Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 19:05 3 137 31

Лукашенко: Беларус е готова да започне производство на руски военни самолети

  • русия-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин

Кремъл се съмнява САЩ да подкрепят инициативата на беларуския президент, поканил по-рано американския си колега Джо Байдън в Минск и изразил готовност да организира там негова среща с Путин

Лукашенко: Беларус е готова да започне производство на руски военни самолети - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларус има готовност да започне производство на щурмови самолети руска конструкция, "каквито се представят добре в Украйна", с незначителна технологична подкрепа от Русия. Това заяви днес беларуският президент Александър Лукашенко на среща с руския си колега Владимир Путин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В Беларус се изработват вече близо хиляда вида части за руски модели самолети като МС-21 и "Сухой Суперджет", посочи той в разговора, започнал в резиденцията Ново Огарьово край Москва.

Преди визитата си Лукашенко съобщи, че смята да обсъди с Путин проблеми в сферата на сигурността, отбраната, енергетиката и икономиката. Той не изключи разговорът да засегне по-специално руско-беларуската войскова групировка, разположена в страната му.

Западът не успя да лиши Русия и Беларус от капацитета им в информационните технологии. Двете държави полагат усилия да заместват вноса на необходими компоненти, затруднен от западните санкции, със собствено производство - и този процес напредва. Руски фирми са поръчали вече на Ай Ти компании от Беларус услуги за над 300 милиона долара, каза Лукашенко.

Кремъл се съмнява САЩ да подкрепят инициативата на беларуския президент, поканил по-рано американския си колега Джо Байдън в Минск и изразил готовност да организира там негова среща с Путин. Това каза днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския държавен глава.

"Това е нова инициатива на президента на Беларус. Навярно сте чули изявленията на Белия дом, че президентът на САЩ не планира други спирки (по маршрута си), освен в Полша. Затова Вашингтон едва ли ще откликне", каза Песков.

От 20 до 22 февруари Байдън ще бъде на посещение в Полша. Той ще има срещи с колегата си Анджей Дуда и с лидерите на страните от "Букурещката девятка" (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония).


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    19 16 Отговор
    хаааааааааааааааааааааааааахахахаах
  • 2 Бамбука

    21 15 Отговор
    Лукашенко, да не забрави да поиска и въздушни възглавници за летците.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Леле мале ,мале леле !

    24 21 Отговор
    ЛУКАшенко ще прави летящи трактори !
    БАТЕ БОРИСОВ.

    Коментиран от #5

  • 5 Нали

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Леле мале ,мале леле !":

    Това е толупа ако не го бяхме изгонили
  • 6 2254

    20 15 Отговор
    Разбра се, че ще произведат самолети. Нали трябва с нещо да си орат нивите!

    Коментиран от #21

  • 7 БАЙ КУРТИ

    18 14 Отговор
    Разбира се че ще произвежда самолети от ново поколение . .Краваристан - 100% ще им предложат нещо ново / F16 с технологията от 80 те години . Но иначе Триполови ръкопляскат , че ще ги купим 2028 г.
  • 8 Доктриноров

    22 14 Отговор
    Тежки времена за джендърите и либерастите. Нищо не минава - истанбулски, шенгени, евраци, ковиди, а за капак Русия се майтапи с половината свят. И по-лошо ще става, милички, много по-лошо за вас.

    Коментиран от #29

  • 9 Гориил

    21 11 Отговор
    Беларус е запазила значителна част от индустриалното наследство на СССР. Беларуските фабрики са сравнително нови и модерни. Москва е инвестирала трилиони рубли в растежа и развитието на беларуската военна индустрия. В Минск функционира единственият в съюзната държава завод за производство на тежки многоколесни влекачи за междуконтинентални балистични ракети. В Беларус се произвеждат значителни количества електронни микросхеми. Минск изпълнява руски отбранителни поръчки на стойност стотици милиарди рубли всяка година.СССР също произвежда много видове модерни оръжия в Украйна. Киев прекъсна интеграционните и кооперационни връзки с Русия и бързо загуби индустриалния си потенциал, тъй като руските оръжия са несъвместими с оръжията на НАТО и никой на Запад не се нуждае от тях.
  • 10 Алекс

    25 4 Отговор
    Тези коментиращи многознайковци благодарение на чичко Гугъл но иначе функционално неграмотни които се присмиват на батька Лукашенко не са ходили никога в Беларус,за разлика от мен!!
    Идеални магистрали пътища,чиста и красива столица Минск, ред спокойсвие почти нулева престъпност, дружелюбни и учтиви хора!!
    Некорумпирана милиция напълно безплатно здравеопазване и образование,натурални хранителни продукти евтини на символични цени услуги,ток вода парно!!
    Евтини горива,какво още искате за да живеете като нормални хора, спазвате законите и всичко е наред!!!

    Коментиран от #28

  • 11 Гориил

    11 6 Отговор
    Гледайки с ужас разпадането на Украйна, Лукашенко осъзна какво бъдеще може да даде Западът на Беларус.
  • 12 ТИРбушон

    6 9 Отговор
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆


    Я по-добре си гледайте тракторите.....


    РуSSки самолети 😃😃😃😃😃😃😃😃

    Оправихте ми вечерта. Не мога да спра да се смея.
  • 13 Ха ха

    5 9 Отговор
    Те 2 самолета имат МС-21 и двата със Прат анд Вингли двигатели. 2/3 от нещата са западни от навигация до стъкла
  • 14 "Втората армия в Света"

    6 9 Отговор
    Що така, Беларус ще пройзвежда? Да не би на Мордор да са сършили самолетите и не може да ги пройзвежда??? стигнахме до полужение рассия да ги спасяват бераусци и северно корейци!!! Смях в залата....
  • 15 Дзверцов

    7 5 Отговор
    Защо да не е готова? Има руския ядрен щит. В "изолацията" на Запада са, не им пречи идеология, обвързаности, акъл и благоприличие. Европа с Урсулито, Макарон и Джон умира бавно и сигурно. Както казваше баба Ванга: Рим ке стане халифат, а Германия- колония...

    Коментиран от #18

  • 16 Развеселен

    7 7 Отговор
    То няма руски самолети!
    СССР ги произвеждаше и конструираше в Украйна и сега руснаците летят на тях.
    Руски има само картошка, огурци, водка и балалайка. И Москвич ама китайски.
  • 17 РОФЛ

    6 5 Отговор
    И с каква електроника ще ги построят :) Може би беларуски чипове!
  • 18 Гориил

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Дзверцов":

    Не преувеличавайте. Изолацията е мит. Посетете супермаркети и търговски центрове във всеки град в Русия и ще се почувствате измамени.

    Коментиран от #22, #25

  • 19 Меркуцио

    3 1 Отговор
    Браво!!!..........рев ли чувам?.....
  • 20 АУУУУУ

    5 5 Отговор
    МУСТАКАТИЯ СЕ ВЗЕ НА СЕРИОЗНО........ ПОРАДИ ФАЛШИВИТЕ ИЗБОРИ ТЕ НЕ ГО ПРИЗНАВАТ ЗА ИСТИНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЕЛАРУС.......ОБЩО ВЗЕТО ....ТЕ ГО ГОНЯТ ОТ СЕЛОТО, ПЪК ТОЙ ПИТА ЗА ПОПОВАТА КЪЩА ....ХА ХА ХА ХА
  • 21 Развеселен

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "2254":

    Само Лукашенко и Чък Норис могат да орат със самолет и да садят картофи със щурмови хеликоптер!
  • 22 АУУУУУ

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "Гориил":

    ФЕЙК .....ВЧЕРА ГЛЕДАХ КЛИП КАК СА ИМ ПРАЗНИ АПТЕКИТЕ.......ЕЛЕМЕНТАРНИЯ ДЕТСКИ ПАНАДОЛ ГО НЯМАТ...... ЛЕКАРСТВАТА ЗА ДИАБЕТ И МНОГО ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ГИ НЯМА.....НЯМА ....ТЕ С ПИСАНИЦИ В КОМЕНТАРИТЕ АКО ИМ СЕ ПЪЛНЕХА СКЛАДОВЕТЕ .......СЕГА ПОКАЗАХА ЧЕ ЗА НАПРАВАТА НА САЛАМИ НЯМАТ ОПАКОВЪЧНОТО ФОЛИО .....ЗА ЕЛЕМЕНТАРНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА СМЕТАНА НЯМАТ ЗАПАДНИ КОМПОНЕНТИ .... ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРОМИШЛЕНОСТТА ОФИЦИАЛНО НАПИСАХА ОФИЦИАЛНО ЧЕ СМЕТАНАТА БИЛА ИЗЛИШЕН ЗАПАДЕН ПРОДУКТ ......ХА ХА ХА
  • 23 Наблюдател

    4 5 Отговор
    Ей, то производството на самолети е като печеното телешко. Традиции, технология и трудова дисциплина, подплатени с грамотни хора и пари за материалите които не можеш да си произведеш. А направи го де с беларуска електроника, че да видиш как самолет за 200 млн пада за 20 секунди. Мечти, мечти и показуха
  • 24 Тити

    4 1 Отговор
    Щом го е казал тракториста вервайте му.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ВСЕВИШНИЯ ДА ПАЗИ „ПИЛОТИТЕ”💀

    1 2 Отговор
    ТО ОТ „ЧОВЕК”(...........)
    КОЙТО СИ Е КРЪСТИЛ
    ДЪРЖАВАТА НА ТРАКТОР
    КВО ДРУГО МОЖЕ ДА „ПРОИЗВЕЖДА”😀
  • 27 Съдията Дред

    3 1 Отговор
    Те на практика произвеждат почти всичко за Су 25, ремонтират ги, защо не почнат да ги сглобяват. Нашите Су 25, дето май не се знае къде са, са ремонтирани там.
  • 28 Ходил и видял

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Алекс":

    Абсолютно подкрепям! И ще добавя: няма рухнали изоставени и полурухнали сгради, всички сгради са нови или обновени, но некато нашите панелни блокове на парчета и кръпки и всеки за себе си, а цялостно ипълно. Няма престъпност, няма наркомани, няма клошари, бездомници, каруц, просяци, си.гани и всякаква измет,няма наклепани с боя и графити подлези, надлези, мостове и фасади като тук. Хубави и щастливи усмихнати хора, всичко е подредено и чисто, но не защото някой стои с автомат и стреля ако някой хвърли хартийка на земята. По спирките пушенето е забранено, ако искаш да пушиш - има си специално място на 20-30 метра по-встрани, и всички си го спазват. Колите на светофара или пътека спират на 10 метра от теб. Почти няма глупави реклами както е у нас на всеки метър, а предимно добри пожелания към хората и показванв на добри примери - Бъдете уважителни, Пазете семейството и т.н.
    Изключително чисто, приятно, подредено, дружелюбни хора...
    И в магазините всичко почти в собствено производство, не като у нас да няма нищо българско...Чиста храна, собствена икономика, държавни селски стопанства...
    И... Да, има смъртно наказание...
    За тези, които го заслужават!
  • 29 Майтап

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Доктриноров":

    Трагедия
  • 30 Ник

    0 0 Отговор
    Картофения фюрер пак се е размечтал
  • 31 Навалний

    0 0 Отговор
    Бульбафюрерът ще покаже от къде ще дойдат части за самальота?
Новини по държави: