Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 20:39 4 097 90

Какво постигна Лавров с дипломатическата си обиколка в Ирак и Африка

  • африка-
  • сергей лавров-
  • русия-
  • владимир путин

Отвъд конкретните визити, дипломатическата обиколка се вписва в една стратегия за разпространяване на руското влияние на континента, където много страни се въздържат открито да осъждат руската инвазия в Украйна

Какво постигна Лавров с дипломатическата си обиколка в Ирак и Африка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският външен министър Сергей Лавров през последните месеци активизира руската дипломация към развиващите се страни с традиционни връзки с Москва, за да укрепи контактите с тях и да пробие дипломатическата изолация, в която Русия изпадна след началото на руската инвазия в Украйна. Изминалата седмица предлага още един пример в това отношения.

На 5 февруари руският първи дипломат пристигна на работно посещение в иракската столица Багдад. Това стана първи етап от дипломатическа обиколка на руския външен министър, по време на която той посети още Мали, Мавритания и Судан.

След пристигането си в Багдад Лавров се срещна със заместник-министъра на външните работи на Ирак Абделрахман Хусейни. По време на визитата си руският външен министър се срещна още с иракския президент Абдел Латиф Рашид, министър-председателя Мохамед Шия ас Судани и външния министър Фуад Хусейн. Предишното пътуване на Лавров до Ирак беше през 2019 г., припомня ТАСС.

Преговорите се съсредоточиха върху засилване на двустранните отношения и енергийното сътрудничество, както и върху "стратегическите отношения с Русия и насърчаване на инвестиционните възможности, особено по отношение на енергийните сектори", каза говорителят на иракското външно министерство Ахмед ас Сахаф.

Втора спирка от дипломатическата обиколка на Лавров беше Мали – страна, с която Москва в последно време задълбочава контактите си за сметка на бившата колониална сила Франция, чийто военен контингент трябваше да напусне западноафриканската държава, след като малийските власти поканиха наемници от руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ да помогнат в борбата срещу джихадистите.

Руският първи дипломат се срещна на 7 февруари с президента и водач на военната хунта полковник Асими Гоита, както и с малийския си колега Абдулайе Диоп, като след това двамата дадоха съвместна пресконференция.

Двете страни обсъдиха и въпроси от международния и африкански дневен ред с акцент върху войната в Украйна, борбата с джихадизма в Сахел и Западна Африка. Руското външно министерство посочи, че са обсъждани и въпроси, свързани с укрепването на военните и военно-техническите връзки, а също и на хуманитарното сътрудничество.

Макар че малийски министри на няколко пъти вече посещаваха Москва, пристигането на Лавров в Мали бе представяно от малийските власти като "първо по рода си", посочва АФП. Неговата визита "материализира твърдата воля" на президентите Асими Гоита и Владимир Путин "да дадат импулс за нова динамика" в двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, както и в икономическата област, посочи в изявление малийското външно министерство.

Военните, които дойдоха на власт в Мали чрез преврат през 2020 г. и я консолидираха с втори преврат през 2021 г., направиха Русия основен съюзник в борбата си срещу джихадистите, отбелязва АФП. Пристигането на бойци на руската частна военна компания „Вагнер“ в Мали е регистрирано за първи път в края на 2021 година. В момента в страната се намират стотици бойци на групировката.

Малийските власти ги представят като военни инструктори, изпратени в Мали в рамките на историческо двустранно сътрудничество с цел да обучават местната армия да използва оборудване, закупено от Русия. Те оправдават присъствието на бойците на „Вагнер“ със свободния стратегически избор, който хунтата направи своя мантра, наред със защитата на суверенитета, коментира АФП. Освен това Русия достави на Мали бойни самолети и хеликоптери. Резултатите от сътрудничеството с Русия обаче са противоречиви.

Лавров каза по време на визитата си в Бамако, че Русия ще продължава да помага на Мали да подобрява военните си способности. Западните страни отдавна изразяват безпокойство от присъствието в Мали на руската ЧВК "Вагнер", чиито бойци участват и в боевете в Украйна. По-миналата седмица експерти от ООН призоваха за независимо разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от правителството в Мали и "Вагнер". Руският президент Владимир Путин каза миналата година, че неговата страна няма нищо общо с частната военна компания, наета по договор в Мали, и добави, че африканската държава има право да работи с частни руски компании. Новите съюзници на малийската армия от „Вагнер“ са обвинявани от правозащитни организации за многобройни престъпления срещу мирното население, отбелязва АФП.

Москва се надява скоро да започне да доставя зърно, торове и нефтени продукти на Мали, каза още Лавров по време на визитата си, цитиран от агенция РИА „Новости“.

Руският външен министър посети Мали в момент, когато бившите бунтовници туареги и въоръжени групировки, които подписаха мирно споразумение с централните власти, прекратиха участието си в него, отбелязва АФП. По-малко от 48 часа преди пристигането на Лавров хунтата в Мали обяви експулсирането на шефа на отдела по човешките права на мисията на ООН в страната (МИНУСМА), което предизвика остра реакция от страна на световната организация.

От Бамако Лавров пристигна миналия вторник в столицата на Мавритания Нуакшот, където проведе срещи с президента Мохамед улд Газуани и външния министър Мохамед Салем улд Мерзук, предаде ТАСС.

Мавритания се интересува от доставки на въглеводородно гориво, храни и торове от Русия, каза руският външен министър Сергей Лавров миналата сряда

„Нашите приятели се интересуват от доставки на въглеводородно гориво, храни и торове от Русия. Днес обсъдихме това подробно. Готови сме да удовлетворим заявките за тези стоки от Мавритания и други африкански страни“, каза руският първи дипломат на пресконференция след преговори с мавританския си колега Мохамед Салем улд Мерзук на 8 февруари.

Лавров отбеляза, че флагманът на партньорството между Руската федерация и Мавритания е риболовът. „Руските кораби ежегодно извършват риболов в изключителната икономическа зона на Мавритания. Благодарни сме, че се създават благоприятни условия за тях. Договорихме се да предприемем допълнителни мерки, за да направим тази работа възможно най-ефективна и удобна“, добави той.

Освен това министърът подчерта, че на този етап основните усилия ще бъдат насочени към „разнообразяване на търговско-икономическото сътрудничество и търсене на нови форми за него“.

„За тази цел ние се съгласихме да активизираме работната група за подобряване на търговско-икономическото сътрудничество, която беше създадена между Руско-арабския бизнес съвет и Търговско-промишлената камара на Мавритания. Всеки член на тази работна група ще подготви конкретни предложения в различни сектори, независимо дали става въпрос за инфраструктура и производство на стоки на територията на Мавритания, разработването на полезни изкопаеми“, каза Лавров. Той добави, че тези предложения ще бъдат представени за разглеждане и одобрение от руския президент, по-специално в контекста на подготовката за втората среща на върха "Русия-Африка", която ще се проведе в края на юли.

По време на пресконференцията си в Нуакшот Лавров потвърди, че президентът на Мавритания Мохамед улд Газуани ще вземе участие в предстоящата среща на върха "Русия-Африка" през лятото, отбелязва агенция "Регнум".

Руският външен министър отбеляза, че преговорите с Газуани са били интересни и ползотворни. На първо място двамата обсъдили отношенията между Русия и Мавритания и се договорили за укрепване на връзките в икономиката. „Мавританските компании са заинтересовани от активно участие в бизнес форума "Русия-Африка", който ще предшества втората руско-африканска среща на върха“, каза Лавров.

В рамките на африканската си обиколка, миналия четвъртък руският външен министър пристигна в суданската столица Хартум, където се срещна с военните ръководители на Судан. Според изпълняващия длъжността министър на външните работи на Судан Али Садик, наред с темата за връзките между Судан и Русия, разговорите с Лавров са се фокусирали и върху ролята на Хартум относно случващото се в съседните държави, засегнати от конфликти, включително Чад, Южен Судан и Централноафриканската република (ЦАР).

Западните страни не вярват в никаква демокрация, иначе щяха да оставят развиващите се държави на мира, заяви Лавров на съвместна пресконференция със суданския си колега Али Садик в Хартум, съобщи ТАСС.

"Фактът, че те (западните държави - бел. ред.) обикалят света, опитвайки се да убедят развиващите се страни да осъдят Руската федерация и да подкопаят отношенията с Русия, говори само за едно: те не вярват в демокрацията и в равенството на всички държави на международната арена. В противен случай те ще оставят развиващите се страни на мира и ще зачитат правото им да определят как да се държат в световните дела", каза Лавров. Той добави, че посещенията на представители на западни държави в Африка няма да повлияят на отношенията на Русия с африканските партньори.

Посещението на Лавров в Судан се осъществи в момент, когато висши дипломати от САЩ и други европейски държави водиха двудневни преговори със судански военни лидери и продемократични групи, настоявайки за окончателно споразумение за възстановяване на прехода на страната към демокрация. Военен преврат през октомври 2021 г. "извади от релсите" процеса за постигане на демократичен преход в Судан, започнал след свалянето от власт на дългогодишния управник Омар Башир през април 2019 г. след народно въстание срещу репресивното му управление, подкрепяно от ислямисти.

В края на миналата година генералите начело на Судан постигнаха първоначално споразумение с основните продемократични групи в страната за създаване на гражданско правителство. Все още се водят подкрепяни от международната общност преговори за постигане на окончателно споразумение относно бъдещото гражданско управление.

По време на първата си дипломатическа обиколка в Африка за тази година Лавров посети ЮАР, Есватини, Ангола и Еритрея, припомня в. „Независимая газета“. През лятото на миналата година Лавров посети също Египет, Етиопия, ДР Конго и Уганда, а през януари руският и египетският външен министър разговаряха в Москва, посочва изданието. Февруарската обиколка е второто пътуване на Лавров до Африка през тази година, което показва, че Русия се стреми да разшири максимално обхвата на присъствието си на континента на фона на нарастващия световен интерес към богатите природни ресурси на Африка. "Независимая газета" отбелязва, че в дневния ред на преговорите на руския външен министър неизменно е била предстоящата среща на върха и бизнес-форум „Русия-Африка“ в Санкт-Петербург през юли.

Отвъд конкретните визити, дипломатическата обиколка на Лавров в Африка се вписва в една стратегия за разпространяване на руското влияние на континента, където много страни се въздържат открито да осъждат руската инвазия в Украйна. Засилената руска дипломатическа активност на континента вероятно е свързана с факта, че Африка, която стана арена на ожесточена икономическа и политическа конкуренция между световните сили, е същевременно цел на американски дипломатически инициативи. Вашингтон изпраща емисари в африканските столици по стъпките на Лавров, за да неутрализира ефекта от неговите визити, посочва „Независимая газета“. За Русия подобни дипломатически обиколки са и възможност да създаде нови търговски връзки и стратегически партньорства, след като Западът наложи санкции на Москва заради войната ѝ в Украйна. Лавров постигна с последната си дипломатическа обиколка укрепване на връзките в икономическата и военната област с редица развиващи се страни, желаещи да развиват тесни отношения Москва. Това разширява полето за маневри на руската дипломация на международната сцена в момент на остра конкуренция между световните сили в Африка.

Алексей Маргоевски, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    55 46 Отговор
    Русия ще оформи нов МНПГОПОЛЮСЕН СВЯТ!
    Пазарската мафия се гърчи...

    Коментиран от #6, #17

  • 2 ТИРбушон

    46 50 Отговор
    Стратегия бе..... 😃😃😃😃😃

    Еритрея. Ключов съюзник..... 😆😆😆😆

    Смешник като цялата им военнна осирация.

    Търси съюзници и на Марс. Повече ще ти помогнат.

    Да се изтрие от лицето на земята тая пaплач.

    Коментиран от #9

  • 3 "Втора армия в Света"

    32 45 Отговор
    Абе дайте зоб на конската глава, кво обикаля като кон празни ясли.

    Коментиран от #80

  • 4 Майна

    42 31 Отговор
    И ЧОВЕЧЕСТВОТО СЕ НАДИГА!
    ,,Онлайн петицията достигна изключително ниво на популярност, постигайки над 250 000 подписа само за четиридесет и осем часа. Случаят разкри истинското желание за мир на голяма част от германския, европейски народ, който, както се очакваше, е все по-нетърпелив към икономическите и социалните последици от конфликта.

    „Призоваваме канцлера да спре ескалацията в доставките на оръжия. Сега! Той трябва да ръководи силен съюз за прекратяване на огъня и мирни преговори както на германско, така и на европейско ниво (…) Сега! Защото всеки изгубен ден струва още до 1000 човешки живота – и ни доближава до 3-та световна война“, се казва в документа.

    Коментиран от #5, #19, #32, #66, #68, #87

  • 5 Майна

    36 17 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Тази петиция БЪРЗО СЕ ПОДПИСА ОТ 250 000 германци

    Коментиран от #10, #14, #22

  • 6 ТИРбушон

    30 34 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Многополюсен😃😃😃😃като сина на Салавьов а??!

    Джендъри безподобни.

    То руSSийката ти е пълна с "голубой" ама ти откъде да знаеш?!

    Коментиран от #71

  • 7 Последния Софиянец

    49 29 Отговор
    Страните в Африка се охрабриха и бият шута на САЩ и ЕС.

    Коментиран от #16, #40

  • 8 Окраин4е

    37 23 Отговор
    Осъждат СВО само колониите които са вързани към МВФ и Ротшилдските банки. Я вижте членките ит ЕС на кого дължат пари и истината с осъждането на СВО по денацификация на руските територии ще лъсне.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПалавНИК

    25 30 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    250000 от 85млн...... Жалко. Около 3млн русНАЦИ живеят в Германия по личен спомен от 2018....Лузъри.
  • 11 Реалист

    34 23 Отговор
    България е купена от МВФ банкерите от САЩ и те определят кой ще управлява от 25 години
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шака Кан

    27 21 Отговор
    Те така са държавите от третио свет. Правят си визити.
  • 14 "Втора армия в Света"

    27 35 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Ми то, рашистанските ботове не спят! Фермите работят на пълни обороти! А най- лесния начин за прекратяване на войната е пълното отстъпление на орките от Украйна. Ако ли не, утрешния ден, Мордор ще атакува някой друг!

    Коментиран от #35

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Решено

    24 13 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Официално: Дилма Русеф ще оглави банката на държавите от БРИКС

    Коментиран от #72

  • 18 Диииий

    22 25 Отговор
    Коньо на разходка из третия свят.
  • 19 Дайна

    16 25 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Алтернатива за германия са инициаторите. А те са на хранилката на кремъл.

    Коментиран от #42

  • 20 Някой

    31 19 Отговор
    Ми, подобрява отношенията със съюзници. Афганистан изгони на бърза ръка пин.досите. В Ирак имам сходни настроения. Въпрос на време е и от там да ги изхвърлят.
    Руснаците са приемани радушно на мястото на доскорошните окупатори... И в други държави е така..

    Коментиран от #29

  • 21 Реалист

    30 22 Отговор
    Лавров не е ходил да им предлага шистов газ в Африка и Ирак, а краварите предлагат на българите шистов газ да отровят почвата и водата на България .
  • 22 Абе

    13 16 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Да я пратят на Путин тая петиция!
  • 23 Някой

    24 11 Отговор
    Абе, фъктисаните. И думата "пин.дос" сте сложили в автоматичната цензура.
    Явно работодателите ви се нервят като ги наричат така.

    Коментиран от #38

  • 24 ТИРбушон

    24 34 Отговор
    Путин не може да бъде оставен да сложи ръка над част от Украйна, било то и малко полуостровче, защото това ще предизвика още конфликти в Евразия и ще бъде началото на трета световна война.

    За да има мир на континента, Путин трябва да бъде спрян и принуден, да изтегли окупационните войски от Украйна.

    С дипломация вече е пробвано дълги години наред и не даде никакъв резултат. Колкото и да не ни харесва, дойде ред на оръжията!

    Трябва да поемем тежестта на войната в Украйна, ако не искаме трета световна война.

    Грешката, която е била допусната с Хитлер, не бива да се повтаря с Путин - трябва да бъде спрян още в началото - в Украйна.
  • 25 Аааааа....

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "ТИРбушон":

    Дъщеря,майка,баба,жена и сестра ,давай насам,поне за клецанне женските ви биват

    Коментиран от #37

  • 26 ПараШут

    33 18 Отговор
    Постигна това, че цяла Африка и целият близък Изток са вече с Русия. Най-големият шок за американците е Суадитска Арабия, която ги заплю директно в лицето. В момента примката около Израел се затяга. Русия отваря нова военна база база в Судан на брега на Червено море и американците са изтръпнали. След седмица започват и мащабни морски военни учения заедно с ЮАР и Китай и т.н. и т.н. всички стари завоевания на наглите американци падат едно след друго и над тях вече се вее руското или китайското знаме, а на места и двете.

    Коментиран от #34, #82, #83

  • 27 дет мароз

    19 26 Отговор
    Червените тикви отърваха питомното и хукнаха по шубраците за диваци

    Коментиран от #74

  • 28 1302

    34 16 Отговор
    Европейците и американците правят голяма грешка, че подценяват руснаците.
    А руската дипломация показа как се правят нещата през последната година.
    Лавров и Небензя са класи над глупаците Борел, Бербок и т.н., които нямат връзка нито с реалността, нито с главния мозък.
    Няма база за сравнение просто.

    Коментиран от #30

  • 29 ТИРбушон

    20 30 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    Икономиките на страните, подкрепящи Украйна със сигурност са в ПЪТИ по-устойчиви и големи от тази на любимата ти Русия, която е безкрайно зависима от цените на петрола и газта.
    По тази линия може Русия да бъде смазана икономически както се случи и със СССР през 80-те години на миналия век, когато американците наложиха изключително ниски цени на петрола, които доубиха икономиката им и логично се случи. Русия няма никакъв шанс в икономическа война със Запада.
    Това, за което си прав е, че наистина руснакът може да изтърпи мизерия, която в цивилизования свят не можем да си представим.

    Коментиран от #41, #48, #49

  • 30 ТИРбушон

    17 19 Отговор

    До коментар #28 от "1302":

    Така е. Еритрея!!!!!! 😆😆😆😆😆😆Няма място за сравнение.....

    Коментиран от #64

  • 31 реру

    34 10 Отговор
    Ключовата дума през тези седмица беше ЛЕОПАРД...

    Коментиран от #39, #75

  • 32 РЕАЛИСТ

    27 14 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Йоахим Хепнер 96 годишен бивш танкист от Вермахта се изказа по немското радио, че не трябва да се дават немски танкове на Украйна. Бил военнопленник в Украйна и знае за какво става въпрос.
  • 33 ТИРбушон

    17 29 Отговор

    До коментар #9 от "С "Тая паплач"":

    Много разпространена теза (те са едни и същи), но не е съвсем вярна. Наистина имат дълго общо съжителство и милиони, да милиони, смесени бракове. Но настоящата ситуация вади на преден план разликите. Оставяме настрана омразата, която пося Путин към руснаците в цялост. Лепна им петно, което ще трае поколения. За друго става дума. Мотивировката. Украинците се бият за оцеляването на близките, семействата си. Затова и са по-ефективни. Това е и причината да получават военна помощ. ЗАЩОТО Я ЗАСЛУЖАВАТ. Не обърквай причина и следствие!

    Коментиран от #81

  • 34 ТИРбушон

    14 19 Отговор

    До коментар #26 от "ПараШут":

    Шут ама не пара!!!!!! 😃😃😃😃😃Идея мямаш какъв дебел договор имат саудитска арабия и САЩ (малките и главните букви изобщо нецса случайни).
  • 35 РЕАЛИСТ

    23 17 Отговор

    До коментар #14 от ""Втора армия в Света"":

    Абе за какво отстъпление пишеш? Днес Столтенберг каза, че Русия е започнала голяма офанзива. Вече по целия фронт хвърчи украинска перушина.

    Коментиран от #44

  • 36 Какво постигна ли?

    15 22 Отговор
    Стегна редиците на Парцалената Коалиция. В повечето посетени страни на власт са военни режими, които се крепят само от наемниците от Вагнер. Това са бедни страни, които сега сменят един сводник с друг. Русия отдавна харесва тази игра на завземане на територията на врага, но никога не носи Свобода на жертвата!
  • 37 ТИРбушон

    11 19 Отговор

    До коментар #25 от "Аааааа....":

    Не позна. Бквшата ми е женена в момента за милионер.... Ако си арабия давам ти я😆😆😆 Дъщеря ми няма абсолютно нищо общо с некадърната недоимперия...

    Абе... Скоро ще се свърши с тая руSSка мъка. Дошло е време и измъкване този път няма!

    Време е и силнонаведенитебподлoжки да го разберат.

    Коментиран от #77

  • 38 Защото

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "Някой":

    Те/ господарите) си знаят международния презрителен прякор.
  • 39 ТИРбушон

    21 12 Отговор

    До коментар #31 от "реру":

    Много си готин! ! 😊😊😊

    Адмирации.


    Дори минуси не смеят да ти слагат.

    Или ги чистиш..... 🤔🤔🤔

    Това не променя първоначалното ми впечатление.

    Коментиран от #54

  • 40 ПалавНИК

    17 14 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Африка е безгласна буква ама ти откъде да знаеш?!

    Коментиран от #43, #47

  • 41 защо

    17 13 Отговор

    До коментар #29 от "ТИРбушон":

    затова ли са вече със стотици милиарди дълг - а целия валетен резерв и злато приди 2 месеца зеления откара в кравария - после взеха да почиват минисри да се прикрива голямата кражба на ЦРУ

    Коментиран от #61

  • 42 Ха ха ха ха ха

    9 8 Отговор

    До коментар #19 от "Дайна":

    Виждам, че знаеш кой наа каква хранилка е:) та да те питам, Шолц на коя хранилка е?
  • 43 Неееее

    2 10 Отговор

    До коментар #40 от "ПалавНИК":

    Той много добре знае, за разлика от теб.
  • 44 ТИРбушон

    17 7 Отговор

    До коментар #35 от "РЕАЛИСТ":

    Мхммм. Рускк бтр мачка мобики край Угледар😆😆😆😆

    Пълна оФанзива.

    Смехурковци.

    Коментиран от #53, #67

  • 45 Мим

    22 17 Отговор
    Какво постигна Лавров,ами това,което трябваше да постигне.Скоро ще свали зеления гущер и ще му скъса главата....

    Коментиран от #65

  • 46 Простя Копейкин

    20 17 Отговор
    Успех е, че не го изядоха, оказа се, че в Африка конско не консумират.
  • 47 ПалавНИК

    3 12 Отговор

    До коментар #40 от "ПалавНИК":

    Вица на деня.
    Браво колега.
    Оправи ми вечерта.

    😆😆😆😆😆😆😆😆

    Коментиран от #78

  • 48 а де бегай..

    9 11 Отговор

    До коментар #29 от "ТИРбушон":

    От тука,оди да си напраиш една врътка..може и с ТИРбушона.
  • 49 Ха ха ха ха ха

    13 15 Отговор

    До коментар #29 от "ТИРбушон":

    А страните подкрепящи Украйна са безкрайно зависими от печатницата!
  • 50 Чудо

    17 12 Отговор
    Те това е търговия ,от Русия торове,зърно,оръжие а от Африка,чипове и технологии.

    Коментиран от #60

  • 51 Стар Съветски виц

    8 10 Отговор
    На среща в ООН при Брежнев идва да се здрависа африкански политик. Брежнев по стар съветски обичай се нахвърля и го целува в устата. Малко по късно преводача му казва, че това не е Мин.Председателя на някоя от комунистическите партии на африканските държави, а някакъв френски представител. Брежнев се смутява за секунда, но бързо отвръща- Французин, Ама много хубаво се целува!
  • 52 Жададык

    16 18 Отговор
    Нов световен ред. Говедарската доминация свърши. На вниманието на надупените драскачи на жълтокафяфия ви сайт-търсете си нова работа, помиярчета....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ......

    10 15 Отговор

    До коментар #39 от "ТИРбушон":

    Освен за врътки,за друго не ставаш..
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Бурдалезов

    9 11 Отговор
    Каквото си иска и пожела. А, там разбират от намеци и подкрепа. Да си мислят опоневтите му!
  • 57 Лавров постигна това, че

    18 20 Отговор
    събра над 70% от света в лагера, противопоставящ се на световните подпалвачи на войни - ХАМРИКАНЦИТЕ и верните им слуги - евроджендъри, британци и канадци.
  • 58 такива ми ти работи

    19 17 Отговор
    Като погледне човек Лавров е външен министър , обаче с него се срещат и Президенти , и премиери , и военни ,......
    А на бай дън му отказа среша даже принца на СА , и срещата премина в караници и го пратиха по живо по здраво ...
    Джонсъна при посещението си в СА и ОАЕ едва не му хвърлиха един бой ....
  • 59 Стратега

    20 15 Отговор
    Цензурата пак работи!
    Най важното беше пропуснато! Судан се съгласи да има руска военна база на Червено море! Там може да има до 4 военни кораба на Русия!

    Коментиран от #63

  • 60 ще има много да се чудиш

    13 10 Отговор

    До коментар #50 от "Чудо":

    От Африка - диаманти , Литий , Злато ,Мед ,Алуминий,Сребро ,Калай.....
  • 61 Опълченец

    5 13 Отговор

    До коментар #41 от "защо":

    Явно си бил част от ескорта. Зеленски натовари две ИФИ златни кюлчета и право към Америка. Еййййй, страшни таланти има тука:-)))
  • 62 Вероятно много е постигнал коня

    15 11 Отговор
    С африканските племена, хухумба-мумба, такоро-мангоро и ямба-човекоямба, ще работят в сферата на високите технологии, космическите изследвания, изкуственият интелект, оръжейната промишленост, производство на лятящи танкове, плуващи изтребители, крайцери подводници, автомобилостроене, отглеждане и яздене на щрауси, ритуали за изяждане на враговете, и в много още сфери в науката и изкуството.
  • 63 Кви 4кораба

    13 5 Отговор

    До коментар #59 от "Стратега":

    Те след време може и един да нямат.
  • 64 1302

    8 11 Отговор

    До коментар #30 от "ТИРбушон":

    Коментарът Ви показва, че и Вие подценявате руснаците.
    В този случай не мога да Ви помогна.
  • 65 Абе...ще свали...

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мим":

    Тях ще ги гони гущер с дисаги.
  • 66 Я се разкарай бе...

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Гайдо спукана...
  • 67 РЕАЛИСТ

    5 11 Отговор

    До коментар #44 от "ТИРбушон":

    Вие и на шефа си на НАТО не вярвате.
  • 68 руски емигрант

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Майна почакай малко и мир ще има.Само Украйна да гръмне бункера на лилпута
    кадето се е заврял страхливеца докато на фронта убиват руските новобранци.
    Вече са към 400000 руснаци-цвета на нацията.

    Коментиран от #76

  • 69 Американско говедо

    6 11 Отговор
    РФ има всичко от което се нуждаят африканските управници-оръжие,храна,торове,енергетика,петрол и то на ниски цени.
  • 70 Брях! Тук от 67 коментара

    7 11 Отговор
    46 са на някакъв си тирбушон - класически синоним да долен ляв...

    джендър.

    Ще да е, че рептилите натовски джендъри са се притеснили не на шега.
  • 71 Ха ха

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "ТИРбушон":

    Леви резби е имало и ще има.Паради под дъгата не трябва да има.
  • 72 Ха ха

    3 9 Отговор

    До коментар #17 от "Решено":

    Това не е на добре.Тая си е копие на Сталинка Георгиева.Вкарат ли българин в четата и очаквай предателство.
  • 73 Независим

    4 12 Отговор
    Не Путин е посял омразата срещу руснаците а Найден и западните политици . Първо използваха социалните мрежи по време на пандемията за манипулиране на хората сега също срещу руснаците. Те направиха всичко възможно да не се стигне до преговори. Окупиран е целия свят от американските бази. А не коментирате със злъч за пътеката която направиха Бербок и останалите точно в тази бедна Африка но богата на ресурси. Демократично ги използваме.
  • 74 Санта Клаудия

    4 10 Отговор

    До коментар #27 от "дет мароз":

    Не знам кой изтърва питомното и гони из сгъстените шубраци сгъстен газ.
  • 75 Браво

    6 13 Отговор

    До коментар #31 от "реру":

    Вместо РФ напиши Украйна и ще бъде и истина .В момента усилено из зоопарковете на ЕС ги ловят и ги пращат към Киев.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ха ха

    5 8 Отговор

    До коментар #37 от "ТИРбушон":

    Дай и дъщеря си на "арабия" от сауди.И тя ще е милюнерка.
  • 78 Само питам

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "ПалавНИК":

    Сам ли си говориш?
  • 79 Един българин

    12 4 Отговор
    Лавров търси приятели-терористи.
  • 80 Лавров води на

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от ""Втора армия в Света"":

    Путин ------Бонго Бонго туземеца с голямата пръчка да ръчка хеморо...идит.....на Путин защото песни се пеят за него че ги лекува отрас
  • 81 Констатираща

    4 14 Отговор

    До коментар #33 от "ТИРбушон":

    Русия винаги е водила освободителни войни и няма как да е мразена от справедливите хора по света, освен от тези, които са завоеватели и срещу, които води борба, за освобождение на поробените народи. Няма как да се отрече това, щом 3.03. е Национален празник на България, значи всеки български гражданин е съгласен с това и не трябва да си противоречим, освен ако сме решили в знак на солидарност към извратените санкции, да се откажем от Националния си празник.😊🤣🤣
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Констатираща

    3 9 Отговор

    До коментар #26 от "ПараШут":

    Така е, даже извънземни ги посещават или им се привиждат.🤣🤣🤣🤣🤣
  • 84 как какво

    8 2 Отговор
    Договори доставка на чипове за масквичите от Ирак
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Болярин

    4 1 Отговор
    Дано преди срещите с Лавров тия ХОРА са взели мерки - хапче против страх !
  • 87 Пак съм аз

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    А ти, "Сега!", защо не дадеш съвет на путиН да си събере безаналогово смешните войничета и да спре ВОЙНАТА, от която пРоссия само пълни своите мобилни крематориуми и се "обзавежда" с тоалетни чинии, бойлери, хладилници, телевизори и пр. ТОВА Е ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ !!! "Сега !"
  • 88 Доказан Факт

    10 1 Отговор
    Няма държава по света, която да е имала "стратегически партньорства" и да си е сътрудничела или да е била в икономическо-търговски връзки със зависимост от Русия и да е станала богата и просперираща държава....!!!
    Където е стъпил руснак, след себе си остава само ограбване, изостаналост, бедност и разруха...!!!
  • 89 Русия трябва да бъде разрушена!

    11 1 Отговор
    Нищо реално не е постигнал грозния прозд катър Ларвов - сближава се с развиващите се държави, след като развитите се разграничиха от нацистка пРосия.
  • 90 ДА ДА

    9 0 Отговор
    Следващата супер важна и стратегическа обиколка на КОНЯ е в Палау, Кирибати и Тувалу.

    ХА ХА ХА,,,,,,,,,, ХА ХА ХА. Смях. смях. Какво падение и унижение.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания