Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 17:05 748 12

Доклад: Броят на руските кибератаки в страните от НАТО се е увеличил с 300 процента през 2022-а спрямо 2020 година

  • хакери-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • киберсигурност

Пиратски действия срещу сайтове, информационна война, саботаж на критични инфраструктури и шпионаж

Доклад: Броят на руските кибератаки в страните от НАТО се е увеличил с 300 процента през 2022-а спрямо 2020 година - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на руските кибератаки в страните от НАТО се е увеличил с 300 процента през 2022-а спрямо 2020 г., а в Украйна – с 250 на сто. Това се казва в доклад на "Гугъл", потвърждаващ нарастващото значение на това оръжие с оглед на бъдещи конфликти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Хакерските операции, подкрепяни от руското правителство, са станали по-мощни през 2021 г., преди нахлуването" на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., отбелязва консултантската фирма за киберотбрана "Мендиънт", купена наскоро от американския технологичен гигант.

Пиратски действия срещу сайтове, информационна война, саботаж на критични инфраструктури, шпионаж . . . целият киберарсенал е бил използван и от двата лагера във войната в Украйна, без обаче това да бие силно на очи и, както изглежда днес, да има решаващо значение за боевете.

Промосковските хакери "са използвали зловредни разрушителни програми, за да смущават и ограничават военния и правителствен капацитет на Украйна", пише "Мендиънт", описвайки по този начин атаки срещу граждански инфраструктури, целящи да подронят доверието на украинците в националните инсталации.

"През първите четири месеца от 2022 г. установихме в Украйна повече разрушителни кибератаки, отколкото през осемте предходни години ", се казва в доклада.

"Мендиънт" наред с други експерти изтъква, че в действията на хакерите се смесват кражба на данни, разрушителни атаки и подпомагане на операции за влияние, по-специално в полза на руската паравоенна групировка "Вагнер".

Освен това войната в Украйна "подтикна атакуващите, подкрепяни от китайското правителство, да насочат интереса си към украински, западни и европейски цели, за да получат информация за конфликта", пишат авторите на доклада.

"Мендиънт" констатира и промени в киберпространството в цяла Източна Европа. "Размиват се разделителните черти между (хакери), мотивирани от финансови приходи, и такива, които получават подкрепа от правителства (в региона)", отбелязва консултантската фирма.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АРМАГИДО ДОЙДЕ

    9 2 Отговор
    Малко е повече кибер атаки трябва да има на фашистите трябва да им е зле
  • 2 Уточнение

    9 2 Отговор
    да бе, ще ви гледат. Само простотии и гнусна пропаганда смърди от "колективния" запад.
  • 3 Електротехник

    7 2 Отговор
    Намалили са напрежението на тока и ви върти повече електромера соросодни номера.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 трол

    1 3 Отговор
    за рубли правя всичко слава на путлер амин да се свети името му
  • 8 Чукча

    2 4 Отговор
    За зъжаление руските хибриди пробиха точно при нас и успяха да свалят редовното правителство чрез обединителя на нацията.
  • 9 Теле

    1 1 Отговор
    Само кибер ли, я една две с хипер...
  • 10 хахаха

    0 1 Отговор
    И това е само защото хакват запада със самовар по газопровода. Представете си какво ще стане като открият компютъра и интернета :))
  • 11 от тъпчовците

    1 1 Отговор
    Ами IT-та да не спят!
    А не се казва с колко пъти са се увеличили атаките от НАТО-вски страни към Русия.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: