Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 11:45 723 8

Южна Корея нарече КНДР свой враг за първи път от 2016 г.

  • южна корея-
  • северна корея-
  • кндр-
  • ракети-
  • отбрана-
  • ядрен опит-
  • враг

Южна Корея публикува последната си бяла книга за отбраната, в която нарича КНДР свой "враг" за първи път от шест години насам

Южна Корея нарече КНДР свой враг за първи път от 2016 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Южна Корея публикува последната си бяла книга за отбраната, в която нарича КНДР свой "враг" за първи път от шест години насам и предупреждава за увеличаване на запасите на Пхенян от плутоний за оръжия, съобщава "Ройтерс".

Бялата книга, публикувана на всеки две години, предлага поглед към нарастващия арсенал от ядрени оръжия и ракети на Севера, както и към неговите конвенционални военни способности.

Документът от 2022 г. възроди описанието на режима и армията на Северна Корея като "наш враг", за последно използвано в изданието от 2016 г. В него се отбелязва продължаващото разработване на оръжия от Пхенян, неговите кибер- и военни провокации и неотдавнашното представяне на Юга като "враг".

"Тъй като Северна Корея продължава да отправя военни заплахи, без да се отказва от ядрените оръжия, нейният режим и военните ѝ са наши врагове", се посочва в документа.

За да увеличи ядрените си запаси, Северна Корея продължи да преработва отработеното гориво от своя реактор и притежава около 70 килограма оръжеен плутоний, което е повече от 50-те кг, изчислени в предишния доклад, допълва се още в книгата.

Северът също така е осигурил "значителни" количества високообогатен уран и "значително ниво на способност" за миниатюризация на атомни бомби чрез шест ядрени теста - описание, което остава непроменено от 2018 г.

"Нашите военни засилват наблюдението, тъй като възможността за нов ядрен опит нараства", отбелязва изданието, като се позовава на възстановяването през миналата година на разрушените преди това тунели на полигона на Севера.

Посомва се, че само миналата година Северът е нарушил 15 пъти междукорейския военен пакт от 2018 г., забраняващ военните действия, включително с нахлуването на дрон през декември, артилерийския огън във военна буферна зона и ракетите, изстреляни през морската граница с Юга през ноември.

В изданието от 2020 г. се посочва, че Северът "като цяло" спазва споразумението, което беше сключено на среща на върха през 2018 г. между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин.

В последния документ се изтъкват изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети от Пхенян през 2022 г., включително новата Hwasong-17, но се отбелязва, че е необходим допълнителен анализ, за ​​да се провери дали страната е придобила подобрена технология.

Япония пък е наречена "близък съсед, който споделя ценности" за първи път от 2016 г., на фона на усилията за възстановяване на връзките, обтегнати от историческите и търговските спорове.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    0 7 Отговор
    Брат ким туй чака, сега може да ги посоли с ядра(нежно де)

    Коментиран от #2, #3

  • 2 И теб...

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Какво те грее бе цъ.р.в.у.л червен.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Да ти кажа

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    ЗА пореден път доказваш, че тъпотията е привилегия на комунистите..
  • 4 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "И теб...":

    червен ще станеш ...като те запукат и теб щом поддържаш световния терорист краварите ...като гръмнаха на европа газопроводите ..
  • 5 Теле

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "И теб...":

    Сопол сороски, скорее ще разбереш къе тъпотията, скоро

    Коментиран от #6

  • 6 Абсолютен...

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Теле":

    Неграмотник си.Ако знаех,нямаше да те коментирам.Под достойнството ми е.
  • 7 Потребител

    1 2 Отговор
    Тия да внимават, щото на Ким армията е два пъти по-голяма и като нищо да се разходи до Сеул.

    Коментиран от #8

  • 8 ...

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Потребител":

    Боже прибери си версиите. Хабер си нямаш момче за какво говориш.
Новини по държави: