Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 06:27 798 5

Испанското правителство предложи гражданство на над 200 никарагуански политически затворници

  • испания-
  • никарагуа-
  • затворници-
  • гражданство

Те бяха освободени и в четвъртък натоварени на самолет за САЩ

Испанското правителство предложи гражданство на над 200 никарагуански политически затворници, които бяха освободени и в четвъртък натоварени на самолет за САЩ, съобщи вчера испанският първи дипломат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След изненадващото освобождаване на 222 никарагуански затворници, изгонени след това в САЩ, испанският външен министър Хосе Мануал Албарес обяви решението на кабинета в Мадрид пред агенция Сервимедиа.

След освобождаването на политическите затворници, законодатели, верни на авторитарния президент Даниел Ортега, гласуваха тези хора да бъдат лишени от никарагуанско гражданство, което осуетява плановете им да се завърнат у дома някой ден. Но тъй като това изисква конституционна промяна, трябва да има второ гласуване, което едва ли ще се състои преди 2024 г.

В интервю министър Албарес похвали решението на Ортега да освободи хвърлените в затвора негови критици, мнозина от които са изявени опозиционни политици, журналисти и религиозни фигури.

Албарес добави, че Испания е готова да приеме и други, посочвайки, че решението на Мадрид е било взето „след медийни съобщения, че е започната процедура за лишаването им от гражданство“.

Испанските власти ще се свържат със затворниците, на които беше позволено да влязат в САЩ с временна хуманитарна виза, така че те да могат официално да кандидатстват за гражданство.

В четвъртък Ортега определи освобождаването на затворници като стъпка за изгонване на престъпници, които искат да навредят на Никарагуа. А САЩ нарекоха освобождаването „конструктивна стъпка“, която може да доведе до по-нататъшен диалог между Вашингтон и Манагуа.

Видни никарагуански културни дейци веднага похвалиха бързата реакция на Испания. В пост в „Туитър“ прочутият романист и есеист Серхио Рамирес, който преди десетилетия беше вицепрезидент на Ортега, нарече това „красив жест“ и подчерта, че освободените ще имат родина до момента, когато Никарагуа не възстанови свободата и демокрацията си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 украинче,мръзнещо

    6 3 Отговор
    Къде ми е зеленият просяк-милионер?Защо няма статия за него?Нали обиколи цяла западнала европа с голямата кошница?Та,кажете ,препълни тази кошница със самолети вертолети,танкове,подводници,ракети с ядрени бойни глави!Май хората започнаха да се подиграват с него!Олигофренът иска 300 танка,португалците му обещаха цели 3
  • 2 Цитат

    6 3 Отговор
    Защо не се каже веднъж в очите на БЪЛГАРИТЕ, че от САЩ не сме получили нищо , ама абсолютно НИЩО ! Завзеха военните ни бази БЕЗПЛАТНО ! Взеха на безкрайна концесия ТЕЦ Марица изток 1 и 3 , златодобива и какво ли още не ! Какво са ни дали - НИЩО !!! Престанете да насаждате в главите на младите омраза към РУСИЯ . Тя само ни е давала а нищо не ни е взела . Изкупиваше всичката ни селскостопанска продукция без оглед на качество . Консервните ни комбинати пръщяха от работа . На нашия пазар нямаше ПЛАСТМАСОВИ домати и ПРАВИ краставици . Имаше истински КОЛБАСИ от месо а не СУРОГАТИ като сега . Какво като сега има портокали и банани нон стоп ? Някой да се е нахранил с тях ? Лъскавите ИГРАЧКИ НЕ ХРАНЯТ !!!
  • 3 Гешо

    4 1 Отговор
    И какво ще ги правят тези цегани
  • 4 име - моето

    3 3 Отговор
    "Убиха с нож 15-годишен ученик в САЩ."
    Вече и аз се чудя дали зелена карта или никарагуанско гражданство е по добре .
  • 5 Контрас

    0 0 Отговор
    Вива Сомоса!!!
Новини по държави: