Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 14:02 2 914 30

The Guardian: Евгений Пригожин все повече дразни Кремъл и рискува да бъде разлюбен от Путин

  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Групата "Вагнер" на Пригожин е била удобен актив за Кремъл в Украйна, но сега олигархът рискува позициите си със свръхамбициите си

The Guardian: Евгений Пригожин все повече дразни Кремъл и рискува да бъде разлюбен от Путин - 1

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин призна, че неговата групировка от наемници е изправена пред трудности в Украйна и че скоро ще "намали" размера си, на фона на все повече доказателства, че политическото ѝ влияние в Кремъл намалява, съобщава "Гардиън".

"Броят на подразделенията на "Вагнер" ще намалее, а също така вече няма да сме в състояние да изпълняваме обхвата на задачите, които бихме искали да изпълняваме", заяви Пригожин пред група провоенни блогъри и журналисти от държавните медии. "Всички сте чували, че набирането на пленници за нашите редици е спряно", добави Пригожин.

Мълчалива преса

Коментарите на основателя на „Вагнер“ следват неотдавнашното съобщение, че наемническата групировка вече няма да набира затворници от затворите, за да се бият във войната, с което се слага край на продължилата месеци кампания, в която Вагнер привлече около 40 000 осъдени, излежаващи присъди в руски затвори. Руският олигарх не е предложил обяснение за обявяването на края на кампанията за набиране на войници, но според наблюдатели този ход е част от засилващото се противодействие срещу него от страна на руските служби за сигурност, пише „Гардиън“.

Пригожин, който е спечелил богатството си от кетъринг за руската армия и който миналата година призна, че е основал групата "Вагнер" след години на укриване, придобива все по-значима роля във войната, като войските му участват в някои от най-тежките сражения на Русия в Източна Украйна. Миналия месец групата "Вагнер", която сега е съставена предимно от затворници, превзе украинския град Соледар - първата териториална придобивка на Москва от лятото насам. „Вагнер“ също така е в челните редици на продължаващата вече месеци битка за превземане на съседния град Бахмут - битка, за която Пригожин заяви в сряда, че "не върви толкова бързо", колкото му се иска.

В конфликт с елита на Кремъл

В тънко завоалирана критика към руското министерство на отбраната Пригожин заяви, че "ужасната военна бюрокрация" е попречила на „Вагнер“ да завладее Бахмут до края на годината. "Другите части не проявяват активността, която трябва да проявяват. Ако имаше три до пет групи като „Вагнер“, ние вече щяхме да сме стъпили в река Днепър", каза той.

От началото на войната Пригожин многократно влиза в конфликт с ръководството на армията, включително с началника на Генералния щаб Валери Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Готовността му да се конфронтира с отбранителното ведомство го катапултира в очите на обществеността, превръщайки се в популярна фигура сред провоенните руски ултранационалисти, които по същия начин критикуват военното ръководство.

Вентилът за затворници е затворен

Има все повече признаци, че Кремъл е предприел стъпки за ограничаване на това, което смята за прекомерно политическо влияние на олигарха. Миналия месец Русия назначи Герасимов за главнокомандващ на войната в Украйна на мястото на Сергей Суровикин, за когото се смята, че е близък съюзник на Пригожин, отбелязва "Гардиън".

Няколко групи за защита на правата на човека съобщават, че Министерството на отбраната вече е поело ролята на Пригожин по набирането на затворници - на практика лишавайки групировката от основния ѝ източник на работна ръка.

Грешките на Пригожин

"На Пригожин не му липсват врагове", казва Татяна Становая, директор на компанията за политически анализи R.Politik. "Атаките на бизнесмена срещу чиновници, депутати и политически партии не му спечелиха благоразположението на елита, който смята, че самостоятелността, амбициите и реториката на Пригожин не са нищо повече от заплаха за държавата", казва анализаторът.

Според нея групата "Вагнер" на Пригожин е била удобен актив за Владимир Путин в Украйна, но сега олигархът рискува позициите си със свръхамбициите си.

"Вагнер“ трябва да работи изключително в интерес на държавата и да избягва светлината на прожекторите. Тя не бива да има собствени инициативи и със сигурност не бива да има политически дневен ред", каза Становая. "До неотдавна Пригожин действаше именно по този начин. Но сега той не само се превърна в публична личност, а и видимо се превръща в пълноправен политик със собствени възгледи", казва анализаторът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е ми

    22 3 Отговор
    да си приготвя саркофаг от олово. Че чая от плутоний много свети.
  • 2 Сократ

    19 17 Отговор
    Гардиън, ДВ, бесарабски фронт. Все безпристрастни източници на информация.

    Коментиран от #9, #15

  • 3 КОТарАК

    27 10 Отговор
    руснаците и расафилите непрестанно ме изненадват с простотиите си. аз такова ,,освобождение , не съм виждал-всичко зад тях е изгорена земя. ако бях аз , щеше да ме е срам. 21 век в Европа

    Коментиран от #10, #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Теле

    11 11 Отговор
    А кремул дразни нато, затова ли бг ще праща войски в укрия
  • 6 Колкото

    14 5 Отговор
    .. повече Русия използва Вагнер в Украйна, толкова повече намалява влиянието му. Познайте защо :)))))

    Коментиран от #11

  • 7 БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ

    14 12 Отговор
    ЯВОР БОЖАНКОВ Е БЪЛГАРСКИЯТ ГЕРОЙ! БРАВО, МОМЧЕ!
  • 8 ДДРОнег

    16 9 Отговор
    Историята недвусмислено показва, че диктаторите не обичат нито хора, които са по-известни от тях, нито хора, които са по-способни от тях !
    Затова всяка диктатура е обрчена , рано или късно !!!
    рузката диктатура загива, дали рузнаците ще станат обаче хора е съвсем друг въпрос !!!
  • 9 Солей

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    Сподели кои са твоите източници :)))))

    Коментиран от #12

  • 10 КОТарАК

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    и много обичат да говорят за Хирошима , а я направиха поне по 10 умножено

    Коментиран от #14

  • 11 ДДРОнег

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Колкото":

    Заради моГилизацията на ватенките ли ?! :):):)

    Коментиран от #18

  • 12 ДДРОнег

    15 7 Отговор

    До коментар #9 от "Солей":

    Галвн източник на рузките тролове като сократ е мУтрофанова !!!
    Но и пригожин има голям дял, нали сам си призна за "фарбриката за тролове" в "ленинграде" :):):)
  • 13 🎻🎻🎻

    7 10 Отговор
    Вагнер им бръкна в г....а, демек в главата. Голям рев срешу тях, голямо чудо.
  • 14 ДДРОнег

    14 10 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Когато САЩ атакуваха Япония с атомни бомби, те го направиха срещу чужда страна !
    Срещу Япония, която ги беше нападнала коварно и която беше извършила ужасяващи зверства в Китай и др. окупирани от нея страни ...
    А рузия атакува Украйна по варварски начин, Украйна, с която споделят обща история, Украйна, в кяото има и много рузнаци, както и смесени бракове ...
    Но като имаме предвид, че путин не се интересува много от рузнаците в собствената му стрна, едва ли се интересува повече и от рузнаците, живеещи в Украйна !!!
    Целта на путин беше да покаже колко е ввлик, но всъщност показа колко е жалък !!!
  • 15 Ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    Е не е като газта ру.....
  • 16 путин

    14 4 Отговор
    , "Вагнер" , хитлер. Супер триумвират. Връзката между руския и германския нацизъм. Надявам се след втория и първия да отиде в историята като ужасен спомен.
  • 17 Сатана Z

    7 15 Отговор
    ЧВК Wagner Group успешно изтребват натовските войски в Бахмут и околностите,където според Евгени Пригожин са съсредоточени към 45 000 единици вражески сили.,които трябва да бъдат денацифицирани.Няма никакви съмнения в лоялноста на Пригожин към Владимир Путин и Руския народ.Пасквилът е Долна Гьобелсова пропаганда и дезинформация.
    Слава на Русия

    Z

    Коментиран от #19

  • 18 Колкото

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДДРОнег":

    Да :)))) То верно, че и на Путлер така му намалява влиянието, но между двамата лу зъри Пригожин е по-големия, а е общоизвестно, че по-големия винаги дава фира пръв :)))))

    Коментиран от #20

  • 19 И..ди...о....😂😂...т...

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сатана Z":

    НАТО знаели че в Бахмут има негови войски ????😂

    Коментиран от #21

  • 20 ДДРОнег

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Колкото":

    Една държава или армия, в която има крамоли, не може да успее !!!
    Навремето точно заради такива политически крамоли Картаген не успял да победи Рим, въпреки подвига на Анибал в прекосяването на Алпите !
    рузия е обречена !!!
    За жалост , ще има още много жертви, както от рузка страна, така и от Украинска ... За последните ми е жал !!!
  • 21 ДДРОнег

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "И..ди...о....😂😂...т...":

    Тролове, сър :):):)
    Все уж НАТО било разбито, Украйна била разбита, всички украински войници били избити, пък рузнаците клечат край Бахмут, Авдеевка, Угледар ... Оппа, в Угледар рузанците не клечат, там някой ги моГилизира, ама кой не се знае, щото НАТО и Укринаците били избити :):):)
    Абе щом НАТО и Украинците са избити, пък рузнаците не напредват, значи са още по-скапани !!!

    Коментиран от #23

  • 22 Хелс кичън

    9 1 Отговор
    Пригожко Пирожко налапа черпака !
    Вече е вътре и с двата крака !
  • 23 Груьо

    1 9 Отговор

    До коментар #21 от "ДДРОнег":

    Е ТО АКО МЕ ПИТАШ МЕН,СПОРЕД ТАКИВА КАТО ТЕБ,МАРА И ДЖАМБАЗА.УКРАЙНЦИТЕ СА ПРЕД МОСКВА.КАКТО КАЗВАШЕ ЕДИН ИЗВЕСТЕН НАШ ЖУРНАЛИСТ ДА АМА НЕ. РУСНАЦИТЕ БАВНО НО МЕТОДИЧНО СИ ВЪРШАТ РАБОТАТ.МАКАР,ЧЕ СПОРЕД СПОМЕНАТИТЕ ПО-ГОРЕ ,БЯХА ИМ СВЪРШИЛИ И РАКЕТИТЕ И ТАНКОВЕТЕ И САМОЛЕТИТЕ И ХОРАТА. НО В МОМЕТА ОТ ТОВА КОЕТО ВИЖДАМ МАЙ НА ЗЕЛЕНИЯ ПИГМЕЙ,ЗАПОЧВАТ ДА МУ СВЪРШВАТ И ХОРАТА И БОЕПРИПАСИТЕ И ОРЪЖИЕТО/ЗА КОЕТО РЕВЕ ПО ЦЯЛ ДЕН НА ЗАПАДНЯЦИТЕ/ И Т.Н И Т.Н.
  • 24 Моля

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    А какво освобождение си виждал?

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Хахахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Моля":

    Ако ти под освобождение разбираш, да избиваш хората, да им унищожиш домовете, работните места и градовете в които живеят, да ти кажа че това не е освобождение, а война срещу тях!
  • 26 КОТарАК

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Моля":

    на източна Европа и половината СССР републики от СССР
  • 27 От разни манджи мазни....

    8 0 Отговор
    И Джуджака се дразни.....
    Шеф Манчев.
  • 28 КовидманЯк

    4 1 Отговор
    Да, и руснаците свършиха ракетите.🤣
  • 29 Скоро

    5 0 Отговор
    май ще скочи от шестия етаж
  • 30 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    Пригожин заминава,затова и стана толкова откровен по отношение на войната.отговорен е смърта на десетки хиляди затворници и въпреки обещанията не постигна нищо.предполагам.ше катастрофира или ще се обеси ,там постъпват така с подобни.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания