Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Февруари, 2023 11:44 3 372 40

Подкрепата за Украйна сред американците спада

  • украйна-
  • подкрепа-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • джо байдън-
  • републиканци

Байдън многократно заяви, че Щатите ще помагат на Украйна „колкото е необходимо"

Подкрепата за Украйна сред американците спада - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С наближаването на първата годишнина от руската инвазия американските граждани все по-малко подкрепят доставянето на оръжия за Украйна и прякото икономическо съдействие, показва проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на АП-НОРК (AP-NORC), предаде БТА.

Четиридесет и осем процента казват, че одобряват САЩ да изпращат оръжия на Украйна, докато 29 процента са против, а 22 процента заявяват, че нямат мнение по въпроса. През май 2022 г., малко след началото на войната, 60 процента от американските граждани са казвали, че подкрепят изпращането на оръжия на Украйна. Американците са почти поравно разделени, що се отнася до изпращането на правителствени средства директно на Украйна, като 37 процента са съгласни, 38 процента не са, а 23 процента нямат мнение.

Още новини от Украйна

Резултатите за намаляващата подкрепа за Украйна стават ясни в момент, в който президентът Джо Байдън се готви за посещение в Полша следващата седмица, където ще отбележи първата годишнина от най-сериозния конфликт в Европа от Втората световна война насам.

Републиканецът Джо Хернандес от Роклин, щата Калифорния, заяви, че е трудно човек да подкрепя САЩ за щедрите военни разходи и икономическото сътрудничество с Украйна, при положение че много американски общности не могат да се справят с последиците от мигрантите, които влизат в САЩ през южната граница. Той спомена и нарастването на случаите на свръхдоза наркотици, причинени от фентанил и други синтетични наркотици, произведени в лабораторни условия, както и кризата с бездомните в неговия щат.

Байдън многократно заяви, че Щатите ще помагат на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да отблъсне руската инвазия, която започна на 24 февруари миналата година. В частни разговори представители на администрацията предупреждават украинските власти, че търпението на силно разделения Конгрес, а и на американската общественост, към разходите за война без ясен край е ограничено. През 2022 г. Конгресът одобри около 113 милиарда долара за икономически, хуманитарни и военни разходи.

Проучването сочи, че 19 процента от американците са убедени в уменията на Байдън за справяне със ситуацията в Украйна, докато 37 процента казват, че не са напълно убедени, а 43 процента нямат почти никакво доверие в него. Мненията за начина, по който Байдън се справя с войната, се разделят до голяма степен по партийна линия. Сред демократите 40 процента казват, че имат голямо доверие в Байдън, че ще се справи със ситуацията, 50 процента имат известно доверие, а 9 на сто - почти никакво. Сред републиканците 76 процента заявяват, че нямат почти никакво доверие в президента. Тези резултати до голяма степен не са се променили от май миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сащисан

    51 4 Отговор
    Да не свърши виаграта??
  • 2 Последния Софиянец

    80 5 Отговор
    А в България клони към нулата.Всеки който си е имал работа с наглите укри ги намразва.
  • 3 Българин

    65 8 Отговор
    Cлава на русcия наща оcвободителка, Cлава на путин ,Cлава на руcката армия!

    бг защитниците на русия го правим безплатно ! в Българската земя са костите на руските войници благодарните техни предци са предали ген на уважение и респект пред страната - освободителка Русия.
  • 4 Теле

    35 4 Отговор
    Кажи сега българино
  • 5 Бгг

    46 4 Отговор
    Подготвят псетата си за провал в укрия.
  • 6  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    48 4 Отговор
    Подкрепата за Украйна сред американците спада=====под 19% е !!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мдам

    48 5 Отговор
    Фалирала ливада, крепяща се на наркотици и оръжия. Ох да, и принтиращата преса. Какво не ви е ясно?
  • 9 Вън сащ от България

    54 4 Отговор
    А след войната "подкрепата" чрез Народен съд за американските губернатори и техните лакеи от Доносническа България, как ще е??
  • 10 Байдън :

    3 44 Отговор
    Ще подкрепяме Украйна до окончателния
    край на глисавото жуженце от Кремъл.
    Аз казах! Хау!
  • 11 МирО

    43 3 Отговор
    Ми то стадо , стадо, ма в един момент и стадото почва да мисли и да се чуди- защо се налива бензин в огън, който трябва да се гаси, и е от полза само на джудже наркоман и нацистката му хунта, която си пълни банковите сметки на гърбът на Сащ и ЕС.
  • 12  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    27 5 Отговор
    Говорейки на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел във вторник, Столтенберг заяви: „Войната в Украйна поглъща огромно количество боеприпаси и изчерпва запасите на съюзниците. Текущият процент на разходите на Украйна за боеприпаси е многократно по-висок от настоящия ни темп на производство. Това поставя нашата отбранителна индустрия под напрежение. Така че трябва да увеличим производството. И инвестирайте в нашия производствен капацитет. „Ясно е, че сме в надпреварата за логистика. Ключови способности като боеприпаси. . . трябва да достигне Украйна, преди Русия да може да вземе инициативата на бойното поле.

    „Войната на изтощение се превръща в битка на логистиката“, каза той. „Да, имаме предизвикателство. Да, имаме проблем. . . но ние имаме стратегия да се справим с това.”
    Той добави: „Трябва да гарантираме, че Украйна ще получи оръжията, от които се нуждае, за да може да си върне територия, да освободи земите и да спечели тази война.“
  • 13  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    25 6 Отговор
    Столтенберг продължи: „Индустрията може да увеличи производството, като има повече смени, като използва повече съществуващите производствени съоръжения. Но наистина, за да имат значително увеличение, те трябва да инвестират и да построят нови заводи.

    Той повтори: „Можете дори да работите през почивните дни.“
  • 14  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    29 2 Отговор
    Като се има предвид декларацията на Столтенберг, че НАТО е в „надпревара за логистика“ с Русия, репортерът на АП Лорн Кук зададе на Столтенберг пряк въпрос:

    През последната година НАТО премина от предоставяне на несмъртоносна помощ от съюзниците към предоставяне на артилерия и танкове. Сега говорим за реактивни самолети. Контактната група за Украйна заседава в централата на НАТО. Защо обществото трябва да вярва, че НАТО не е във война с Русия?

    На това Столтенберг отговори абсурдно: 

    Нито НАТО, нито съюзниците от НАТО са страна в конфликта. Това, което правим като съюзници в НАТО и НАТО, е да предоставим подкрепа на Украйна. Украйна се защитава, трябва да разберем какво е това.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор
    Живеещите в САЩ са американци, колкото всички останали , които живеят в Северна и Южна Америка ❗
    Или само тези в ЕС са Европейци ❗
  • 16  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    Но собственият отговор на Столтенберг показа ясно степента, до която въоръжаването на Украйна от НАТО е помогнало за създаването на условия за настоящата война. Столтенберг каза: „Войната не започна през февруари миналата година. Войната започна през 2014 г. И от 2014 г. съюзниците от НАТО предоставиха подкрепа на Украйна с обучение, с оборудване, така че украинските въоръжени сили бяха много по-силни през 2022 г., отколкото през 2020 г. и 2014 г.На пресконференция след срещата на Контактната група за Украйна, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посочи масовото натрупване на въоръжение на НАТО в Украйна:

    Сред членовете на тази Контактна група сме дали на защитниците на Украйна повече от осем бойни бригади. Това включва голям принос от Съединените щати за танкове Strykers и Bradleys и Abrams. Тя включва дарението на Обединеното кралство на танкове Challenger и приноса на бронетранспортьорите Senator, които Канада обяви миналия месец.
  • 17  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    Той добави: „Единадесет страни са обещали танкове. Двадесет и две са заложили бойни машини на пехотата. Шестнадесет обещаха артилерия и муниции. И още девет обещани артилерии за противовъздушна отбрана.

    Въпреки че НАТО планира масово да увеличи участието си в конфликта, американските медии посочват все по-разтревожени брифинги, получавани от американски служители и законодатели. В статия, публикувана в понеделник, Washington Post пише:
    Представители на американското разузнаване обаче заключиха, че превземането на силно укрепения Кримски полуостров е извън възможностите на украинската армия в момента, според служители, запознати с въпроса, говорещи при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителни въпроси. Тази отрезвяваща оценка беше повторена пред множество комисии на Капитолийския хълм през последните няколко седмици. 
  • 18  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор
    Статията продължава:

    Западни и украински разузнавателни служители изчисляват, че Русия в момента има над 300 000 сили в Украйна, спрямо 150 000 първоначално, с планове да добави още стотици хиляди. Руската кампания през пролетта може да доведе до преливане на сили над беларуската граница и прекъсване на линиите за доставки в Западна Украйна, които Киев използва за укрепване на армията си. Каквито и неуспехи да претърпи украинската армия, НАТО заложи целия си международен престиж и доверие във войната срещу Русия. Само миналия месец председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили обяви ангажимента на Съединените щати и НАТО да „преминат в офанзива за освобождаване на окупираната от Русия Украйна“. Той повтори, че Украйна ще използва бронирана техника и танкове на НАТО, за да премине в „тактическа и оперативна офанзива за освобождаване на окупираните райони“.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 1 Отговор
    Поне 90% от населението на ШАШт дори не може да посочи на картата къде е У---йна❗❗❗
  • 20  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    Контрастът между все по-ужасното състояние на украинската военна операция в Украйна и всеобхватните цели, поставени от служители на САЩ и НАТО, поставя началото на по-нататъшна ескалация на участието на САЩ и НАТО в конфликта, от който вече предприетите действия биха били само първоначална вноска. ..............и т.н и т.н..........

    Коментиран от #23

  • 21 Гоуст

    23 1 Отговор
    Ако се замисли човек над прочетеното ще разбере. САЩ отварят път за "бягство" от войната в Украйна. Все пак изборите са скоро и общественото мнение се следи не под лупа, а под микроскоп. Трудно се оправдават стотина милиарда разходи.
  • 22 Тиква

    19 1 Отговор
    Како Маро направи един репортаж от Европа! Да видим тук как е? Но само да преписваш не става. Размърдай това умно тяло накрая.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от " 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️":

    От целия словоред най-много ми хареса

    " ..............и т.н и т.н.......... "
    не че някой си прави труд да чете копи-текст вмести коментар при това впъти по-дълъг от самата статия ❗❗❗
  • 24 Урюрвкос

    21 1 Отговор
    Проучването сочи, че 300 процента от американците не могат да намерят на картата Украйна. Когато Русия "нападна" Грузия на 08.08.2008 имаше стотици обаждания от щата Джоржия в службата 911 молеха ги спасят от руснаците.

    Коментиран от #38

  • 25 Тото

    22 2 Отговор
    Това е напълно нормално ,обикновените американци дори не знаят къде се намира Украйна ,още по малко искат да плащат за войната там.Голяма част от тях знаят че тази война се финансира от САЩ защото политическите им лидери имат пряк личен финансов интерес от това.
  • 26 В тази връзка:

    16 1 Отговор
    Във френската преса има материал за невероятното от гледна точка на сегашното положение на страната му имотно състояние на Залужни. Дъщеря му, която е около 20-годишна студентка, е придобила два много скъпи имота на Карибите и в Чили. Всеки сам може да си направи изводите. А двамата заместник-министри на отбраната, които бяха арестувани във връзка с обвинения в корупция, сега са не само на свобода, но Резников съобщи, че остават в министерството в качеството на "експерти". Похвално.

    Коментиран от #28

  • 27 Фактопроверител

    3 15 Отговор
    Много ми харесва, как копейките се самонавиват след всяка подобна новина. Явно сте толкова изплашени от предстоящия крах на матушката рус, че се хващате за всяка сламка. Нима победата на руската армия зависи от настроенията на американския избирател? Нима само идването на републиканците на власт ще спаси путин от неизбежната разплата?
    Жалки сте.

    Коментиран от #29

  • 28 Фактопроверител

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "В тази връзка:":

    Френския вестник се казва L’Humanité?
  • 29 Бу Бу

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Фактопроверител":

    Проверителя. И на мен много ми харесва как ТИ и такива като теб си вярвате, че БЕЗ стотиците милиарди помощ в средства и оръжие давани от САЩ и ЕС , ще я има Украйна. Мисля, че И с тази помощ ,положението на Украйна не е добро, а бъдещето и е неясно.
  • 30 Ха ха

    9 2 Отговор
    И това са официални данни а истината е....има няма 10%ястреби!! В крайна сметка не вярвам американския народ да има нещо против руснаците...не са водили войни и са далече един от друг

    Коментиран от #33

  • 31 БУм

    11 0 Отговор
    НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТАКА ОЩЕ 26,02,2022Г.АМА НИКОЙ НЕ ИСКАШЕ ДА НИ ЧУЕ!!! ЗЕЛЕНИЯ СОПОЛ ОМАЗА ВСИЧКО ЗА КОЕТО СИ ЗАСЛУЖАВАШЕ ДА СИ ЖИВ
  • 32 руски сънища

    1 13 Отговор
    Слава Украине !!!
  • 33 всички мразят терористите

    3 15 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    Американският народ е свободомислещ! Мрази руските терористи!!!

    Коментиран от #34

  • 34 Аха

    12 1 Отговор

    До коментар #33 от "всички мразят терористите":

    Сигурен ли си че американския народ е доволен да спонсорира Украйна с 100 млрд....при 100 млн плащащи данъци са по 1000 долара на човек?!
  • 35 Амдертлиев

    10 2 Отговор
    Абе на колко ли от американците им пука за Окрайна,при положение,че повечето не знаят даже къде се намираи не си падат много да се харчат големи суми от техните такси ,за нещо,някъде си там.Аз като американец поддържам тезата относно Окрайна и си преместих портофела в другия джоб.
  • 36 007

    5 0 Отговор
    Още едно доказателство в полза на технократите срещу партийните политици, които служат на партийните интереси. Милиони граждани са заложници на двама проклети, старци егоцентристи. Господи, прибери си версиите.
  • 37 геноцид

    3 0 Отговор
    "През 2022 г. Конгресът одобри около 113 милиарда долара за икономически, хуманитарни и военни разходи." на Турция колко заделихте за справяне с последиците от земетресенията !
  • 38 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Урюрвкос":

    Имаше готин тролинг в мрежата дето си пишат американци за нападането на русняците в Джорджия която е Грузия. Много смешни коментари а и се намесват русняците и започват да ги тролят. Падаш от смях.
  • 39 ТУК АВТОРИТЕТА НА ЗЕЛЕНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВ

    3 0 Отговор
    СЕ ПРИРАВНЯВА С УКРАИНСКИЯ НАРОД , А ТО Е КРАЙНО ПРОТИВОПОЛОЖНО - ДОРИ САМОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е СЪВСЕМ НЕЯСНО КАК УПРАВЛЯВА ОСВЕН ЧРЕЗ ДЕМОКРАТИЧНИ РАЗСТРЕЛИ НА ИНАКОМИСЛЕЩИ , КАКТО ВИНАГИ СЕ СЛУЧВА ПО ВОЕННО ВРЕМЕ ! ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПОНЕ ДОКАТО НЕ БЪДЕ ЛИКВИДИРАН ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯ НАРКОМАН ! ПОНЕ !
  • 40 И АЗ НЕ ВЯРВАХ ЧЕ ПУТИН ЩЕ ЗАПОЧНЕ ТАЗИ

    1 0 Отговор
    ОПЕРАЦИЯ ПО ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА НА УКРАЙНА , СЕГА НЕ ВЯРВАМ ЧЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ДЕНАЦИФИЦИРА ЗАПАДА И НАТО , НО...........! ................ НАЛАГА СЕ ДА ОЧАКВАМ И ПРЕМАХВАНЕ НА КАФЯВАТА ЧУМА И В БЪЛГАРИЯ !