Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 14:42 1 768 23

Швейцария ще реши на референдум дали да запази парите в брой

  • швейцария-
  • пари-
  • банкноти-
  • референдум

Ускорена по време на пандемията, тенденцията към преминаване към дигитални разплащания е видима поне от 2017 година

Швейцария ще реши на референдум дали да запази парите в брой - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швейцарските граждани ще получат шанс да гарантират, че парите в брой ще останат част от икономиката на страната, съобщи групата "Движение за свободна Швейцария" (FBS), след като събра достатъчно подписи, за да бъде подложен въпросът на национален референдум, съобщава БТА.

Според групата парите в брой намаляват в много икономики по света за сметка на електронните разплащания във все по-дигитализираните общества, което улеснява властите в следенето на действията на гражданите.Групата иска в швейцарския паричен закон да бъде добавена специална клауза, която да определя начина, по който централната банка и правителството управляват парите, и да гарантира, че в обращение винаги ще има "достатъчно количество" банкноти и монети. Засега все пак няма знаци, че Швейцария върви към безкешово общество, посочва Ройтерс.

От FBS посочват, че са събрали 111 000 подписа в подкрепа на провеждането на национален референдум по въпроса при необходими 100 000. Според швейцарската пряка демокрация, ако предложението бъде одобрено от гласоподавателите, то става закон, но парламентът и правителството все пак трябва да решат как той ще бъде прилаган.

"Ясно е, че отказът от парите в брой не само засяга проблемите на прозрачността, сигурността и простотата, но и създава огромна опасност от тоталитарно наблюдение", заяви на сайта на групата нейният президент Рихард Колер.

По думите му Швейцария трябва да бъде в първите редици на защитниците на парите в брой в Европа, тъй като да се стигне до подобно разбирателство в рамките на ЕС би било "почти невъзможно".

Ускорена по време на пандемията, тенденцията към преминаване към дигитални разплащания е видима поне от 2017 г. Проучване на агенция "Ипсос" (Ipsos) тогава показа, че над една трета от европейците и американците с радост ще се откажат от кеша, а около 20 на сто дори вече са го сторили.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактън

    38 2 Отговор
    Горките с доста промити мозъци. В тоалетните с карта ли ще плащате?
  • 2 Кеш

    35 2 Отговор
    Аз ще минавам на златни монети,тия се дъвчат с хартийките.Утре като порастне голямата гъба,електрониката излиза от строя,и тежко им на тези с пари в дигитална памет.Всичко ще се заличи.....
  • 3 Парите

    5 63 Отговор
    в брой лека - полека вече зпочват да изчезват , всичко става по електронен път - само Ганьо с хартиени коалиции и бюлетини !

    Коментиран от #14, #17

  • 4 Иван Вазов

    47 2 Отговор
    Интересно, дали след като ни вкарат в еврозоната, някой ще пита българите за парите в брой или ще кажат, че сме "функционално неграмотни"?
  • 5 Сталин

    14 11 Отговор
    Ще пазите кеша ,защото няма да можете да перете парите на еврейската наркомафия ,Швейцария глобалната пералня на наркомафията на Ротшилд, Рокфелер и другите еврейски криминали
  • 6 Руснаците и руските агенти

    1 25 Отговор
    трябва да ги изгоним със закон, а не с референдуми. Парите трябва да се ценят!
    Член 23 от НК
    Предателство и шпионство
    Чл.98. (1) (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
    (2) (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.
    Чл.99. (1) (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.;доп.,бр.50 от 1995 г.; изм.,бр.153 от 1998 г.) Който лиши от живот представител на чужда държава с цел да предизвиква война или международни усложнения срещу Републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
    (2) За тежка телесна повреда на такова лице със същата цел наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
    Чл.100. (1) (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.;доп.,бр.50 от 1995 г.; изм.,бр.153 от 1998 г.) Български гражданин, който във време на обявена или започната война постъпи доброволно в редовете на неприятелска войска или въоръжена група или участвува във враждебно действие против Републиката, или под каквато и да е форма премине на страната на неприятеля, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
    (2) (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.) Същото наказание се налага и

    Коментиран от #8, #16, #18

  • 7 Знайко

    13 4 Отговор
    Швейцарците за разлика от скандинавците имат много повече акъл и са много по свободолюбиви. Скандинавците дори, май забраниха парите в брой.
  • 8 Продължение

    2 14 Отговор

    До коментар #6 от "Руснаците и руските агенти":

    Шпионство
    Шпионството е едно от най-тежките предателски престъпления. То е насочено срещу външната сигурност на държавата. Субект на шпионството може да бъде всяко наказателноотговорно лице. То е предвидено основно в чл.104,ал.1/НК. Предмет на шпионството е винаги и само информация, която представлява държавна тайна. Според чл.104,ал.3 “държавна тайна са факти, сведения и предмети от военно, политическо, стопанско или друго естество, узнаването на които от друга държава или чужда организация може да увреди интересите на републиката и особено нейната безопасност”. Вижда се, че има два кумулативни критерия, за да съставляват някакви факти, сведения или предмети държавна тайна. Те са формален и материален. Формалният означава, че тези факти, сведения или предмети трябва да са включени в списък, който се приема от НС, а освен това фактите, сведенията и предметите трябва да са такива, че узнаването им да може да навреди на България(материален критерий).
    Типична форма на шпионството е издаването на чужда сила на такава информация, която съставлява държавна тайна. Изпълнителното деяние се заключава в предоставянето на държавна тайна не просто на лице, което не е овластено да я узнава, а на лице, което се е уговорило с чужда сила да събира и да и предава държавни тайни, т.е. на лице, което се е предоставило в услуга на чужда сила,
  • 9 1111

    28 0 Отговор
    Разбира се, че трябва да ги запазят!
  • 10 Кривоглед

    25 1 Отговор
    Аз съм за да се запазят парите като средство за разплащане. Отидеш на ресторант бакшиш за сервитьора няма ,за тоалетна няма дребни за куп други давания на пари също. За всичко ще се правят транзакции и от ссяка една дребна такава ще се слага такса . И да обобшя накратко с пример. Взема и си изтеглям 500лв от картата и имам да речем 2 лв такса за транзакция. С тези пари се разплащам навсякъде в продължение на 2 седмици. Ако ги няма парите и плащаме само с карти представете си колко транзакции ще направите за 2 седмици. По магазини,бензиностанции и др. Поне 50 транзакции за какво ли не по 2 кинта са 100лв. Банката ти ги взема без проблем и ти ставаш все по зависим от нея.

    Коментиран от #15

  • 11 честито весело

    19 1 Отговор
    глобалисткия дигирален рай-х иде!
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    23 1 Отговор
    Заробването започва с унищожаване на парите в джоба,а после хората стават само за донори но висшата каста!
  • 13 мол

    33 0 Отговор
    Кеша е единствената реална свобода, която един човек има. Дигитализираните пари стават проследяема собственост на този който ги издава, а ТИ си само временен ползвател и по всяко време може да бъдеш изваден от играта.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПарапетПетко

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кривоглед":

    В Англия банките нямат никакви такси, нито за откриване нито за закриване на сметка, нито за плащане на нещо си. Предполагам, че и в Швейцария нямат такси, такива щуротии май има само в България. Така че си повтори сметките, ама без тези 2лв на транзакция.
    Поне за мен проблемът е, че ще ме следят за абсолютно всичко, с две цъкъния на мишката ще знаят колко цигари съм си купил миналата седмица, ами ако съм платил на проститутка или за трева............
    Не искам някой да има толкова лесен достъп до подобна информация. Така че и аз съм за парите в брой да си останат.

    Коментиран от #19

  • 16 Хохо Бохо

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Руснаците и руските агенти":

    Хохолеся от Басарбския фронт ,ти ли свате?Хубаво владееш материята,ще те изпратим на обмяна на опит в Чукотка и на местните да ги разясниш тези тънкости ,някоя и друга година.
  • 17 Ти си

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Парите":

    Колега , липсата на пари в брой предвещават тотален контрол над живота ти - неслушкаш и с два клика си аут , неможеш и хляб да си купиш !
    Сещаш ли се за блокираните сметки на канадските шофьори които протестираха срещу ковид мерките ? "Ганьо" е оцелял защото е мислил с главата си а не е оставял някой друг да мисли за него ....
  • 18 Ти си

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Руснаците и руските агенти":

    И това какво има с темата бе краварски трол ?
    По част от законите които цитираш вече трябва да висиш на въжето ....
  • 19 Швейцарско сирене

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ПарапетПетко":

    5 франка на месец, останалите такси са незначителни обаче. Няма при транзакция или теглене от одобрен банкомат. В чужбина или с фиксирана такса теглене или % от изтеглена та сума, обикновено 4,8%

    Коментиран от #23

  • 20 Тая

    4 0 Отговор
    На тия им сложиха хомота
  • 21 ха ах ха ха

    0 6 Отговор
    Хората минават на виртуални пари, кеша.изчезва като начин за разплащане а. копейките си искали лева.
  • 22 Опа

    5 0 Отговор
    Тия да не са луди!
    Как така с референдум? Какъв референдум. В България с референдум не може, незаконно е. Той и г-н Герджиков не дава и всеки( велик) политик и непродажен политолог и един куп журноля. Не може народа да решава. Народа е тъп. Е това ни го заявява политическа каста. Само да е ясно. Швейцария е най бедната страна а България е най богатата в Европа.
  • 23 ПарапетПетко

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Швейцарско сирене":

    В България плащам навсякъде с английска карта от МетроБанк, пари в брой тегля без такса от повечето банкомати, другите ги обикалям отдалеч. Сигурен съм, че и в Швейцария картата ми ще работи по същия начин. Такси съм плащал за международни преводи, няколко пъти по 20 пенса за малки суми и веднъж 25 паунда за превод от 10 000 паунда. Тези 10 000 можех да си ги изтегля от банкомат напълно безплатно, ама щеше да ми отнеме цял месец по 300 паунда на ден. А парите ми трябваха спешно. Обръщането в левове става по междубанковия курс - демек по-изгодно от всяко чейнчбюро. Май английските банки са по-читави от швейцарските.
    Така или иначе държа да имам пари в брой, не искам да знаят за какво си харча парите.
Новини по държави: