Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 19:00 601 1

Добивната промишленост ще подкрепи икономическото възстановяване на Гана

  • гана -
  • африка-
  • международният валутен фонд (мвф)

Гана е вторият по големина производител на злато в Африка и деветият по големина производител на диаманти в света. Страната е получила 731,94 млн. д. приходи от петрол през първата половина на 2022 година

Добивната промишленост ще подкрепи икономическото възстановяване на Гана  - 1
Снимка: ГНА

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че икономиката на Гана ще се възстанови през 2024 г., подкрепяна от добивните дейности в страната, въпреки слабия растеж през 2023 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гана - общата парична стойност на стоките и услугите, произведени в страната, през 2023 г. се очаква да се повиши с 2,8 на сто и с 3,9 на сто през 2024 г.

"За Гана очакваме растежът да се забави тази година (2023 г.). . .Но за 2024 г. предвиждаме възстановяване, най-вече в добивните дейности и това ще подкрепя Гана през 2024 година", посочи Даниъл Лий, ръководител на подразделение, изследователски департамент на МВФ, в отговор на въпрос на ганайската агенция ГНА по време на представянето през януари на актуализирания доклад "Световни икономически перспективи", който бе представен едновременно в Сингапур и онлайн.

Данни на Инициативата за прозрачност на добивните сектори (Extractive Industries Transparency Initiative - EITI) показват, че браншът е допринесъл за 14 процента от БВП, 18 процента от приходите през 2018 г. и за 2 процента от заетостта.

Гана е вторият по големина производител на злато в Африка и деветият по големина производител на диаманти в света. Страната е получила 731,94 млн. д. приходи от петрол през първата половина на 2022 година.

Въпреки това базираният във Вашингтон кредитор, от който в момента Гана търси помощна кредитна програма в обем 3 млрд. долара за икономическо възстановяване и устойчивост, прогнозира бавен растеж за страната през 2023 година.

Според МВФ бавният растеж отчасти се дължи на насрещните ветрове в световната икономика, като други фактори, допринасящи са него, са руско-украинската война, световната енергийна криза и затягането на световните финансови условия.

Фондът изрази увереност, че помощната му програма ще допринесе за възстановяване на макроикономическата стабилност, устойчивост на дълга и за създаване на основните за по-голям и инклузивен растеж в средносрочен план.

Гана постигна споразумение на работно ниво с МВФ за тригодишно споразумение за 3 млрд. долара по Разширения кредитен механизъм (Extended Credit Facility - ECF) с надеждата до края на март 2023 г. да си осигури одобрение от Изпълнителния съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наци

    1 0 Отговор
    нека след гана да дойдат и в нашата държава че и ние да живнем малко като тях,братската ни дървава гана....