Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 07:49 1 860 9

Бил ли е отровен? От какво умира Пабло Неруда?

  • пабло неруда-
  • смърт-
  • поет-
  • чили-
  • отрова-
  • отровен-
  • убийство

Неруда умира преди почти 50 години, но смъртта му крие загадки и до днес

Бил ли е отровен? От какво умира Пабло Неруда? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иконата на латиноамериканската левица, който е бил приятел със социалистическия президент на Чили Салвадор Алиенде, умира през 1973 г. на 69-годишна възраст. Това става само 12 дни след военния пуч в страната, ръководен от генерал Аугусто Пиночет.

След преврата на 11 септември 1973 година Неруда е планирал да замине в изгнание в Мексико, откъдето да се бори срещу Пиночет. Във време, в което диктатурите и жестокостта заливат Латинска Америка, единственото изключение е Чили под управлението на Салвадор Алиенде, който се самоубива, след като Пиночет превзема властта.

Съмнения около официалната версия

Подробностите около мистериозната смърт на Пабло Неруда остават неизвестни и до днес. Писателят прекарва последните си дни в къщата си на остров Исла Негра, южно от Сантяго де Чили, пише АРД.

В смъртния акт на Неруда, издаден от военната хунта, се посочва, че той е починал от рак на простатата.

Според официалната версия поетът бил крайно отслабнал и с ниски съпротивителни сили на организма в резултат на онкологичното заболяване. Този извод обаче се оспорва отдавна. Още през 2015 г. експерти обявиха, че заключението е несъстоятелно. Имало индикации за възможно отравяне с ботулинови бактерии, които причиняват смъртоносно заболяване, поразяващо нервната система.

Родолфо Рейес, племенник на Неруда, и близките му от самото начало изразявали съмнения в официална версия за смъртта на поета. "Чичо ми се чувстваше добре. Малко преди това бяхме обядвали с него в Исла Негра. Беше уморен, да, имаше рак, но той не почина от това", разказва Рейес пред медии.

Още през 2011 г. шофьорът на Неруда Мануел Арая заяви, че световноизвестният поет е бил убит със смъртоносна инжекция на път за болницата, припомня АРД. А през 2013 г. съдия разпореди ексхумация и изследване на тялото. Въпреки че първоначално не са били открити следи от насилие, семейството на Неруда поискало международен екип от експерти да изследва костите.

Рейес: "Става дума за убийство"

Сега екипът е предал доклад със заключенията си на съдия, без да коментира неговото съдържание. Новите лабораторни изследвания в датски и канадски лаборатории били потвърдили съмненията, твърди обаче Рейес, който следи казуса и като адвокат. По думите му бил открит токсин, който е смъртоносен. Рейес сега категорично заявява, че според него, става дума за убийство. "Ако Пабло Неруда беше заминал в изгнание, той би имал способността, повече от всеки друг, да обедини всички сили срещу диктатурата", коментира племенникът му днес.

Новите данни вероятно отново ще разпалят дискусиите за съдбата на Пабло Неруда, почти 50 години след смъртта му. Поетът печели световна популярност най-вече с любовните си стихове. Приживе е бил поддръжник на Сталин. През последните години феминистки групи осъждаха Неруда заради изнасилване от 1930-те години, за което той признава в книга. Поетът е критикуван и заради предполагаемо лошо отношение към своята единствена дъщеря.

Автор: Ане Херберг АРД


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прочетах пак глупости

    5 1 Отговор
    .......
  • 2 ОТГОВОРА Е

    12 2 Отговор
    ЦЕ РЕ У...!
  • 3 свидетел

    6 1 Отговор
    случилото се е трябвало да се случи ! просто и логично !
  • 4 Тоеа

    3 12 Отговор
    Ще се случи и с Кремълския Дъртак .
    Наближава неговия край .
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ХАХА , САМО В БЪЛГАРИЯ НЕ ЗНАЕТЕ ЧЕ Е ОТРОВЕН:))
  • 6 Ком

    10 1 Отговор
    В книгата "Изповядвам, че живях" никъде Пабло Неруда не си спомням да е говорил за изнасилване. Но отлично си спомням за зверствата на фашисткия преврат в Чили. Ясно е кой финансира преврата и убийството на Салвадор Алиенде.

    Коментиран от #7

  • 7 свидетел

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ком":

    ИНТЕРЕСНО ! как е описал зверствата, докато през 10-те дена след преврата е живял на острова си преди да почине !? мое би е гледал по телевизията , завзета от превратаджиите !? бил е добър почитател на Сталин !

    Коментиран от #9

  • 8 Жена му

    4 2 Отговор
    го е утепала за да му земе милионите и къщата...
  • 9 Показанията на Пиночет

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "свидетел":

    В Чили пропълзели 12000 кубински главореза под лично ръководство на Ла Гуардия-важен кубински комунист и отличен специалист по завземане на властта.Но...метежниците беха изпреварени,изненадани,а и разстрелвани.Събраха ги на стадиона и от там ги закараха на юг в един остров със суров климат,с други думи на края на света.