
    Урсулина и Борелката питали ли са другите страни членки дали искат една държава във военен конфликт,с есесовски знамена и татуирани свастики да влиза в ЕС-а?
    Откога еднолично се решава това?
    Или житото,урания и титаниума в недрата на Ykpajна са достатъчно основание да и хвърлят едно око за разграбване.
    Тук няма условия за затваряне на енергоблокове,въглищни централи и всякакви карбонатни и въглеводородни простотии.Няма вредни емисии.Всичко е в норма и хоп-приемаме.
    А мишоците от централна Европа само вдигат ръка и казват,,Йес,мем!" или по-скоро ,,Йес,домина!"(да,господарке!).До кога това театро?
  • 17 Не вярвам

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "О-крайнец":

    Не вярвам в това... Защото от Украйна ще остане една малка част-Западна Украйна. Останалото влиза в Русия! Как тази малка държавичка и то с разрушена икономика, без да има на територията си природни ресурси, ще има силите да възстанови икономиката си, че да върне и многомилиардните заеми? Според САЩ, само на САЩ Украйна дължали до тук 150 милиарда.. Това е невъзможно да върне такива пари, което пък автоматично говори, че в такъв случай САЩ губят 150 милиарда. За ЕС даже няма да споменавам! Едва ли САЩ биха се съгласили да загубят толкова милиарди, предвид и тяхното икономическо "дередже"! Така, че според мен.... този вариант едва ли би се осъществил!
    Другият вариант е, Украйна да влезе цялата в състава на РФ... Но дали пък ще иска Русия?! Предвид обсъжданията в американската преса, ми изглежда, че Русия не иска Западна Украйна.. В американската преса се обсъжда, САЩ да шътнат на Полша Киев до Лвов, като срещу това Полша се задължава да върне на САЩ 150 млрд.,които САЩ са инвестирали в Украйна...
    Този последният ми изглежда най.... да кажем осъществим! И Русия доволна и САЩ доволни... Е, вярно е, че САЩ не успаха да осъществят мечтите си, но поне няма да загубят милиардите си... Ще им остане само едно приключение....
  • 18 НАПРОТИВ...!

    4 2 Отговор
    Давайте я към ЕС...!
    То и без това я хрантутим и отделяме за нея много повече средства,отколкото за страна-члека на ЕС,като една бедна България например ...!!!
  • 19 А не Мишел

    1 0 Отговор
    2ти е празника!Да теб , халка на труда!....
  • 20 сноу

    1 1 Отговор
    Тия приказки са за агнета или по-точно за смартфони с пилешки рам...Тихо и подло ,тайно и злокобно курабийката си оплита и преплита коварните ходове ,а отгоре оставя само да плуват мехурчета за блъф...Още преди месец ЕС/урсулът/ сключи договор с ОТАНя /Йенситу ...На масите беше пробутана версията за сътрудничество но аз оставям на всеки що годе интелигентен ум ,да се сети по коя точка ще сътрудничат при положение ,че всички в ес са членове на натУ..
  • 21 Бейби бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Русияи Сащ нямат проблем.Те просто си разпределят света,като идеята е да се разпадне ЕС
    Така по лесно се управляват колониите..
  • 22 Пловдив 1912

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Разбираш от самолети , видно е ...Франция може да прави парфюми и костюми , и разбира се да прибира тъмнокожи и араби, скоро бял , пък и християнин само в учебниците ще се споменава...
Новини по държави: